Membrii OMS adoptă un „acord pandemic” născut din reacția globală fragmentată la COVID-19

|Andreea Nicole |
Membrii OMS adoptă un „acord pandemic” născut din reacția globală fragmentată la COVID-19

Membrii OMS adoptă un „acord pandemic” născut din reacția globală fragmentată la COVID-19. sursa foto pexels.com

Membrii OMS adoptă un „acord pandemic” născut din reacția globală fragmentată la COVID. Țările membre au aprobat, marți, un acord pentru o mai bună prevenire, pregătire și reacție la viitoarele pandemii, în urma devastărilor provocate de coronavirus.

Aplauze îndelungate au răsunat într-o sală din Geneva, unde are loc adunarea anuală a OMS, în momentul în care măsura — dezbătută și elaborată timp de trei ani — a fost adoptată fără opoziție.

OMS adoptă un „acord pandemic”

Tratatul garantează că țările care împărtășesc mostre de virusuri vor primi teste, medicamente și vaccinuri, potrivit apnews.com. Până la 20% dintre aceste produse vor fi oferite OMS, pentru a asigura accesul țărilor mai sărace atunci când va lovi următoarea pandemie.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a prezentat acordul drept „istoric” și un semn al multilateralismului, într-o perioadă în care multe țări pun interesele naționale mai presus de valorile comune și cooperare.

„Lumea este mai sigură astăzi datorită leadershipului, colaborării și angajamentului statelor membre de a adopta Acordul pandemic istoric al OMS”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

„Acordul este o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiunea multilaterală. Va asigura că, împreună, putem proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice. Este, de asemenea, o recunoaștere din partea comunității internaționale că cetățenii noștri, societățile și economiile nu trebuie să mai rămână vulnerabile în fața unor pierderi precum cele suferite în timpul pandemiei de COVID-19.”

Acordul a fost supus la vot

OMS va distribui vaccinuri și alte lucruri necesare în pandemie. sursa foto pexels.com
OMS va distribui vaccinuri și alte lucruri necesare în pandemie. sursa foto pexels.com

Guvernele au adoptat Acordul pandemic al OMS astăzi, în cadrul unei sesiuni plenare a Adunării Mondiale a Sănătății, cel mai înalt organism decizional al OMS. Această adoptare a urmat aprobării prin vot de ieri (124 pentru, 0 împotrivă, 11 abțineri) în Comitet, de către delegațiile statelor membre.

„Începând din perioada de vârf a pandemiei de COVID-19, guvernele din toate colțurile lumii au acționat cu determinare, devotament și urgență, exercitându-și în același timp suveranitatea națională, pentru a negocia Acordul pandemic istoric al OMS, care a fost adoptat astăzi,” a declarat Dr. Teodoro Herbosa, ministrul sănătății din Filipine și președintele actualei sesiuni a Adunării Mondiale a Sănătății, care a prezidat adoptarea acordului.

„Acum că Acordul a prins viață, trebuie să acționăm cu aceeași urgență pentru a implementa elementele sale esențiale, inclusiv sisteme care să asigure accesul echitabil la produse medicale esențiale în pandemii. Așa cum COVID a fost o urgență care apare o dată într-o viață, Acordul pandemic al OMS reprezintă o oportunitate unică de a valorifica lecțiile învățate din acea criză și de a proteja mai bine populația lumii în fața unor pandemii viitoare.”

Măsura a fost luată pentru a salva vieți

Dr. Esperance Luvindao, ministrul sănătății din Namibia și președinta comitetului care a pregătit calea pentru adoptarea de marți, a declarat că pandemia de COVID-19 a provocat costuri uriașe „în vieți omenești, mijloace de trai și economii.”

OMS susține că nu va mai îngrădi drepturile cetățenilor. sursa foto pexels.com
OMS susține că nu va mai îngrădi drepturile cetățenilor. sursa foto pexels.com

„Noi — ca state suverane — am hotărât să ne unim forțele, ca o singură lume, pentru a ne putea proteja copiii, vârstnicii, lucrătorii din prima linie și pe toți ceilalți de următoarea pandemie,” a adăugat Luvindao. „Este datoria și responsabilitatea noastră față de umanitate.”

OMS susține că ea nu va impune interdicții

Acordul pandemic al OMS stabilește principiile, abordările și instrumentele pentru o mai bună coordonare internațională în mai multe domenii, cu scopul de a întări arhitectura globală de sănătate pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii. Acest lucru include și asigurarea unui acces echitabil și în timp util la vaccinuri, tratamente și teste de diagnostic.

În ceea ce privește suveranitatea națională, Acordul stipulează:

„Nimic din Acordul pandemic al OMS nu va fi interpretat ca oferind Secretariatului Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv Directorului General al OMS, vreo autoritate de a direcționa, ordona, modifica sau prescrie legea națională și/sau internă a vreunei Părți, după caz, sau politicile acesteia, sau de a impune în mod obligatoriu ca Părțile să ia acțiuni specifice, precum interzicerea sau acceptarea călătorilor, impunerea de mandate de vaccinare sau măsuri terapeutice ori de diagnostic, sau instituirea de carantine sau lockdownuri.”

Citește și: Criza „superbacteriilor” s-ar putea agrava, provocând aproape 40 de milioane de decese până în 2050, estimează un studiu

Distribuie articolul pe: