O afecțiune periculoasă ar putea crește pe măsură ce clima se încălzește. sursa foto freepik.com O afecțiune periculoasă ar putea crește pe măsură ce clima se încălzește. Poate provoca convulsii sau comă. Cercetătorii descoperă o legătură între creșterea temperaturilor și hiponatremie, o afecțiune cauzată de scăderea periculoasă a nivelului de sodiu din organism. După ce a lucrat o oră pe un câmp de trestie de zahăr, Shakuntala Admane a început să se simtă amețită, dar a continuat să muncească încă patru ore. Când temperatura a depășit 40°C, femeia s-a prăbușit. Ce este hiponatremia Analizele medicale au confirmat că femeia de 60 de ani, muncitoare agricolă din satul Yadrav, statul Maharashtra (India), suferea de hiponatremie, o tulburare în care nivelul de sodiu din sânge scade prea mult. Dacă nu este tratată, hiponatremia poate duce la umflarea creierului, convulsii, comă, degradarea mușchilor și chiar moarte. Admane nu a fost singura afectată. Între martie și mai, pe măsură ce temperaturile au depășit 35°C în mai multe regiuni ale Indiei, lucrătorii din domeniul sănătății au observat un număr tot mai mare de pacienți care se prezentau cu confuzie persistentă, slăbiciune și convulsii. „În fiecare zi, cineva se prăbușește pe câmp”, a spus Admane. Deși India nu monitorizează la nivel național cazurile de hiponatremie, unele studii mici sugerează că incidența bolii crește în lunile calde. Nu doar oamenii din India suferă de hiponatremie Această tendință nu este limitată la India. Studii efectuate în întreaga lume au constatat că numărul cazurilor de hiponatremie crește odată cu temperatura — mai ales în rândul vârstnicilor. Asta înseamnă că, pe măsură ce schimbările climatice se accentuează și episoadele de căldură extremă devin mai frecvente, numărul cazurilor de hiponatremie va exploda. Pentru a evita un val de cazuri grave în următoarele decenii, este esențial ca persoanele vulnerabile să fie mai bine informate despre boală și să primească sfaturi despre prevenție, au explicat experții pentru Live Science. Căldură mare, sodiu scăzut Legătura dintre temperaturi și hiponatremie a fost observată la nivel global. O analiză publicată în 2024 în revista Clinical Endocrinology a examinat cercetări din aproape douăzeci de țări, de pe șase continente, și a constatat că temperaturile ridicate sunt asociate constant cu scăderea nivelului de sodiu din sânge. Studiul a concluzionat că aceste cazuri „vor crește odată cu încălzirea globală și cu frecvența tot mai mare a valurilor de căldură provocate de schimbările climatice”. Un alt studiu, realizat tot în 2024, a analizat datele medicale a 2 milioane de pacienți din Germania (2000–2023). Cercetătorii au descoperit că numărul cazurilor de hiponatremie a crescut odată cu indicele de căldură, adică temperatura resimțită de corp când se ia în considerare umiditatea. Temperaturile peste 20°C afectează sodiul din corp Dacă nu este tratată, hiponatremia poate duce la umflarea creierului, convulsii, comă, degradarea mușchilor și chiar moarte. sursa foto freepik.com Potrivit unui raport realizat de World Weather Attribution, Red Cross Red Crescent Climate Centre și Climate Central, în ultimul an Germania a avut aproape dublu numărul de zile cu căldură extremă comparativ cu un scenariu fără schimbări climatice. În Suedia, un alt studiu publicat în martie în Journal of the American Society of Nephrology a analizat rezultatele testelor de sânge ale tuturor pacienților cărora li s-au măsurat nivelurile de sodiu între 2005 și 2018. Cercetătorii au observat o creștere bruscă a cazurilor atunci când temperaturile depășeau 20°C – o valoare ridicată pentru climatul scandinav. Și în Suedia, zilele călduroase devin tot mai frecvente. Estimările arată că temperatura medie anuală a țării ar putea crește cu 2–7°C până la sfârșitul secolului. Chiar și la limita inferioară (2°C), s-ar produce o creștere de aproape 14% a cazurilor de hiponatremie, potrivit unui studiu din 2022. „Având în vedere încălzirea globală și îmbătrânirea populației, prevalența cazurilor severe de hiponatremie ar putea crește în Stockholm cu până la 66%”, a declarat dr. Buster Mannheimer, lector la Institutul Karolinska și coautor al ambelor studii suedeze. La nivel global, există o probabilitate de 86% ca cel puțin un an între 2025 și 2029 să depășească pragul critic de 1,5°C peste media preindustrială, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Acest prag, stabilit prin Acordul de la Paris, marchează un punct dincolo de care crește dramatic riscul de colaps climatic ireversibil și de valuri de căldură extreme. De ce căldura favorizează hiponatremia Hiponatremia apare când concentrația sodiului din sânge scade sub 135 mEq/L, adică atunci când există un dezechilibru între nivelul de apă și cel de sodiu din organism. În zilele fierbinți, oamenii transpiră pentru a se răcori, pierzând apă și electroliți, inclusiv sodiu. Dacă nivelul sodiului scade prea mult, organismul elimină apa prin urină pentru a restabili echilibrul. Însă, dacă volumul de sânge este deja scăzut, corpul riscă deshidratarea și începe să rețină apa, ceea ce agravează dezechilibrul de sodiu. Factori de risc cauzatori de hiponatremie Anumite medicamente pot agrava acest cerc vicios. Un studiu publicat în 2018 în The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism arată că persoanele care iau diuretice – medicamente care elimină apa din organism, dar și electroliții – sunt mai predispuse la hiponatremie pe vreme caldă. Dr. Kai Kappert, profesor la Charité University Medicine din Berlin, a explicat că dezechilibrele electrolitice cauzate de căldură pot fi accentuate dacă oamenii se rehidratează doar cu apă fără sodiu. Dr. Mannheimer a adăugat că vârstnicii sunt mai vulnerabili, deoarece au frecvent alte boli și iau mai multe medicamente. Pe lângă diuretice, medicamente precum antidepresivele, antipsihoticele și anticonvulsivantele pot crește riscul de hiponatremie. „Perioadele de căldură intensă pot fi văzute ca un factor suplimentar de risc care afectează disproporționat populația vârstnică”, a spus Mannheimer. Odată cu înaintarea în vârstă, capacitatea organismului de a gestiona căldura și de a elimina apa în exces scade. În plus, afecțiuni precum bolile renale, infecțiile sau cancerul pot perturba reglarea sodiului și apei, crescând riscul de hiponatremie. Ce se poate face? Până în 2030, una din șase persoane la nivel mondial – adică aproximativ 1,4 miliarde – va avea peste 60 de ani, ceea ce va crește semnificativ vulnerabilitatea populației la hiponatremie, în contextul încălzirii globale. Dr. Mannheimer recomandă dezvoltarea unor sisteme de alertă în caz de valuri de căldură, care să ofere oamenilor sfaturi de protecție adaptate. „Având în vedere că principala cauză a hiponatremiei este retenția de apă, recomandarea necritică de a bea multe lichide ar putea fi contraproductivă”, a explicat el. În schimb, este nevoie de un echilibru între hidratare și înlocuirea electroliților, în special a sodiului. Oamenii trebuie să stea mai puțin în soare Dr. Kappert a subliniat că populația trebuie informată despre riscul crescut de hiponatremie în perioadele de caniculă și sfătuită să reducă expunerea la căldură — un lucru dificil pentru muncitorii agricoli, precum Admane, care petrec ore întregi pe câmp. „Acum, dacă lucrez în căldura extremă, a doua zi nu mai pot munci. Trebuie să iau medicamente sau o soluție electrolitică perfuzabilă înainte de a reveni pe câmp”, a spus Admane. „Chiar și lucrul timp de patru ore a devenit o provocare.” Fiica ei, Jayashree Pandav, în vârstă de 40 de ani, care lucrează alături de mama sa, a avut și ea episoade de hiponatremie în ultimul an, cauzate, spune ea, de expunerea prelungită la căldură extremă. „Vizitele frecvente la medic au devenit o parte normală din viața oricărui muncitor agricol”, a declarat Pandav pentru Live Science. Citește și: Dieta sănătoasă pentru planetă ar putea salva 15 milioane de vieți pe an, arată un studiu. Ce trebuie să mâncăm? Distribuie articolul pe: