Pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de microparticule și nanoparticule în ceai. sursa foto semanticscholar Pliculețele de ceai din plastic eliberează miliarde de microparticule și nanoparticule în această băutură. O cană de ceai poate fi un remediu pentru zilele ploioase, dar ar putea veni și cu o doză de particule de plastic – micro și nano – provenite din pliculețele de ceai din plastic, potrivit cercetătorilor de la Universitatea McGill. Deși efectele potențiale asupra sănătății ale ingerării acestor particule sunt în prezent necunoscute, noul studiu publicat în revista Environmental Science & Technology a Societății Americane de Chimie sugerează că este nevoie de cercetări suplimentare. Oamenii de știință au detectat anterior microplastice în mediu, în apa de la robinet, în apa îmbuteliată și în unele alimente, profesorul Nathalie Tufenkji, de la Departamentul de Inginerie Chimică al Universității McGill, și colegii săi s-au întrebat dacă pliculețele de ceai din plastic, apărute recent pe piață, ar putea elibera micro- și nanoparticule de plastic în băuturi în timpul infuzării. Pliculețele de ceai din plastic, un pericol? Un studiu recent, publicat de Laura Hernandez și coautorii săi, a constatat că pliculețele de ceai din plastic eliberează 11,6 miliarde de microparticule de plastic și 3,1 miliarde de nanoparticule în timpul procesului de infuzare. Nivelurile măsurate sunt raportate ca fiind „cu mai multe ordine de mărime mai mari decât încărcăturile de plastic raportate anterior în alte alimente.” sursa foto semanticscholar Echipa de cercetare a achiziționat patru tipuri diferite de ceaiuri ambalate în pliculețe de plastic, a îndepărtat frunzele de ceai și apoi le-a încălzit în apă la 95° C, pentru a simula prepararea ceaiului. Autorii au cuantificat particulele eliberate folosind microscopie electronică și au utilizat spectroscopie în infraroșu cu transformată Fourier (FTIR) și spectroscopie fotoelectronică de raze X (XPS) pentru a confirma că particulele proveneau din pliculețele investigate, fabricate din nailon și polietilen tereftalat (PET). Niveluri alarmante de microparticule și nanoparticule Nivelurile măsurate sunt raportate ca fiind „cu mai multe ordine de mărime mai mari decât încărcăturile de plastic raportate anterior în alte alimente.” O „evaluare inițială a toxicității acute pentru nevertebrate” a fost efectuată pe Daphnia magna (purici de apă), folosite frecvent ca organisme model în studiile de mediu. Cercetătorii au expus puricii de apă la diferite doze de micro- și nanoparticule eliberate din pliculețele de ceai. Microparticulele și nanoparticulele din pliculețele de plastic cu ceai influențează coportamentul. sursa foto semanticscholar Deși animalele au supraviețuit, au prezentat anomalii anatomice și comportamentale. Studiul a arătat că „expunerea exclusiv la particulele eliberate de pliculețele de ceai a provocat efecte comportamentale și de dezvoltare dependente de doză.” Autoarea principală a comentat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste particule pot avea efecte subtile sau pe termen lung asupra oamenilor. Ce sunt microparticulele și nanoparticulele În timp, plasticul se descompune în microplastice – particule extrem de mici – și chiar în nanoparticule, și mai fine, având sub 100 de nanometri (nm) (pentru comparație, un fir de păr uman are un diametru de aproximativ 75.000 nm). Laura Hernandez, doctorandă și prima autoare a studiului, afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă aceste particule pot avea efecte subtile sau cronice asupra oamenilor. Autorii menționează că studiul a fost finanțat de Programul Canada Research Chairs, Consiliul pentru Științe Naturale și Inginerie din Canada, Fundația Canadiană pentru Inovație și Universitatea McGill. Citește și: O ceașcă de ceai pe zi poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral Distribuie articolul pe: