Diabetul zaharat este una dintre afectiunile cronice cele mai raspandite din lume in acest moment. Ceea ce este si mai ingrijorator, este faptul ca aceasta pandemie contribuie, in mod semnificativ, la cresterea morbiditatii si a mortalitatii de la nivel mondial. Daca in 2010, 6.4% din populaÈ›ia globului (285 milioane de adulti) suferea de aceasta boala, se estimeaza ca, pana in 2030 7.7% din populatia planetei va fi afectata de diabet zaharat (439 milioane de adulti). De aceea am consultat un specialist care ne-a oferit un meniu sanatos pentru diabetici. Ce este diabetul de tip 2 ? „Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata prin cresterea valorii glicemiei (glucozei din sange) peste valoarea normala de 126 mg/dl, care apare, de obicei, dupa varsta de 40 de ani si are o componenta ereditara foarte bine definita. ” mentioneaza Dr. Andreea Oprescu, medic specialist in nutritie si boli metabolice, Ponderas. Anomaliile metatabolismului glucidic pot aparea in momentul in care pancreasul secreta cantitati insuficiente de insulina sau atunci cand organismul utilizeaza insulina in mod deficitar. Care sunt simptomele si riscurile bolii ? Principalele simptome ale diabetului zaharat de tip 2 se manifesta prin: polidipsie (setea excesiva cu aport crescut de apa), poliurie (urinarea in exces), si polifagie (apetitul crescut si consum mare de alimente), insa, uneori aceasta simptome pot fi mascate de alte afectiuni si, fara un control periodic al nivelului glucidelor, boala poate fi descoperita intr-un stadiu foarte avansat. „Printre riscurile la care sunt supusi pacientii care sufera de diabet si nu depisteaza, sau nu trateaza la timp boala se numara: orbirea, ulcerele de la nivelul picioarelor, invaliditatea, suferintele nervilor, complicatiile serioase aparute la nivelul creierului sau chiar decesul.” Dr. Andreea Oprescu, specialist Ponderas. Cum poate fi controlat diabetul prin alimentatie ? Pe langa examenele medicale periodice si exercitiile fizice regulate, care il ajute sa piarda din surplusul ponderal, pacientul care sufera de diabet zaharat de tip 2 trebuie sa acorde o mare atentie alimentatiei. Alimentatia recomandata pentru acestia se bazeaza pe hidrati lenti sau glucide complexe din fructe si legume, cereale integrale, pe proteine din carne slaba (pui, peste) si de origine vegetala, cat si pe o hidratare corespunzatoare. „Pacientii care sufera de diabet de grad doi trebuie sa acorde o atentie deosebita hidratilor de carbon din alimentatie. Intrucat acestia ajuta la cresterea nivelului glicemic, cantitatea optima de hidrati de carbon, care mentine nivelul glicemic intre limite normale, este de 130 gr/zi.” adauga Dr. Andreea Oprescu. Un pacient care sufera de diabet trebuie sa respecte cele trei mese ale zilei si sa nu faca exces de gustari intre mese, maximum doua pe zi. Cartofii, pastele, painea si orezul trebuie sa fie consumate cu moderatie de catre acesta si trebuie evitate carnea grasa, prajelile, fast-food-ul, bauturile carbogazoase si dulciurile concentrate (ciocolata, produse de patiserie, inghetata etc.). Bautura care este strict interzisa pentru pacientii care sufera de diabet este berea, intrucat contine guazina si mei care cresc nivelul acidului uric. Cum arata meniul sanatos al unui diabetic? Mic dejun (30 gr. de hidrati de carbon) -o felie de paine(10 gr. hidrati) – o cana de lapte (10 gr. hidrati) – o rosie si 50 g de branza (10 gr. hidrati) Un fruct intre mese (10 gr. hidrati) Pranz (50 gr. de hidrati) -150 gr de orez/paste/cartofi (30 gr. hidrati) – 2 felii de paine (20 gr. hidrati) Un fruct intre mese (10 gr. hidrati) Cina (30 gr. de hidrati) – 1 iaurt (cu 2/3 linguri de cereale sau 1 felie de paine) Distribuie articolul pe: