OMS recomandă o injecție bianuală pentru prevenirea HIV, în contextul unor îngrijorări privind finanțarea globală

|Andreea Nicole |
OMS recomandă o injecție bianuală pentru prevenirea HIV, în contextul unor îngrijorări privind finanțarea globală

OMS recomandă o injecție bianuală pentru prevenirea HIV. sursa foto pexels.com

OMS recomandă o injecție bianuală pentru prevenirea HIV, în contextul unor îngrijorări privind finanțarea globală. Organizația recomandă ca țările să includă un nou medicament aprobat – lenacapavir – în eforturile de combatere a infecțiilor cu HIV, în special pentru grupurile cu risc ridicat și în regiunile cu incidență mare a virusului.

Recomandarea globală a fost anunțată luni în cadrul Conferinței Internaționale SIDA de la Kigali, Rwanda, la aproximativ o lună după ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat lenacapavirul ca injecție administrată de două ori pe an pentru prevenirea infecției cu HIV.

Injecție bianuală pentru prevenirea HIV

Lenacapavirul fusese aprobat inițial în 2022 pentru tratarea anumitor infecții HIV, iar în studiile clinice privind prevenția, acesta a demonstrat o reducere semnificativă a riscului de infecție, oferind aproape protecție totală.

„Aceste recomandări sunt concepute pentru a fi aplicate în viața reală. OMS colaborează strâns cu țările și partenerii pentru sprijinirea implementării”, a declarat Dr. Meg Doherty, directoarea Programului Global pentru HIV, Hepatite și Infecții Transmisibile Sexual (ITS) al OMS.

Două recomandări esențiale

OMS recomandă vaccinul bianual pentru a preveni HIV și, implicit, SIDA. sursa foto pexels.com
OMS recomandă vaccinul bianual pentru a preveni HIV și, implicit, SIDA. sursa foto pexels.com
  1. OMS recomandă ca lenacapavirul injectabil cu acțiune îndelungată să fie oferit ca opțiune suplimentară de prevenție pentru persoanele expuse riscului de HIV, în cadrul unui pachet de prevenție combinată. Este o recomandare fermă, bazată pe dovezi cu grad moderat spre ridicat de certitudine.
  2. A doua recomandare susține utilizarea testelor rapide de diagnostic, inclusiv a celor la domiciliu, pentru a depista HIV la inițierea, continuarea sau oprirea medicației de prevenție – cunoscută ca profilaxie pre-expunere (PrEP).

HIV – provocare globală

HIV se transmite în principal prin sex neprotejat sau prin partajarea de ace. Atacă sistemul imunitar și, fără tratament, duce la SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite).

Potrivit OMS, la finalul anului 2023, în lume trăiau aproximativ 40 de milioane de persoane infectate cu HIV.

Lenacapavirul, o injecție bianuală pentru prevenirea HIV

HIV este o boală des întâlnită în țările sărace. sursa foto pexels.com
HIV este o boală des întâlnită în țările sărace. sursa foto pexels.com

PrEP este folosită de ani buni pentru prevenirea HIV, prin pastile zilnice precum Truvada sau injecții la două luni (ex: Apretude). Lenacapavirul, însă, aduce o alternativă atractivă prin doar două injecții pe an, conform edition.cnn.com.

„Lenacapavirul poate fi deosebit de atractiv pentru cei care preferă mai puține vizite la clinică sau au dificultăți în a lua zilnic medicamente orale. Poate fi utilizat și de femeile însărcinate sau care alăptează”, a spus dr. Doherty.

OMS oferă asistență tehnică țărilor interesate de introducerea lenacapavirului și a strategiilor de testare simplificate, în colaborare cu parteneri globali precum Global Fund, UNAIDS și alți donatori.

„Facem apel la guverne, finanțatori, implementatori și societatea civilă să colaboreze pentru integrarea lenacapavirului în programele HIV. Momentul de acțiune este acum”, a subliniat Doherty.

Criză de finanțare în lupta globală împotriva HIV

Potrivit ONU, 80% din finanțarea programelor de prevenție din țările cu venituri mici și medii provine din ajutor internațional.

Însă, în ultimele șase luni, SUA și-au retras semnificativ sprijinul financiar, inclusiv prin reducerea programului istoric PEPFAR (Planul de Urgență pentru Combaterea SIDA) și desființarea USAID.

Gilead oferă lenacapavir fără profit pentru țările sărace

Firma producătoare susține că nu are pretenții la profit. sursa foto pexels.com
Firma producătoare susține că nu are pretenții la profit. sursa foto pexels.com

Producătorul lenacapavirului, Gilead Sciences, a anunțat miercuri că a încheiat un acord cu Global Fund pentru a furniza medicamentul fără profit, în cantități suficiente pentru până la 2 milioane de persoane din țări cu venituri mici și medii. Prețul reflectă doar costul de producție și distribuție.

„Furnizăm medicamentul fără profit pentru Gilead, suficient pentru a ajunge la două milioane de oameni, până la apariția versiunii generice”, a declarat Daniel O’Day, CEO-ul companiei.

În SUA – singura țară unde lenacapavirul este aprobat momentan pentru prevenție – prețul anual este de 28.218 dolari, similar cu alte opțiuni de PrEP.

„Lenacapavirul poate schimba fundamental cursul epidemiei de HIV – dar doar dacă ajunge la cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat Peter Sands, directorul executiv al Global Fund. „Ambiția noastră este să ajungem la 2 milioane de persoane cu PrEP injectabil cu acțiune îndelungată. Dar asta se poate doar dacă lumea alocă resursele necesare.”

ONU, despre HIV: „O bombă cu ceas”

ONU a avertizat joi că milioane de oameni ar putea muri din cauza HIV până în 2029 dacă finanțarea programelor dispare complet. Dintre cele 60 de țări analizate, 25 intenționează să-și crească bugetele interne, dar acest lucru nu va compensa pierderea finanțărilor internaționale.

„Știm că PEPFAR alocase 4,3 miliarde de dolari pentru peste 50 de țări în 2025, dar acest sprijin a fost oprit brusc în ianuarie”, a declarat Mary Mahy de la UNAIDS. „Fără înlocuirea fondurilor PEPFAR, estimăm aproximativ 4 milioane de decese suplimentare între 2025 și 2029 și 6 milioane de noi infecții.”

În Nigeria, de exemplu, numărul persoanelor care au primit PrEP a scăzut de la 40.000 la mai puțin de 7.000 în aprilie. În Kenya, numărul femeilor HIV-pozitive care au primit tratamente pentru prevenirea transmiterii virusului către nou-născuți a scăzut semnificativ de la 3.000 la doar 300.

„Nu este doar un gol de finanțare – este o bombă cu ceas. Serviciile dispar peste noapte, personalul medical e trimis acasă, iar oamenii – mai ales copiii și categoriile vulnerabile – sunt excluși din îngrijire”, a avertizat Winnie Byanyima, directoarea UNAIDS. „Încă avem timp să transformăm această criză într-o oportunitate. Țările acționează. Comunitățile arată ce funcționează. Acum avem nevoie de solidaritate globală care să egaleze curajul și reziliența lor.”

Citește și: A învins virusul HIV „în mod natural”! Povestea femeii de 30 de ani care dă speranță bolnavilor

Distribuie articolul pe: