TeaSlabeste: Diversitatea alimentara

|Andreea Pietrosel |
TeaSlabeste: Diversitatea alimentara

Imi reprosez tot timpul ca nu mananc un curcubeu 🙂 Nu la propriu, ci ca nu am toate culorile din spectru in alimentatia zilnica, dar zilnica!, cum am inteles ca ar fi ideal 😛 Iarasi, mi-as dori sa tin in mana toate regulile de nutritie, in fiecare zi, la fiecare masa – dar ma omoara oboseala calculelor si nici nu cred ca e o solutie sustenabila a la longue (revin cu cei 2-3 ani in care mi-am propus sa dau jos cele 50 kg pe care le consider “in plus”).

Solutia mea a venit insa natural si am rasuflat usurata cand am aflat ca Margarit recomanda dieta asortata pe sezon, mi se pare de bun simt sa profiti de nutritientii din produsele proaspete. Ca nu poti scapa din ochi exotismele – peste oceanic, nuci exotice, fructe si legume ce nu cresc in Romania – asta-i alta mancare de peste.

A venit toamna, ok. Am in gradina nuci, alune, gutui, mere (au fost pere si prune). Gasesc usor in oras castane si dovleac. Apai asa voi face – voi manca aceste alimente pana imi ies pe nas. Ca eu din asta sunt – fac o obsesie de o saptamana-doua pe un anume aliment.

Sa luam un exemplu concret – dovleacul. Am mancat doi pana acum – o parte la cuptor (simple is wonderful), iar ce a ramas am pasat intr-o supa thai a la Mazilique. Am o saptamana in care, mi-e clar, o sa am supa de dovleac la pranz. Asa imi fac eu si pofta sezoniera, si “scap” de presiunea mesei zilnice (si lipsa tentatiilor din cauza foamei).

O fi bine, n-o fi, e solutia pentru mine, ca urban-girl ce sunt. Si gatesc, si am timp de tot ce mi-am propus in rest. Oricat fantasmez la mesele pe care le gatea bunica-mea in fiecare zi, imi dau seama ca ea era pensionara, gatea totul la focul mic de la aragaz (intre orele 10-12) si pana si ei ii ramanea cate ceva pentru a doua zi.

Diversitatea mi-o obtin si din celelalte mese – dimineata mi-e usor sa-mi fac ceva pe baza de ou (fiert, omleta cu muuulte legume, ou ochi), aici imi “permit” si o felie de paine. Baza e de legume-salata si it’s a perfect breakfast. Gustarea e un fruct, cum ziceam. De pranz, am zis de supa. Poate fi si o ciorba, tot o saptamana ma tine 😉 Felul doi e ceva carne cu legume saute, cel mai adesea.

Pe la 3-4 o iau razna, asa ca am nevoie de o gustare mai satioasa, si aleg nucile.

Cu masa de seara am o problema, de obicei ma duc la sala si pana ajung acasa mi se lungesc urechile. Se aduna si oboseala si rezulta motivul pentru care nu am mai slabit de mult. Dar o sa gasesc o solutie (cu diversitate, daaa?) si pentru asta, pana la urma. Ca nu-mi vine sa mananc ce am avut la pranz.

Nici solutia bunica-mii nu-i ok, ca ea manca un cremvurst cu doua felii de paine si hrean (sau ceva mezel, branza..). Big nono, in ciuda faptului ca bunica-mea a avut 70 kg toata viata ei de adult. Idei? Ajung acasa pe la 8-9ish.

Tea Slabeste este blogger oficial Dietetik.ro si o puteti citi pe site-ul ei : teaslabeste.wordpress.com, pe conturile de FB si de twitter.

 

Distribuie articolul pe: