Pericolul ascuns în pepenii verzi din piețe și supermarketuri poate duce la paralizie și chiar deces

|Andreea Nicole |
Pericolul ascuns în pepenii verzi din piețe și supermarketuri poate duce la paralizie și chiar deces

Pericolul ascuns în pepenii verzi din piețe și supermarketuri poate duce la paralizie și chiar deces. sursa foto pexels.com

Pericolul ascuns în pepenii verzi din piețe și supermarketuri: niveluri alarmante de nitrați! Un experiment realizat de jurnaliști în mai multe piețe și supermarketuri din Iași a scos la iveală un risc major pentru consumatori!

Da, pepenii verzi conțin niveluri periculoase de nitrați. Testele au fost făcute cu ajutorul unui dispozitiv omologat numit „Greentest”, care măsoară concentrația de nitrați din fructe și legume. Aparatul a fost utilizat pentru a testa pepeni comercializați în piețele Alexandru cel Bun și Nicolina, dar și în supermarketurile Profi. Rezultatul? Toți pepenii verificați au depășit cu mult limita admisă.

Pericol ascuns în pepenii verzi

Nici pepenii de Dăbuleni nu mai sunr siguri! sursa foto pexels.com
Nici pepenii de Dăbuleni nu mai sunr siguri! sursa foto pexels.com

În Piața Nicolina, unde comercianții se laudă cu pepeni de Dăbuleni, nivelul de nitrați a atins 720 mg/kg, în condițiile în care limita legală este de doar 60 mg/kg.

„Conținutul excesiv de nitrați sugerează că produsul nu este sigur”, a fost mesajul afișat pe ecranul aparatului.

Situația nu este mai bună nici în magazinele mari. Într-un supermarket Profi, un pepene vândut cu 4,49 lei/kg a înregistrat o concentrație de 860 mg/kg. În Piața Alexandru cel Mare, testele au confirmat din nou depășiri uriașe: 800 mg/kg.

Fructele verii, un risc pentru sănătate

Pepenii de la piață sau din supermarketuri sunt periculoși. sursa foto pexels.com
Pepenii de la piață sau din supermarketuri sunt periculoși. sursa foto pexels.com

Nitrații sunt substanțe folosite pentru stimularea creșterii rapide a plantelor, însă în cantități mari pot deveni toxici pentru organism. Potrivit experților, consumul excesiv de nitrați poate provoca afecțiuni grave, de la tulburări digestive până la paralizie sau chiar deces.

„Este vorba despre o otravă care poate duce la paralizie și chiar deces.”

Experiment simplu pentru testarea acasă

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea recomandă un test simplu pentru consumatori. Înainte de a mânca pepene, puneți o bucățică din miez într-un pahar cu apă fiartă și răcită.

„Dacă apa rămâne curată sau doar ușor tulbure, produsul e sigur. Dacă se colorează, e mai bine să renunțăm la consum”, arată specialiștii.

Ce alte fructe și legume pot conține niveluri ridicate de nitrați?

Pepenii verzi sau galbeni, ceapa, nectarinele sau strugurii pot fi periculoase. sursa foto pexels.com
Pepenii verzi sau galbeni, ceapa, nectarinele sau strugurii pot fi periculoase. sursa foto pexels.com

Conform DSP Vrancea, pe lângă pepenii verzi și galbeni, ceapa, nectarinele și strugurii sunt printre cele mai susceptibile produse care pot acumula nitrați în exces.

Sfaturi de la specialiști pentru reducerea riscurilor

  • Evitați consumul rădăcinilor și cozilor plantelor – aici se acumulează cei mai mulți nitrați.
  • Nu mâncați miezul verde de lângă coajă – concentrația cea mai mare de nitrați este imediat sub coajă.
  • Alegeți legume și fructe cu aspect natural, nu perfect, pentru că cele „urâte” sunt adesea mai sănătoase.
  • Țineți legumele în apă rece înainte de gătire – astfel se poate reduce conținutul de nitrați cu până la 20%.
  • Consumați mere – conțin foarte puțini nitrați, doar 6-10 mg/kg.
  • Evitați legumele crescute în sere, care acumulează mai mulți nitrați față de cele crescute în aer liber.
  • Păstrați alimentele în frigider – aerul rece încetinește transformarea nitraților în nitriți, care sunt și mai periculoși pentru sănătate.

Citește și: S-au copt primii pepeni de Dăbuleni. De ce e bine să-i consumi vara

Distribuie articolul pe: