Evitarea anumitor alimente ar putea ajuta oamenii să slăbească de două ori mai mult, arată un studiu

|Andreea Nicole |
Evitarea anumitor alimente ar putea ajuta oamenii să slăbească de două ori mai mult, arată un studiu

Mâncarea gătită acasă ar putea ajuta oamenii să slăbească de două ori mai mult. sursa foto pexels.com

Evitarea anumitor alimente ar putea ajuta oamenii să slăbească de două ori mai mult, arată un studiu. Persoanele care au avut o dietă bazată pe batoane pentru micul dejun ambalate și sandvișuri cumpărate din magazin au consumat mai multe calorii decât cele care au mâncat preparate gătite acasă.

Gătitul de la zero și evitarea alimentelor ultraprocesate, precum sandvișurile ambalate și batoanele proteice, ar putea ajuta oamenii să slăbească de două ori mai mult, potrivit unui studiu.

Alimentele ultraprocesate ne îngrașă mai mult

Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt, de obicei, bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr, conțin ingrediente pe care nu le-ai găsi în mod normal în bucătăria ta, cum ar fi emulgatori și conservanți, și sunt gata de consum sau de încălzit.

Studiul, publicat în revista Nature, a comparat o dietă UPF cu una minim procesată și a constatat că evitarea UPF-urilor a ajutat la reducerea poftelor alimentare, la creșterea pierderii în greutate și la îmbunătățirea pierderii de grăsime.

Testul, condus de experți de la University College London (UCL) și University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), a implicat 55 de persoane supraponderale, dar altfel sănătoase.

Mâncarea gătită în casă, mai benefică pentru corp

Mâncarea ultraprocesată ne îngrașă de două ori mai mult. sursa foto pexels.com
Mâncarea ultraprocesată ne îngrașă de două ori mai mult. sursa foto pexels.com

Jumătate dintre participanți au urmat un plan alimentar de opt săptămâni format din alimente minim procesate, cum ar fi terci de ovăz preparat peste noapte, plăcintă cu carne și piure, și salată de pui gătită acasă. Cealaltă jumătate a primit o dietă cu batoane proteice gata de consum, sandvișuri cumpărate și lasagna la microunde.

Ambele diete au fost echilibrate din punct de vedere nutrițional și au conținut nivelurile recomandate de grăsimi, grăsimi saturate, proteine, carbohidrați, sare și fibre. După opt săptămâni, grupurile și-au schimbat dietele.

Dr. Samuel Dicken, de la Centrul pentru cercetarea obezității din cadrul UCL, a spus:

„Cercetări anterioare au asociat alimentele ultraprocesate cu efecte negative asupra sănătății. Dar nu toate UPF-urile sunt, în mod inerent, nesănătoase, judecând doar după profilul lor nutrițional.”

Consumul mic de alimente procesate ajută la slăbit?

Cercetătorii au vrut să afle dacă un consum mai mare de alimente procesate influențează greutatea, tensiunea arterială, compoziția corporală și poftele alimentare.

Rezultatele au arătat că persoanele cu dietă minim procesată au slăbit de două ori mai mult (2,06%) decât cele cu dietă UPF (1,05%). De asemenea, participanții din grupul UPF nu au pierdut la fel de multă grăsime corporală.

Persoanele care țin o dietă curată ard mai puține grăsimi decât cei care mai mănâncă și alimente ultraprocesate. sursa foto pexels.com
Persoanele care țin o dietă curată ard mai puține grăsimi decât cei care mai mănâncă și alimente ultraprocesate. sursa foto pexels.com

Dr. Dicken a explicat că, deși o reducere de 2% poate părea mică, este o cantitate semnificativă pentru o perioadă de opt săptămâni.

„Dacă extindem aceste rezultate pe parcursul unui an, ne-am aștepta la o reducere a greutății de 13% la bărbați și 9% la femei pentru dieta minim procesată, dar doar de 4% la bărbați și 5% la femei în cazul dietei UPF”, a spus el.

Cum afectează sănătatea alimentele procesate

Cercetătorii au măsurat și alți indicatori, precum tensiunea arterială, ritmul cardiac, funcția hepatică, nivelul de glucoză și colesterolul, dar nu au găsit efecte negative semnificative ale dietei UPF.

Gunter Kuhnle, profesor de știința alimentației și nutriție la Universitatea Reading, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru The Independent: „Cred că se confirmă faptul că nu procesarea în sine este importantă, ci compoziția alimentului.”

El sugerează ca oamenii să se concentreze mai mult pe conținutul de carbohidrați și grăsimi, nu doar pe gradul de procesare. Cu toate acestea, participanții cu dietă UPF au consumat mai multe calorii decât cei cu dietă minim procesată. NHS recomandă ca femeile să consume în jur de 2.000 de calorii pe zi, iar bărbații 2.500.

Participanții au primit mai multă mâncare decât aveau nevoie, dar cei cu dietă minim procesată au mâncat spontan cu 230 de calorii mai puțin decât recomandarea, în timp ce cei cu dietă UPF au mâncat cu 120 de calorii mai puțin.

Consumul de alimente procesate scade poftele?

Un consum cât mai scăzut de alimente ultraprocesate ajută la slăbit. sursa foto pexels.com
Un consum cât mai scăzut de alimente ultraprocesate ajută la slăbit. sursa foto pexels.com

Un chestionar a arătat, de asemenea, că persoanele cu dietă minim procesată aveau mai puține pofte decât cele cu dietă bazată pe mese gata preparate și gustări ambalate.

Rob Hobson, nutriționist și autor al cărții Unprocess Your Family Life, care nu a participat la studiu, a declarat:

„Rezultatele susțin ideea că reducerea UPF-urilor poate ajuta la controlul apetitului și reglarea greutății, nu pentru că acestea ar fi inerent toxice, ci pentru modul în care influențează comportamentul alimentar.

Multe sunt concepute pentru a fi extrem de gustoase, ușor de consumat rapid și mai puțin sățioase. Nu ne transmit aceleași semnale de sațietate ca alimentele minim procesate.”

Prof. Rachel Batterham, autor principal al studiului, a spus:

„Cel mai bun sfat pentru oameni este să urmeze cât mai aproape liniile directoare nutriționale, moderând aportul total de energie, limitând consumul de sare, zahăr și grăsimi saturate și prioritizând alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele, leguminoasele și nucile.

Alegerea opțiunilor mai puțin procesate, precum alimentele integrale și gătitul acasă, în locul celor ultraprocesate, ambalate sau al meselor gata preparate, este probabil să ofere beneficii suplimentare pentru greutate, compoziția corporală și sănătatea generală.”

Citește și: Produsele de post sunt pline de E-uri, sare și zahăr. Avertismentul InfoCons pentru consumatori în postul Adormirii Maicii Domnului

Distribuie articolul pe: