Poți mânca coaja de cartof dulce?

|Andreea Nicole |
Poți mânca coaja de cartof dulce?

Poți mânca coaja de cartof dulce? sursa foto pexels.com

Poți mânca coaja de cartof dulce? Da, este complet comestibilă — așa că lasă decojitorul jos și îndepărtează-te de tubercul. Află de ce ar trebui să o incluzi în alimentația ta, potrivit eatingwell.com.

Fie că îi prăjești, pasezi sau coci, cartofii dulci sunt la fel de versatili pe cât sunt de nutritivi. Când pregătești rețete precum cartof dulce umplut cu sos de hummus sau chipsuri de cartof dulce la friteuza cu aer, s-ar putea să te întrebi: „Se poate mânca coaja de cartof dulce?”.

Iată ce spune cercetarea despre comestibilitatea cojii și beneficiile ei pentru sănătate.

Poți mânca coaja de cartof dulce?

Da, coaja de cartof dulce e comestibilă și plină de fibre. sursa foto pexels.com
Da, coaja de cartof dulce e comestibilă și plină de fibre. sursa foto pexels.com

Da, poți mânca coaja de cartof dulce, indiferent dacă este din soiul portocaliu, alb sau mov. Așadar, data viitoare când îi gătești, păstrează coaja. Nu doar că vei economisi timp la curățare și vei adăuga o textură interesantă preparatului, dar există și beneficii nutriționale importante.

Cartofii dulci sunt cunoscuți ca surse excelente de vitamina A, vitamina C și fibre, iar studiile arată că coaja contribuie semnificativ la aportul de fibre.

Un studiu din 2021, publicat în revista Agronomy, a analizat valorile nutriționale ale cartofilor dulci mov, cu și fără coajă, dar și ale cojii în sine. Rezultatele au arătat că decojirea cartofilor duce la o pierdere de 64% din conținutul de fibre, comparativ cu cei nedecojiți. Cercetătorii au concluzionat că păstrarea cojii este „cea mai bună metodă pentru menținerea unui conținut ridicat de fibre”.

În mod similar, un studiu din 2022, publicat în Food Research, a analizat potențialele beneficii ale includerii pudrei din coajă de cartof dulce în biscuiți. Studiul a arătat că adăugarea de coajă de cartof dulce portocaliu sau mov a dublat conținutul de fibre al biscuiților (de la 0,8% la 2,3% fibre în greutate).

De ce este fibra atât de importantă?

Cartofii dulci sunt cunoscuți ca surse excelente de vitamina A, vitamina C și fibre, iar studiile arată că coaja contribuie semnificativ la aportul de fibre. sursa foto pexels.com
Cartofii dulci sunt cunoscuți ca surse excelente de vitamina A, vitamina C și fibre, iar studiile arată că coaja contribuie semnificativ la aportul de fibre. sursa foto pexels.com

Fibra aduce numeroase beneficii pentru sănătate, printre care:

  • reducerea riscului de boli cardiovasculare;
  • susținerea florei intestinale sănătoase;
  • reglarea tranzitului intestinal;
  • menținerea senzației de sațietate mai mult timp, ceea ce poate fi util pentru controlul greutății.

Ghidurile alimentare americane 2020–2025 recomandă un aport zilnic de cel puțin 25 g de fibre pentru femei și 31 g pentru bărbați.

Câte fibre conține un cartof dulce

Spre comparație, un cartof dulce copt de mărime medie conține aproximativ 5 g de fibre, fiind unul dintre alimentele cu cel mai mare conținut de fibre — iar mare parte din acestea se găsesc chiar în coajă.

Da, poți mânca coaja de cartof dulce — și ar trebui. Este o sursă valoroasă de fibre, un nutrient care poate reduce riscul bolilor de inimă și te ajută să te simți sătul pentru mai mult timp.

Așadar, data viitoare când pregătești o rețetă cu cartofi dulci — fie o garnitură crocantă, fie o caserolă cremoasă — lasă coaja pe cartof.

Citește și: De ce e bine să mănânci coaja de la fructe

Distribuie articolul pe: