Dr. Mihaela Bilic, despre amidonul rezistent. foto pexels.com Patru alimente cu efect prebiotic pentru organism dat de amidonul rezistent sunt recomandate de dr. Mihaela Bilic. Tot mai multe studii din domeniul nutriției arată că sănătatea intestinului influențează decisiv întregul organism – de la digestie și imunitate, până la metabolism și controlul greutății corporale. Specialiștii subliniază că echilibrul microbiotei intestinale depinde în mare măsură de alimentație, iar în centrul atenției se află tot mai des alimentele cu efect prebiotic. În acest context, prebioticele sunt esențiale, deoarece reprezintă „hrana” bacteriilor benefice din intestin. Alimente cu efect prebiotic pentru organism Printre cele mai eficiente surse naturale se numără alimentele bogate în amidon rezistent – o formă particulară de glucide care nu este digerată în intestinul subțire, ci ajunge în colon. Acolo stimulează dezvoltarea bifidobacteriilor și lactobacililor, bacterii-cheie pentru sănătatea digestivă. Ce este amidonul rezistent și de ce e important Echilibrul microbiotei intestinale depinde în mare măsură de alimentație. foto: pexels.com Spre deosebire de amidonul obișnuit, care este rapid transformat în glucoză și absorbit în sânge, amidonul rezistent „scapă” digestiei și se comportă asemănător fibrelor alimentare. Acesta este motivul pentru care alimentele care îl conțin nu produc creșteri bruște ale glicemiei și nu favorizează acumularea kilogramelor în plus, deși sunt încadrate frecvent în categoria carbohidraților. Cele mai cunoscute alimente cu efect prebiotic Una dintre cele mai studiate surse de amidon rezistent este banana verde. Atunci când fructul este necopt, cantitatea de amidon rezistent este ridicată. Pe măsură ce banana se coace, amidonul se transformă în zaharuri simple, ceea ce explică gustul mai dulce. Din acest motiv, bananele verzi sau ușor necoapte sunt considerate mai prietenoase cu microbiota intestinală decât cele foarte coapte. O altă categorie importantă este reprezentată de cartofi, paste și orez, cu o condiție esențială: acestea trebuie să fie fierte și apoi răcite. Procesul de răcire determină recristalizarea amidonului, transformându-l într-o formă rezistentă la digestie. Astfel, cartofii consumați sub formă de salată, pastele reci din salatele de vară sau orezul folosit la sushi pot deveni adevărați aliați ai sănătății intestinale. Amidonul rezistent „scapă” digestiei și se comportă asemănător fibrelor alimentare. foto: pexels.com Ce au în comun salata orientală, sushi și pastele reci Deși par preparate foarte diferite, salata orientală, sushi, bananele verzi și salata de paste sunt legate prin același mecanism nutrițional: aportul de amidon rezistent. Salata orientală, bazată pe cartofi fierți și răciți, ceapă și legume, este un exemplu simplu de preparat care poate contribui la echilibrul florei intestinale. La fel, orezul utilizat pentru sushi, după fierbere și răcire, conține amidon rezistent, ceea ce explică de ce acest tip de mâncare este perceput ca fiind mai ușor de digerat decât alte preparate pe bază de orez. Specialiștii în nutriție din România subliniază că introducerea acestor alimente în dietă, în combinație cu un stil de viață echilibrat, poate susține sănătatea digestivă pe termen lung și poate avea efecte benefice inclusiv asupra imunității și metabolismului. Dr. Mihaela Bilic, despre amidonul rezistent Bananele verzi sunt foarte sănătoase. foto: pexels.com „Ce legătură este între salata orientală, sushi, banane și salata de paste făinoase? Amidonul rezistent! Ca să hrănim bifidobacteriile și lactobacilii ce alcătuiesc microbiota intestinală trebuie să consumăm alimente prebiotice, adică amidon rezistent. Unde îl găsim? În bananele verzi, dar și în cartofi, paste făinoase și orez care, după ce au fost fierte, sunt lăsate să se răcească. Prin răcire amidonul se recristalizează și se transformă într-o substanță rezistentă la digestie – deci salata orientală, orezul de la sushi și salata de paste făinoase conțin amidon rezistent, care nu se absoarbe și nu îngrașă, ci ajunge în intestinul gros și hrănește coloniile de bacterii benefice. Amidon rezistent găsim și în salata de boeuf, marea vedetă a sărbătorilor de iarnă… perfectă ca prebiotic datorită cartofilor fierți, cu efect probiotic datorită castraveților murați în saramură, dar cu risc pentru siluetă din cauză de multă maioneză”, a transmis dr. Mihaela Bilic. Citește și: Câte calorii are șoriciul și ce conține, de fapt. Dr. Mihaela Bilic: „Este o delicatesă” Distribuie articolul pe: