Avand in vedere ca 100 de grame de carne tocata pentru sarmale sau carnati aporta in jur de 350 de calorii, fata de cele 100 ale pieptului de pui, putem incerca sa le includem in meniu doar la masa de pranz, pastrand cozonacul pentru micul dejun si continuand, la ora cinei, cu obiceiurile zilnice normale de a consuma alimente usor digerabile si cu continut scazut de grasimi, precum supe, legume sau peste la gratar. Alcoolul de la mesele de Craciun si de Anul Nou pare inofensiv alaturi de oferta bogata de mancarurui hipercalorice. O solutie insa pentru a nu depasi limita zilnica este inlocuirea bauturilor precum vodka, whisky sau tuica (240 kcal) cu vin rosu sau bere, aceeasi cantitate avand un aport caloric de patru ori mai scazut. Pentru a evita deshidratarea pe care o provoaca alcoolul, se recomanda consumul de apa plata in paralel. In compensarea exceselor, ultimul lucru care trebuie facut este a nu manca. A sari peste o masa sau a se alimenta cu un singur aliment surprinde organismul, favorizand doar activarea sistemului lui de supravietuire si anume depozitarea grasimilor. Solutia ideala dupa ziua de Craciun poate fi consumul in una sau doua dintre cele trei mese principale a doua albusuri de ou fiert, bogate in proteine, legume gatite in abur, furnizoare de vitamine si minerale si un iaurt degresat, ca supliment de proteine si calciu. Avand doar putina consideratie pentru corpul si sanatatea nostra in acesta perioada, vom reusi sa nu depasim cu mai mult de 1kg greutatea actuala, bucurandu-ne in acelasi timp de toate produsele tipice sarbatorilor de iarna!