O nutriționistă explică dacă ovăzul poate fi consumat crud: „Conține un antinutrient…”

|Andreea Nicole |
O nutriționistă explică dacă ovăzul poate fi consumat crud: „Conține un antinutrient…”

Ovăzul poate fi consumat crud? sursa foto pexels.com

O nutriționistă explică dacă ovăzul poate fi consumat crud. Cunoscuta doctoră în farmacie Boticaria García a lămurit una dintre cele mai frecvente întrebări legate de ovăz și a dezvăluit care este cea mai bună modalitate de a consuma această cereală.

Ovăzul este unul dintre alimentele pe care nutriționiștii și experții le recomandă în mod constant într-o dietă sănătoasă și echilibrată. Lista beneficiilor sale este, practic, interminabilă. Printre proprietățile sale se numără efectul de sațietate prelungită și capacitatea de a menține nivelul de energie mai mult timp datorită conținutului său de fibre — atât solubile, cât și insolubile.

De asemenea, ovăzul este o sursă excelentă de proteine și conține mai multe tipuri de vitamine esențiale pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Cum se poate consuma ovăzul

Ovăzul are efect de sațietate prelungită și capacitatea de a menține nivelul de energie mai mult timp datorită conținutului său de fibre. sursa foto pexels.com
Ovăzul are efect de sațietate prelungită și capacitatea de a menține nivelul de energie mai mult timp datorită conținutului său de fibre. sursa foto pexels.com

Deși la prima vedere poate părea dificil de integrat în alimentația zilnică, în realitate ovăzul este extrem de versatil și se poate consuma în multe feluri — mai ales la micul dejun sau gustare. Poate fi folosit în terci (porridge), în smoothie-uri, în lapte sau alături de fructe — opțiuni printre cele mai populare.

Totuși, există o întrebare frecventă: poate fi ovăzul consumat crud? Unii susțin că această cereală nu trebuie mâncată fără a fi gătită în prealabil, în timp ce alții afirmă că nu există nicio problemă în a o consuma crudă.

Ovăzul poate fi consumat crud?

Poate fi folosit în terci (porridge), în smoothie-uri, în lapte sau alături de fructe, sursa foto pexels.com
Poate fi folosit în terci (porridge), în smoothie-uri, în lapte sau alături de fructe, sursa foto pexels.com

Pentru a clarifica această dilemă, Boticaria García, doctoră în farmacie și nutriționistă, a explicat detaliat situația într-un videoclip publicat pe contul ei de Instagram.

„Cu siguranță ai auzit că nu se poate consuma crud pentru că are un antinutrient — acidul fitic. Dar acesta nu este ‘răufăcătorul absolut’. De fapt, are și proprietăți antioxidante”, explică Boticaria García.

Totuși, ea avertizează că acidul fitic poate „sechestra nutrienții”, ceea ce înseamnă că minerale precum calciul, fierul sau zincul nu se vor absorbi corect în intestin dacă se află în contact cu această substanță.

Cum se poate elimina acidul fitic

Pentru a reduce prezența acidului fitic din ovăz, nutriționista recomandă două metode simple:

„Putem lăsa ovăzul la înmuiat peste noapte, timp de 10–12 ore, sau îl putem încălzi”, explică ea.

Ovăzul din comerț nu este crud, deci poate fi consumat ca atare. sursa foto pexels.com
Ovăzul din comerț nu este crud, deci poate fi consumat ca atare. sursa foto pexels.com

În plus, Boticaria García subliniază că, în realitate, ovăzul pe care îl consumăm nu este complet crud:

„Spre deosebire de năut, care nu se poate consuma crud, fulgii de ovăz trec printr-un proces termic de aburire, apoi sunt rulați. În acest proces se pierde deja o parte din acidul fitic, așa că nu există nicio problemă să fie consumați ca atare”, precizează specialista.

Cum este bine să mănânci ovăzul

„Dacă vrei să lași ovăzul la înmuiat peste noapte sau să-l gătești pentru a face un porridge — perfect. Dacă vrei să-l mănânci crud, amestecat cu chefir sau iaurt — este la fel de bine”, concluzionează Boticaria García.

În final, ea atrage atenția că acidul fitic nu se găsește doar în ovăz, ci și în alte „cereale și leguminoase”.

„Acesta este unul din motivele pentru care este recomandat să lăsăm aceste alimente la înmuiat înainte de consum”, adaugă nutriționista.

Citește și: Apa de ovăz – beneficii pentru frumusețe

Distribuie articolul pe: