Poți lua gripa aviară din ouă? sursa foto pexels.com Poți lua gripa aviară din ouă? Nationalgeographic.com a vorbit cu experți despre stadiul actual al cercetărilor privind riscurile pentru oameni și despre cum virusul afectează lanțul alimentar. Gripa aviară continuă să fie un subiect de prim-plan în Statele Unite, iar cu cât persistă mai mult, cu atât devine mai periculoasă pentru oameni. Tulpina H5N1 a virusului gripal aviar de tip A, aflată în prezent în circulație în SUA, afectează în principal păsările. Dar a infectat peste 200 de mamifere din 2022 până acum, inclusiv zeci de pisici domestice și sute de turme de vite. Virusul a contribuit și la moartea a zeci de milioane de găini — cauzând penurie de ouă, creșteri uriașe de prețuri și închiderea piețelor de păsări în cel puțin un stat. Gripa aviară a făcut ravagii în America Gripa aviară se transmite prin alimente contaminate. sursa foto pexels.com Raportările privind un alt virus gripal aviar, numit H5N9, descoperit într-o fermă de rațe din California, apariția unei noi variante H5N1 care se răspândește la vite și cazul unei pisici care ar fi putut infecta stăpânul — toate acestea sporesc temerile legate de evoluția unei forme mai periculoase și contagioase a virusului. Pe măsură ce numărul cazurilor umane crește, unii se tem că am putea ajunge chiar la o nouă pandemie. „Cu cât circulă mai mult și cu cât apar mai multe cazuri la oameni, cu atât riscul ca virusul să sufere o mutație care să permită transmiterea eficientă de la om la om este mai mare,” spune Angela Rasmussen, virolog la Universitatea Saskatchewan din Canada. „Asta este ceea ce trebuie să evităm cu orice preț pentru a preveni apariția unei noi pandemii.” Cât de gravă este gripa aviară la oameni? Nu există dovezi privind transmiterea de la om la om. sursa foto pexels.com Versiunea virusului care a început să infecteze oamenii în SUA, anul trecut, pare să fie semnificativ mai puțin letală decât variantele implicate în cazurile anterioare. Dintre cele peste 900 de cazuri umane de H5N1 (majoritatea în Asia) înregistrate între 2003 și 2023, mai mult de jumătate s-au soldat cu deces. În actualul focar din SUA, doar unul dintre cele 68 de cazuri confirmate a dus la moarte. „În general, cazurile umane din SUA au fost ușoare,” spune Peter Halfmann, virolog la Institutul de Cercetare a Gripei din cadrul Universității Wisconsin-Madison. Această evoluție mai ușoară poate fi explicată prin câteva posibile motive: virusul s-ar fi atenuat în timp, imunitatea dobândită în urma vaccinurilor antigripale anuale ne-ar putea oferi o oarecare protecție, iar majoritatea cazurilor umane au apărut în urma contactului cu vite infectate — iar virusul nu este la fel de sever sau letal în această specie. Forma virusului H5N1 care infectează vitele este o variantă numită B3.13, în timp ce o variantă mai periculoasă, numită D1.1, se află în spatele focarelor din rândul păsărilor sălbatice, al fermelor avicole și al singurului deces uman din SUA. Această variantă mai agresivă ar putea explica și de ce pisicile infectate devin grav bolnave, fiindcă e mai probabil să intre în contact cu păsări infectate. Totuși, variante mai grave ar putea reprezenta riscuri crescute pentru oameni, mai ales după ce Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) a anunțat că varianta D1.1 a fost detectată la vaci din Nevada. Un lucrător dintr-o fermă de lactate a fost deja testat pozitiv pentru această variantă, iar dacă se răspândește în rândul vitelor, ar putea apărea cazuri mai severe. Până în prezent, însă, un lucru este în continuare valabil: „Nu există dovezi privind transmiterea de la om la om,” subliniază Rasmussen. Poți lua gripa aviară din ouă, carne sau alte alimente? Oamenii nu pot lua gripă aviară de la ouă sau alimente gătite. sursa foto pexels.com Vestea bună este că niciun caz uman din SUA nu a fost legat în mod clar de alimente, astfel că riscul ca alimentele contaminate să ajungă în farfurie este foarte scăzut. Un motiv este că USDA testează toată carnea de vită care intră pe piață, iar din decembrie testează și laptele la scară largă. Gătirea cărnii la temperaturi recomandate uciderea virusului H5N1, iar același lucru este valabil pentru pasteurizarea laptelui și a ouălor. „Nu am nicio îngrijorare legată de siguranța laptelui pasteurizat sau a cărnii și ouălor gătite, pentru că acest virus este destul de fragil și este distrus ușor prin gătire și pasteurizare,” spune Scott Weese, patolog veterinar la Universitatea din Guelph, Canada. Chiar dacă USDA a descoperit urme ale virusului în 25–30% din laptele testat, testele FDA au arătat că virusul nu este viabil în laptele pasteurizat, deci nu reprezintă un pericol pentru consumatori, spune Seema Lakdawala, virolog molecular la Universitatea Emory din Atlanta. Nu același lucru se poate spune despre laptele nepasteurizat. „Au existat rapoarte că o infecție H5N1 la un copil din California ar fi fost asociată cu consumul de lapte crud, deși nu a fost confirmată oficial,” spune epidemiologul Benjamin Anderson. Chiar și așa, „având în vedere concentrațiile foarte mari de virus din laptele crud, este probabil ca băutul laptelui contaminat să poată duce la infectare.” Hrana crudă pentru animale (nepasteurizată) prezintă riscuri similare. Din acest motiv, mai multe produse lactate crude destinate animalelor au fost rechemate de pe piață după descoperirea contaminării, iar moartea unei pisici din Oregon a fost legată de hrană crudă infectată. Cum afectează virusul lanțul alimentar din SUA? Gripa aviară a decimat numărul găinilor din SUA. sursa foto pexels.com Deși alimentele nu prezintă risc dacă sunt procesate și gătite corect, virusul are un impact masiv asupra fermelor și supermarketurilor din cauza volumului mare de animale infectate: peste 900 de turme de vite infectate aproape 150 de milioane de păsări domestice și acvatice contaminate peste 20 de milioane de găini ouătoare moarte alte 13,2 milioane de găini sacrificate pentru a controla boala În plus, după sacrificarea păsărilor, fermierii trebuie să efectueze curățarea și inspecțiile USDA pentru biosecuritate, proces care poate dura câteva luni, explică Meghan Davis, veterinar la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Pe scurt, „dacă o găină este infectată, nu mai ouă, chiar dacă nu moare,” spune Lakdawala, motiv pentru care penuriile de ouă sunt frecvente, iar prețurile continuă să urce. Infestarea vitelor afectează și producția de lapte, pentru că „cele mai multe vaci infectate nu mai produc lapte și, chiar după recuperare, pot avea dificultăți în reluarea producției,” explică Halfmann. Reinfectarea poate prelungi și mai mult întârzierile, mai ales când simptomele sunt ușoare și trec neobservate. „Vitele vor fi protejate de formele grave ale bolii după prima infectare, dar nu neapărat și de reinfectare, mai ales dacă trece mult timp între cele două expuneri,” spune virologul Richard Webby de la Spitalul de Cercetare Pediatrică St. Jude. Cum ne putem proteja în prezent? Evită să consumi alimente crude în această perioadă. sursa foto pexels.com Deși riscul de gripă aviară este în continuare scăzut pentru majoritatea oamenilor, există câteva măsuri de bun-simț pentru a preveni infectarea animalelor de companie și a celor dragi: Cumpără doar produse animale pasteurizate și gătește bine carnea. Dacă totuși consumi lapte crud, fierbe-l înainte, recomandă Anderson. Evită contactul cu animale moarte, bolnave sau cu comportament ciudat — mai ales păsări și pisici, pentru că virusul se poate transmite prin secreții. Dacă lucrezi în contact direct cu vaci, păsări, animale bolnave sau sălbatice, poartă echipament de protecție: mască, vizieră, mănuși, salopetă. Vaccinul antigripal sezonier ar putea reduce severitatea unei infecții cu gripă aviară, adaugă Halfmann. Protejarea împotriva gripei umane este importantă pentru a evita combinațiile periculoase. „Un scenariu îngrijorător ar fi ca o persoană să aibă gripă umană și gripă aviară în același timp, ceea ce ar putea duce la apariția unei noi tulpini de virus gripal transmisibil între oameni,” avertizează Weese. Din acest motiv, CDC a emis un avertisment pentru creșterea testării pentru gripă aviară în rândul celor care ajung la spital cu simptome de gripă. Acest lucru ar putea ajuta la identificarea timpurie a subtipurilor și prevenirea transmiterii de la om la om. „Încă ne aflăm într-o situație în care virusul nu este foarte contagios pentru oameni,” spune Webby, „dar o singură mutație poate schimba asta rapid — iar oamenii trebuie să fie informați și vigilenți.” Citește și: O fetiță de 3 ani a fost infectată cu AH5N1. E primul caz de gripă aviară la om din Mexic Distribuie articolul pe: