Produsele de post sunt pline de E-uri, sare și zahăr. sursa foto pexels.com Produsele de post sunt pline de E-uri, sare și zahăr. Avertismentul InfoCons pentru consumatori în postul Adormirii Maicii Domnului. Odată cu începutul lui, autoritățile atrag atenția asupra conținutului îngrijorător din produsele considerate „de post”, foarte populare în această perioadă. Conform unei analize recente efectuată de organizație, mai multe alimente procesate frecvent consumate în timpul postului pot conține zeci de E-uri și depășesc recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința aportului zilnic de sare și zahăr. Cei care aleg un meniu compus din pâine, pastă vegetală, margarină, halva, lapte de soia, tofu și suc tip ceai pot consuma, fără să își dea seama, până la 56 de aditivi alimentari într-o singură masă. Informațiile detaliate despre compoziția acestor produse pot fi verificate cu ușurință de consumatori prin aplicația gratuită InfoCons, care permite scanarea codului de bare al produselor și afișarea instantanee a aditivilor, cantității de sare și zahăr conținute. Produsele de post sunt pline de E-uri, sare și zahăr Alimentele de post din comerț sunt mult mai periculoase decât par. sursa foto pexels.com Potrivit InfoCons, conținutul de E-uri în produsele analizate este următorul: pâinea – până la 8 E-uri pasta vegetală – până la 13 E-uri margarina – până la 6 E-uri halva – până la 3 E-uri suc tip ceai – până la 8 E-uri lapte de soia – până la 5 E-uri tofu – până la 2 E-uri guma de mestecat – până la 11 E-uri Exces de sare și zahăr într-o singură masă Un astfel de meniu poate conține: până la 9,21 g de sare, adică peste 84% din doza zilnică recomandată de OMS (5 g/zi); până la 37,7 g de zahăr, față de limita maximă sugerată de OMS de 25 g/zi, ceea ce înseamnă peste 150% din cantitatea zilnică recomandată. Ce se întâmplă în restaurantele din România? Și alimentele din restaurante sunt pline de sare, zahăr și aditivi. sursa foto pexels.com InfoCons a extins analiza și asupra preparatelor servite în restaurante, constatând că: O ciorbă de legume poate conține între 0,04 g și 7,76 g de sare și între 0,66 g și 3,47 g de zahăr, dar și până la 9 aditivi alimentari; Un platou vegetarian poate avea între 0,91 g și 3,7 g de sare, între 2,72 g și 11,84 g de zahăr și până la 2 aditivi alimentari. Reprezentanții InfoCons atrag atenția că, în lipsa unei informări corecte, alimentele considerate sănătoase în perioada postului pot deveni dăunătoare pentru sănătate. Așadar, se recomandă citirea cu atenție a etichetelor și evitarea excesului de produse ultraprocesate, chiar dacă sunt marcate ca fiind „de post”. Citește și: Rețetă de înghețată de post cu banane Distribuie articolul pe: