Substanțe chimice asociate cu cancerul, descoperite în apa de la robinet și în apa îmbuteliată. sursa foto pexels.com Substanțe chimice asociate cu cancerul au fost descoperite în apa de la robinet și în apa îmbuteliată, susțin oamenii de știință. Experții au realizat o analiză extinsă a apei potabile, inclusiv 603 probe de apă de la robinet și 100 de probe de apă îmbuteliată, potrivit express.co.uk. O nouă cercetare trage un semnal de alarmă cu privire la apa potabilă obișnuită, avertizând că aceasta ar putea conține ingrediente toxice care cauzează cancer. Cercetătorii din California au analizat sute de probe de apă – 603 din rețeaua publică, 100 de apă îmbuteliată și 111 probe de apă tratată la nivel casnic – pentru a înțelege mai bine calitatea lichidului pe care îl consumăm. Substanțe chimice asociate cu cancerul în apa de la robinet Analizele arată că toată apa este contaminată. sursa foto pexels.com Surprinzător, studiul lor a constatat că toate „cele trei opțiuni de apă potabilă prezentau potențiale riscuri pentru sănătate” în zona golfului San Francisco. Acest lucru se datorează în principal prezenței trihalometanilor (THM) – un produs secundar comun care rezultă din dezinfectarea apei cu clor. Deși acest proces de tratare are beneficii incontestabile pentru sănătatea publică, cum ar fi prevenirea răspândirii bolilor prin sistemele de apă, expunerea prelungită la THM a fost asociată cu o serie de efecte adverse. Potrivit HSE, acestea includ un risc crescut de cancer, precum și un potențial mai mare de afectare a rinichilor și ficatului. Autorii noului studiu au scris: „Alternativele la apa de la robinet, inclusiv tratarea apei în gospodărie și apa îmbuteliată, sunt tot mai populare, însă informațiile privind calitatea acestor surse sunt limitate. Acesta este primul studiu de amploare care compară calitatea apei între cele trei opțiuni reale de consum: apa de la robinet, apa îmbuteliată și apa de la robinet tratată la nivel casnic.” Substanțe chimice asociate cu cancerul în apa îmbuteliată Apa îmbuteliată este la fel de periculoasă ca cea de la robinet. sursa foto pexels.com Deși „toxicitatea potențială” în toate cele trei surse de apă a fost atribuită în principal THM-urilor, apa de la robinet a prezentat o „toxicitate medie potențială semnificativ mai mare”. În schimb, nu s-au constatat diferențe semnificative între toxicitatea potențială a apei îmbuteliate și a celei tratate la domiciliu. Oamenii de știință susțin că aceste rezultate arată că apa îmbuteliată „nu este o alternativă superioară apei de la robinet tratată acasă”, mai ales în condițiile în care implică adesea costuri mai mari, atât financiare, cât și de mediu. „Problemele persistente de ordin estetic și toxicitatea potențială din [apa de la robinet tratată casnic] ar putea fi rezolvate prin proiectarea unor sisteme de tratare la nivel casnic care să vizeze direct problemele identificate – eventual în parteneriat cu operatorii de apă potabilă”, au adăugat autorii. Deși acest studiu este concentrat pe zona San Francisco, numeroase îngrijorări au fost ridicate și cu privire la calitatea apei de la robinet din Marea Britanie. În 2023, o substanță descoperită în sute de mii de probe de apă potabilă din Anglia a fost clasificată ca fiind cancerigenă de către Organizația Mondială a Sănătății. PFOA, în apa potabilă Cel mai sigur mod de a bea apă este prin filtrare casnică. sursa foto pexels.com Acidul perfluorooctanoic (PFOA) – parte a unui grup de 10.000 de compuși cunoscuți sub numele de „substanțe chimice eterne” – a fost detectat în 11.853 de probe din sursele de apă potabilă ale 17 dintre cele 18 companii de apă din Anglia. PFAS sunt folosiți într-o gamă largă de produse, inclusiv ambalaje alimentare, îmbrăcăminte și produse cosmetice. PFOA și un alt membru al aceleiași familii – acidul perfluorooctansulfonic (PFOS) – au fost în mare parte interziși. Cu toate acestea, se pare că persistă în mediu din cauza stabilității lor ridicate. Citește și: Chimicala persistentă TFA, descoperită în vinurile europene în niveluri „alarmante” Distribuie articolul pe: