Lapte integral vs. lapte degresat. sursa foto pexels.com Lapte integral vs. lapte degresat: Studiu dezvăluie în sfârșit care este mai sănătos pentru inimă! Cercetătorii au descoperit că un tip de lapte crește riscul de boli cardiace și deces. Un studiu desfășurat pe parcursul mai multor decenii a clarificat cât de sănătos este laptele integral comparativ cu cel degresat, cercetătorii concluzionând că unul dintre ele este mai sigur pentru inimă. Experții au analizat trei decenii de date medicale și au constatat că nivelul de grăsime din lapte influențează riscul unei persoane de a muri din cauza bolilor de inimă. Lapte integral vs. lapte degresat Studiul, publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, a folosit date din trei evaluări de sănătate cardiovasculară desfășurate între 1974 și 1988. Cercetătorii din Norvegia au urmărit datele a 73.860 de persoane, cu vârsta medie de 41 de ani, timp de 33 de ani, înregistrând 26.393 de decese, dintre care 8.590 cauzate de boli cardiovasculare. S-a constatat că cei care consumau lapte integral aveau un risc mai mare de mortalitate decât cei care consumau lapte degresat. Cercetătorii au putut face această comparație datorită unui context istoric unic, potrivit independent.co.uk. În anii 1970, majoritatea norvegienilor consumau lapte integral, dar în anii 1980, mai mulți oameni trecuseră la lapte degresat. Aceasta le-a permis specialiștilor să investigheze efectele pe termen lung ale consumului celor două tipuri de lapte. Laptele intergral, mai periculos decât laptele degresat Grăsimea din laaptele integral poate cauza boli de inimă sau AVC. sursa foto pexels.com Persoanele care au consumat cele mai mari cantități de lapte în cadrul studiului au avut un risc cu 22% mai mare de mortalitate generală și cu 12% mai mare de deces din cauze cardiovasculare, comparativ cu cei care au consumat cele mai mici cantități. Analizele ulterioare au arătat însă că, în special, laptele integral era cel care determina creșterea acestui risc. Când cercetătorii au comparat laptele integral cu cel degresat și au ajustat datele în funcție de cantitatea consumată, au descoperit că laptele degresat era asociat cu un risc de mortalitate cu 11% mai mic și un risc de boli cardiovasculare cu 7% mai mic, comparativ cu laptele integral. Rezultatele s-au menținut chiar și după excluderea cazurilor de deces timpuriu sau a participanților cu afecțiuni preexistente. Femeile consumă mult lapte degresat Femeile sunt cele mai mari consumatoare de lapte degresat. sursa foto pexels.com Totuși, s-a observat că băutorii de lapte degresat erau mai frecvent femei, aveau un nivel de educație mai ridicat și nu fumau, comparativ cu consumatorii de lapte integral, care raportau mai des că sunt fumători. Autorii studiului au concluzionat: „Asocierea dintre consumul de lapte și bolile cardiovasculare, precum și mortalitatea generală, a variat în funcție de tipul de lapte, fiind identificate asocieri pozitive pentru laptele integral și o asociere modest inversă cu boala cardiacă ischemică și mortalitatea generală pentru laptele degresat, comparativ cu laptele integral.” Rezultatele sunt în concordanță cu recomandările actuale ale NHS. Majoritatea grăsimii din lapte și produsele lactate este grăsime saturată, care, atunci când este consumată în cantități mari, poate contribui la creșterea în greutate, explică NHS. O dietă bogată în grăsimi saturate poate duce și la creșterea nivelului de colesterol din sânge, ceea ce mărește riscul de infarct sau accident vascular cerebral. Citește și: Cerere crescută de grăsime din lapte și unt, la nivel global. Care e motivul? Distribuie articolul pe: