Inima ta îmbătrânește mai repede decât tine? Cum afli „vârsta ei funcțională”

|Andreea Nicole |
Inima ta îmbătrânește mai repede decât tine? Cum afli „vârsta ei funcțională”

Inima ta îmbătrânește mai repede decât tine? sursa foto freepik.com

Inima ta îmbătrânește mai repede decât tine? Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un instrument pentru a-i urmări „vârsta funcțională”. Cercetătorii spun că instrumentul ar putea fi folosit pentru consilierea pacienților cu risc de boli cardiovasculare, potrivit euronews.com.

Imaginează-ți că faci o investigație medicală și afli imediat că inima ta îmbătrânește mai repede decât tine. Și că, fără schimbări în stilul de viață, ai mari șanse să dezvolți probleme cardiovasculare. Oamenii de știință din Regatul Unit au creat un instrument care face exact asta.

Inima ta îmbătrânește mai repede?

Ce formulă au găsit specialiștii. sursa foto freepik.com
Ce formulă au găsit specialiștii. sursa foto freepik.com

Cercetători de la Universitatea East Anglia (UEA) au analizat date din scanări RMN (imagistică prin rezonanță magnetică) ale inimii de la 557 de persoane – inclusiv 336 cu obezitate, hipertensiune arterială sau diabet – din Marea Britanie, Spania și Singapore.

Ei au măsurat caracteristici precum dimensiunea camerelor inimii și eficiența cu care aceasta pompează sângele – factori frecvent folosiți pentru a prezice riscul cardiovascular. Apoi au dezvoltat o formulă pentru a determina „vârsta funcțională” a inimii.

În medie, inimile persoanelor cu factori de risc pentru sănătate erau cu 4,6 ani mai „bătrâne” decât vârsta lor reală, potrivit studiului publicat în European Heart Journal.

Persoanele cu obezitate prezentau o îmbătrânire funcțională a inimii și mai accelerată.

„Persoanele cu probleme de sănătate precum diabetul sau obezitatea au adesea inimi care îmbătrânesc mai repede decât ar trebui – uneori cu decenii,” a declarat într-un comunicat dr. Pankaj Garg, cardiolog și coordonatorul studiului.

Formula nu este 100% corectă

Colesterol la inimă. Sursa foto Freepik.com
Colesterol la inimă. Sursa foto Freepik.com

Instrumentul are totuși anumite limite. Nu ține cont de cât timp au avut pacienții problemele de sănătate. Participanții analizați au fost doar persoane care au trăit cu aceste afecțiuni până la o vârstă înaintată – o situație cunoscută sub denumirea de „bias al supraviețuitorului”.

Grupul de studiu a fost de asemenea destul de restrâns, iar modelul va trebui probabil testat pe un eșantion mai larg de persoane înainte de a fi utilizat pe scară largă.

Cu toate acestea, cercetătorii speră că medicii vor putea, în viitor, să folosească acest instrument pentru a consilia pacienții cu risc de afecțiuni cardiace și pentru a facilita diagnosticarea bolilor cardiovasculare.

„Aflând vârsta reală a inimii tale, pacienții ar putea primi sfaturi sau tratamente care să încetinească procesul de îmbătrânire, prevenind astfel infarcturile sau accidentele vasculare cerebrale,” a spus Garg, menționând importanța schimbărilor în stilul de viață, precum o dietă sănătoasă și exercițiile fizice.

„Este vorba despre a oferi oamenilor o șansă reală în lupta împotriva bolilor de inimă,” a adăugat el.

Citește și: Nuci pecan – 57 de grame ar putea ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli de inimă

Distribuie articolul pe: