Mierea de salcâm, mult mai scumpă în 2025. Care este motivul

|Andreea Nicole |
Mierea de salcâm, mult mai scumpă în 2025. Care este motivul

Mierea de salcâm, mult mai scumpă în 2025. sursa foto Facebook

Mierea de salcâm, mult mai scumpă în 2025. Se anunță un an dificil pentru apicultorii care produc nectarul zeilor cu ajutorul florilor de salcâm.

Apicultorii români trag un semnal de alarmă! Anul acesta, borcanele cu miere de salcâm vor fi mai puține pe rafturi și vor costa mai mult. Vremea instabilă și schimbările climatice bruște au dat peste cap sezonul de cules, iar albinele nu au mai reușit să adune nectarul la timp.

Mierea de salcâm, mult mai puțină

Vom avea mai puțină miere de salcâm în 2025. sursa foto Facebook
Vom avea mai puțină miere de salcâm în 2025. sursa foto Facebook

Fluctuațiile extreme de temperatură din primăvară au afectat nu doar producția, ci și sănătatea stupilor. Apicultorii se plâng că s-au confruntat cu o creștere alarmantă a bolilor în rândul coloniilor, iar în unele cazuri au pierdut roiuri întregi.

„Din cauza vremii extreme, albinele nu au putut culege la timp nectarul, iar producția este compromisă.”

Mierea de salcâm, mult mai scumpă

Pe lângă pagubele directe, efectele se vor resimți și în buzunarul consumatorilor. Mierea de salcâm — apreciată pentru gustul fin, culoarea deschisă și proprietățile terapeutice — va deveni un produs de lux în acest sezon.

„Schimbările bruște de temperatură au dus și la înmulțirea bolilor, iar apicultorii se plâng că au pierdut roiuri întregi de albine.”

Albinele din România, afectate puternic de schimbările climatice. sursa foto Facebook
Albinele din România, afectate puternic de schimbările climatice. sursa foto Facebook

Cu mai puține flori înflorite în perioada optimă și cu albinele slăbite de stresul termic și boli, perspectivele sunt sumbre pentru producătorii locali. În plus, costurile pentru tratamente și întreținerea coloniilor au crescut semnificativ, ceea ce va contribui suplimentar la scumpirea produsului final.

În aceste condiții, apicultorii speră la sprijin din partea autorităților și în conștientizarea publicului privind dificultățile prin care trece sectorul. Mierea de salcâm rămâne un simbol al apiculturii românești, dar și o resursă tot mai greu de obținut într-un climat tot mai imprevizibil.

Citește și: Slabeste in zona taliei cu hrean, lamaie si miere

Distribuie articolul pe: