Mănânci înghețată în fiecare zi? Ce se întâmplă cu organismul tău

|Andreea Nicole |
Mănânci înghețată în fiecare zi? Ce se întâmplă cu organismul tău

Mănânci înghețată în fiecare zi? sursa foto pexels.com

Mănânci înghețată în fiecare zi? Ce se întâmplă cu organismul tău dacă o faci. Nutriționiști autorizați explică implicațiile pentru sănătate.

Indiferent cât de sățioasă și delicioasă este cina, mulți oameni simt nevoia de ceva dulce la desert – iar înghețata este una dintre cele mai populare alegeri. Potrivit unui sondaj realizat de OnePoll, 68% dintre respondenți au declarat că au mereu înghețată în congelator.

Desigur, majoritatea oamenilor recunosc că înghețata nu este tocmai sănătoasă, dar modul exact în care consumul zilnic afectează organismul nu este atât de clar. Este oare atât de dăunător să mănânci un bol de înghețată în fiecare seară? Nutriționiștii înregistrați explică mai jos cum afectează acest obicei corpul.

Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată în fiecare zi

Consumul ridicat de înghețată afectează intestinul subțire. sursa foto pexels.com
Consumul ridicat de înghețată afectează intestinul subțire. sursa foto pexels.com

Nutriționista Kiran Campbell, RD, este de părere că toate alimentele pot face parte dintr-o dietă echilibrată. Nu trebuie să renunți complet la înghețată pentru a avea un stil de viață sănătos – cheia este moderația. Totul depinde de cantitate, spune ea. Există o diferență majoră între a mânca o cupă pe seară și a mânca trei.

Campbell spune că întregul regim alimentar contează. O persoană care mănâncă slab nutritiv și încheie ziua cu înghețată va avea efecte diferite față de cineva care mănâncă alimente bogate în nutrienți și apoi mănâncă puțină înghețată. Dacă dieta este predominant echilibrată și porția de înghețată este mică (aproximativ jumătate de cană), impactul asupra sănătății probabil nu va fi semnificativ.

„Principalul motiv pentru care trebuie să limităm consumul de înghețată este conținutul de grăsimi saturate și zaharuri adăugate”, explică Campbell. Acestea, în exces, cresc colesterolul LDL („colesterolul rău”) și riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă și infarct, potrivit parade.com.

Efectele asupra creierului și sănătății mintale

Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată în fiecare zi. sursa foto pexels.com
Ce se întâmplă dacă mănânci înghețată în fiecare zi. sursa foto pexels.com

Un consum excesiv de grăsimi saturate și zahăr afectează negativ și creierul – atât din punct de vedere cognitiv, cât și emoțional. Deși înghețata poate oferi un confort temporar, cercetările arată că alimentele ultraprocesate și bogate în zahăr, precum înghețata, sunt asociate cu niveluri mai mari de anxietate și depresie.

„Alte studii arată că dietele bogate în zaharoză – principalul îndulcitor din înghețată – pot afecta memoria pe termen scurt și lung și capacitatea de adaptare”, adaugă ea.

Înghețata și sănătatea intestinală

Campbell subliniază și efectele negative asupra intestinului:

  • Dietele bogate în zaharuri simple (cum e înghețata) pot crește permeabilitatea intestinului subțire, permițând trecerea toxinelor în sânge – ceea ce duce la inflamații și alte probleme de sănătate.
  • Unele mărci de înghețată folosesc emulsificatori precum carboximetilceluloză sau polisorbat 80, care pot reduce diversitatea bacteriilor benefice din intestin sau chiar duce la inflamații intestinale.
  • Chiar și anumite tipuri de carrageenan (considerat sigur de FDA) pot fi asociate cu sindromul de colon iritabil.

Cum reduci consumul de dulciuri

Trebuie să reduci consumul de dulciuri. sursa foto pexels.com
Trebuie să reduci consumul de dulciuri. sursa foto pexels.com

Nutriționista Sarah Schlichter, MPH, RDN, oferă câteva sfaturi utile:

  • Redu treptat porția: Dacă obișnuiești să mănânci multă înghețată, începe prin a reduce cantitatea.
  • Combină cu alimente mai sănătoase: Amestecă înghețata cu iaurt grecesc simplu sau o banană.
  • Conștientizează obiceiul: Uneori mâncăm înghețată din obișnuință. Când apare pofta, așteaptă 10–15 minute. Poate că de fapt ești plictisit sau stresat – o baie fierbinte sau o carte bună ar putea elimina pofta.
  • Mănâncă suficient peste zi: Pofta de zahăr seara poate fi semn că nu ai mâncat destul în timpul zilei. Asigură-te că ai 3 mese echilibrate (carbohidrați complecși, proteine, fibre și grăsimi sănătoase) și gustări între mese.

Dacă dieta ta este nutritivă per ansamblu, o mică porție de înghețată la finalul zilei nu îți va afecta negativ sănătatea. Dar dacă majoritatea alimentelor pe care le consumi sunt procesate și sărace în nutrienți, ar fi bine să reanalizezi obiceiul zilnic de a consuma înghețată.

Și când totuși alegi să te răsfeți cu o cupă, va fi cu atât mai specială! 🍦

Citește și: Cea mai bună înghețată ca să nu te îngrași

Distribuie articolul pe: