O ceașcă de ceai pe zi poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral

|Andreea Nicole |
O ceașcă de ceai pe zi poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral

O ceașcă de ceai pe zi poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral. sursa foto pexels.com

O ceașcă de ceai pe zi poate reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral, potrivit specialiștilor. Cercetări recente sugerează că o cană de ceai negru consumată zilnic poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, în special la femeile în vârstă.

Studiul, realizat de Universitatea Edith Cowan (ECU), a descoperit că participantele care consumau ceai negru prezentau un risc mai scăzut de calcifiere a aortei abdominale – un indicator important al problemelor cardiovasculare.

O ceașcă de ceai cald, dimineața sau seara, poate face mai mult decât să-ți încălzească sufletul. S-ar putea să-ți protejeze inima! Această băutură aparent modestă ar putea fi secretul cel mai bine păstrat al inimii. Dincolo de aroma sa bogată și căldura reconfortantă, ceaiul negru poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, ajutând la prevenirea unor afecțiuni grave precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

O ceașcă de ceai negru pe zi pentru inimă

Ceaiul negru conține multe flavonoide care sunt bune pentru inimă și creier. sursa foto pexels.com
Ceaiul negru conține multe flavonoide care sunt bune pentru inimă și creier. sursa foto pexels.com

Potrivit cercetărilor ECU, ceaiul negru este benefic pentru sănătatea cardiovasculară. Dar cum poate o infuzie atât de simplă să aibă un asemenea impact? Să aruncăm o privire.

Ceaiul negru are numeroase proprietăți protectoare pentru inimă, datorită flavonoidelor. Acestea sunt compuși naturali care se găsesc în multe alimente și băuturi comune, inclusiv în ceaiul negru. Efectele protectoare ale acestuia sunt cunoscute de mult timp, dar cercetarea de la ECU a arătat că ar putea fi chiar mai eficiente decât se credea anterior.

Pentru a studia beneficiile ceaiului negru, cercetătorii au urmărit 881 de femei în vârstă (cu vârsta medie de 80 de ani) care consumau ceai negru. S-a constatat că aceste participante aveau un risc mult mai scăzut de a dezvolta acumulări semnificative de calciu în aorta abdominală (AAC), deoarece aveau o dietă bogată în flavonoide.

Ce este calcifierea aortei abdominale

AAC (calcifierea aortei abdominale) este un proces de acumulare a calciului în cea mai mare arteră a corpului – aorta abdominală, care transportă sângele oxigenat de la inimă către organele abdominale și membrele inferioare.

Este un factor de risc major pentru afecțiunile cardiovasculare precum infarctul și accidentul vascular cerebral, și de asemenea un indicator fiabil pentru demența instalată la vârste înaintate.

Nu ești fan al ceaiului?

Ceaiul negru este plin de beneficii, dar nu toată lumea îl consumă. sursa foto pexels.com
Ceaiul negru este plin de beneficii, dar nu toată lumea îl consumă. sursa foto pexels.com

O ceașcă zilnică de ceai ar putea contribui la o sănătate mai bună în anii târzii, dar ce se întâmplă dacă nu bei ceai? Nu-ți face griji – există și alte alimente care pot oferi beneficii similare. Cercetătorii au descoperit că poți beneficia în continuare de efectele flavonoidelor consumând alte alimente și băuturi bogate în acești compuși.

„În majoritatea populațiilor, un grup mic de alimente și băuturi, deosebit de bogate în flavonoide, contribuie cu cea mai mare parte la aportul total de flavonoide din dietă. Principalii contribuitori sunt de obicei ceaiul negru sau verde, afinele, căpșunile, portocalele, vinul roșu, merele, stafidele sau strugurii și ciocolata neagră”, a declarat Ben Parmenter, conducătorul studiului și cercetător la Institutul pentru Inovație în Nutriție și Sănătate al ECU.

Puterea flavonoidelor

Flavonoidele sunt o categorie diversă de fitonutrienți (compuși din plante), cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare. Acești compuși se găsesc în fructe, legume și alte alimente de origine vegetală.

Există mai multe tipuri de flavonoide, precum flavan-3-oli și flavonoli, care – potrivit studiului – par a avea o legătură directă cu nivelurile de AAC.

Participantele care consumau cantități ridicate de flavonoide totale, flavan-3-oli și flavonoli aveau un risc cu 36% până la 39% mai mic de a avea AAC extins. Ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide din acest studiu și s-a asociat cu șanse semnificativ mai scăzute de calcifiere extinsă a aortei.

Persoanele care consumau între două și șase cești de ceai pe zi aveau un risc cu 16% până la 42% mai mic de a dezvolta AAC, comparativ cu cei care nu beau deloc ceai. Totuși, alte surse alimentare de flavonoide, precum sucul de fructe, vinul roșu și ciocolata, nu au prezentat o asociere benefică semnificativă cu AAC.

Nu doar ceai

Ceaiul negru poate fi înlocuit cu alte alimente care conțin flavonoide. sursa foto pexels.com
Ceaiul negru poate fi înlocuit cu alte alimente care conțin flavonoide. sursa foto pexels.com

Deși ceaiul negru a fost sursa principală de flavonoide în acest studiu, cercetătorii subliniază că oamenii pot beneficia de acești compuși și fără să pună ibricul pe foc.

„În rândul femeilor care nu beau ceai negru, un aport ridicat de flavonoide din alte surse pare să protejeze, de asemenea, împotriva calcifierii arteriale extinse. Asta sugerează că flavonoidele din alte surse decât ceaiul negru pot fi protectoare împotriva AAC atunci când ceaiul nu este consumat”, a declarat Ben Parmenter.

El a adăugat că este important să luăm în considerare și alte surse, pentru ca și persoanele care nu beau ceai să poată beneficia de flavonoide în alimentație.

„În alte populații sau grupuri – cum ar fi bărbații tineri sau persoanele din alte țări – ceaiul negru s-ar putea să nu fie sursa principală de flavonoide. AAC este un predictor major al evenimentelor cardiovasculare, iar acest studiu arată că aportul de flavonoide care ar putea proteja împotriva AAC este ușor de obținut în majoritatea dietelor”, a mai spus el, citat de timesofindia.indiatimes.com.

Citește și: 8 beneficii uimitoare ale ceaiului negru – de ce să-l consumi mai des

Distribuie articolul pe: