De ce oamenii consumă mai mult zahăr, potrivit oamenilor de știință

|Andreea Nicole |
De ce oamenii consumă mai mult zahăr, potrivit oamenilor de știință

De ce oamenii consumă mai mult zahăr? sursa foto pexels.com

De ce oamenii consumă mai mult zahăr, potrivit oamenilor de știință. Înghețata, deserturile congelate și băuturile super-răcoritoare capătă un farmec aparte în zilele toride de vară. Pe măsură ce schimbările climatice aduc temperaturi tot mai ridicate, americanii consumă din ce în ce mai multe astfel de produse, arată o nouă cercetare, cu consecințe îngrijorătoare pentru sănătate.

Există numeroase dovezi că schimbările climatice vor influența disponibilitatea și calitatea alimentelor, ducând la penurii, creșteri de prețuri și chiar afectând valoarea nutrițională, a explicat Pan He, autoare a studiului și lector în știința mediului și sustenabilitate la Universitatea Cardiff. Însă mult mai puțin se știe despre efectele asupra a ceea ce alegem să mâncăm și să bem, a declarat ea pentru CNN.

Schimbarea climei afectează calitatea alimentelor

Schimbările climatice vor influența disponibilitatea și calitatea alimentelor, ducând la penurii, creșteri de prețuri și chiar afectând valoarea nutrițională. sursa foto pexels.com
Schimbările climatice vor influența disponibilitatea și calitatea alimentelor, ducând la penurii, creșteri de prețuri și chiar afectând valoarea nutrițională. sursa foto pexels.com

Cercetătorii au analizat date privind achizițiile alimentare ale gospodăriilor din SUA între 2004 și 2019, ceea ce le-a permis să urmărească aceleași familii pe termen lung. Ulterior, au comparat deciziile de cumpărare cu datele meteo regionale, inclusiv temperatură și umiditate.

Pe măsură ce temperaturile au crescut, consumul de zahăr a urcat și el, în special sub formă de băuturi îndulcite cu zahăr, precum sucurile carbogazoase și cele de fructe, arată studiul publicat luni în revista Nature Climate Change.

Pentru fiecare creștere de 1 grad Celsius, consumul de zahăr adăugat în gospodăriile americane a crescut cu 0,7 grame pe persoană pe zi, au descoperit cercetătorii, cu o escaladare vizibilă atunci când temperaturile au atins intervalul 20–30 °C.

De ce oamenii consumă mai mult zahăr

Căldura intensă determină organismul să piardă mai multă apă, ceea ce îi face pe oameni să caute hidratare și răcorire. Pentru mulți americani, asta înseamnă să apeleze la produse reci și dulci, precum sucurile și înghețata, a explicat He.

Pentru fiecare creștere de 1 grad Celsius, consumul de zahăr adăugat în gospodăriile americane a crescut cu 0,7 grame pe persoană pe zi. sursa foto pexels.com
Pentru fiecare creștere de 1 grad Celsius, consumul de zahăr adăugat în gospodăriile americane a crescut cu 0,7 grame pe persoană pe zi. sursa foto pexels.com

Efectul este deosebit de pronunțat în gospodăriile cu venituri sau nivel de educație mai scăzute, arată studiul. Grupurile dezavantajate tind deja să consume mai mult zahăr, deoarece acest tip de aliment este mai ieftin și mai accesibil, ceea ce le face mai predispuse să îl aleagă pe timp de căldură. De asemenea, aceste persoane petrec mai puțin timp în spații cu aer condiționat, potrivit cercetării.

Studiul estimează că, până în 2095, consumul de zahăr la nivel național ar putea crește cu aproape 3 grame pe zi, dacă poluarea care provoacă încălzirea globală nu va fi redusă, grupurile vulnerabile fiind cele mai expuse riscului.

Ce riscuri are excesul de zahăr

Excesul de zahăr poate aduce o serie de efecte negative, inclusiv risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea consumului de zahăr adăugat la cel mult 6% din totalul caloriilor consumate zilnic: nu mai mult de 36 grame pentru bărbați și 26 grame pentru femei.

„Problemele de sănătate publică legate de consumul de zahăr au fost discutate pe larg, dar dacă luăm în calcul interacțiunea cu schimbările climatice, situația se va agrava”, a spus Pan He.

Autoritățile trebuie să gestioneze consumul de zahăr

Excesul de zahăr poate aduce o serie de efecte negative, inclusiv risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. sursa foto pexels.com
Excesul de zahăr poate aduce o serie de efecte negative, inclusiv risc crescut de obezitate, diabet și boli cardiovasculare. sursa foto pexels.com

Factorii de decizie politică din întreaga lume ar putea fi nevoiți să găsească modalități de a gestiona consumul de zahăr ca parte a adaptării la schimbările climatice, a adăugat ea.

„Dovezile privind modul în care căldura extremă schimbă obiceiurile alimentare sunt încă relativ limitate”, a spus Charlotte Kukowski, cercetătoare la Cambridge Social Decision-Making Lab, Universitatea Cambridge, care nu a fost implicată în studiu. Studiul „subliniază un canal mai puțin discutat prin care schimbările climatice pot afecta bunăstarea umană”, a declarat ea pentru CNN.

„Ceea ce este deosebit de îngrijorător este că grupurile cele mai vulnerabile – cele cu mai puține resurse de adaptare – sunt atât cele mai expuse încălzirii, cât și cele mai expuse riscului de boli asociate dietei”, a adăugat ea.

Modul exact în care schimbările climatice vor influența obiceiurile alimentare ale oamenilor și consecințele potențiale asupra sănătății și inegalităților rămân încă neclare, a spus He, fiind nevoie de mult mai multe cercetări în diferite părți ale lumii.

Citește și: Cum poti sa scapi definitiv de zaharul din alimentatie?

Distribuie articolul pe: