Mănânci cartofi cruzi? Cât de sigur este, conform specialiștilor

|Andreea Nicole |
Mănânci cartofi cruzi? Cât de sigur este, conform specialiștilor

Cartofii conțin doi compuși naturali — solanină și chaconină — care fac parte dintr-o clasă de substanțe numite glicoalcaloizi. foto; pixabay

Este sigur să mănânci cartofi cruzi? Cartofii sunt printre cele mai versatile și consumate alimente din lume — îi putem savura sub formă de piure, copți, fierți, prăjiți sau în supe. Totuși, există un motiv clar pentru care nu sunt niciodată consumați cruzi. Experții explică!

„Procesul de gătire descompune amidonul complex din cartofi în zaharuri mai simple, ceea ce le conferă un gust mai plăcut și îi face mult mai ușor de digerat”, explică nutriționista Danielle Gaffen (MS, RDN, LD), de la Eat Well Crohn’s Colitis. Așadar, cât de sigur este să muști dintr-un cartof crud?

Poți mânca cartofi cruzi?

Dacă iei o îmbucătură ocazională de cartof crud, nu este un motiv de panică. Totuși, consumul în cantități mai mari nu este recomandat. Cartofii cruzi pot cauza disconfort digestiv, balonare sau crampe.

„Dacă cineva mănâncă accidental o cantitate mică de cartof crud, de obicei nu există motive de îngrijorare — cu excepția cazului în care apar simptome neplăcute”, precizează Gaffen.

Cartofii cruzi pot cauza disconfort digestiv, balonare sau crampe

Și Bryan Quoc Le, Ph.D., specialist în știința alimentelor și autorul volumului 150 Food Science Questions Answered, confirmă:

„O persoană care mănâncă o cantitate redusă de cartofi cruzi ar putea experimenta o ușoară indigestie sau crampe, dar nu este necesară nicio intervenție medicală specială.”

De ce cartofii cruzi pot fi problematici pentru organism

Cartofii conțin doi compuși naturali — solanină și chaconină — care fac parte dintr-o clasă de substanțe numite glicoalcaloizi. În cantități mari, aceștia pot fi toxici pentru organism.

De asemenea, cartofii cruzi conțin lectine, un tip de proteine considerate „antinutrienți”, deoarece pot interfera cu absorbția anumitor minerale și pot irita tractul digestiv.

„Cartofii cruzi conțin compuși amari și toxici, precum solanina și lectinele, dar și amidonuri rezistente greu de digerat”, explică Le.

Ce se întâmplă când mănânci cartofi cruzi

Consumul de cartofi cruzi poate provoca o serie de simptome neplăcute. „În cantități mici, amidonul rezistent acționează ca o fibră, contribuind la buna funcționare a intestinelor. Însă dacă este consumat în exces, poate duce la balonare, gaze și disconfort abdominal, deoarece nu este digerat complet și este fermentat de bacteriile intestinale”, explică Le.

Mai grav, ingerarea unor cantități mai mari de solanină și lectine poate cauza:

  • dureri de cap,
  • greață,
  • diaree,
  • vărsături.

În situații extreme, avertizează Gaffen, poate apărea intoxicația cu solanină și chaconină. Totuși, acest lucru se întâmplă doar dacă o persoană consumă o cantitate foarte mare de cartofi cruzi.

„Un adult ar trebui să mănânce între 15 și 20 de kilograme de cartofi cruzi pentru a suferi o intoxicație severă”, afirmă Le.

Există însă un detaliu important: expunerea cartofilor la lumină determină creșterea nivelului de solanină de până la 10 ori, făcându-i mult mai toxici.

În cazuri extreme, dozele foarte mari de solanină pot provoca halucinații, paralizie, pierderea sensibilității și chiar moartea, potrivit expertului.

Citeşte şi: De ce ouăle nu sunt refrigerate în unele țări – și de ce în altele este obligatoriu

Alte riscuri posibile

Pe lângă compușii naturali toxici, cartofii cruzi pot fi un mediu de dezvoltare pentru bacterii și viruși dăunători, în special dacă nu au fost spălați sau curățați bine înainte de consum.

„Cartofii cruzi nespălați pot conține agenți patogeni de la sol, precum bacterii periculoase, care pot provoca toxiinfecții alimentare”, adaugă Gaffen, notează simplyrecipes.com.

Cum să te asiguri că un cartof este complet gătit

Specialiștii recomandă două metode simple pentru a verifica dacă un cartof este bine preparat și sigur de consumat:

Verifică temperatura internă: „Dacă miezul cartofului atinge temperatura de aproximativ 210°F (aprox. 99°C), înseamnă că este complet gătit și eventualele toxine au fost neutralizate”, explică Le.

Testul cu furculița sau cuțitul: „Cartoful bine gătit trebuie să poată fi străpuns ușor — ustensila trebuie să intre și să iasă fără rezistență”, recomandă Gaffen.

Citeşte şi: Transformă cojile de cartofi într-o rețetă delicioasă

Distribuie articolul pe: