De ce crește riscul de cancer cu fiecare înghițitură de alcool? Explicațiile specialiștilor

|Andreea Nicole |
De ce crește riscul de cancer cu fiecare înghițitură de alcool? Explicațiile specialiștilor

Crește riscul de cancer cu fiecare înghițitură de alcool? sursa foto pexels

De ce crește riscul de cancer cu fiecare înghițitură de alcool? Fie consumat zilnic, fie ocazional, are efecte negative asupra întregului organism. De la creier și inimă, la plămâni, mușchi, sistem digestiv și imunitate, consumul de alcool provoacă daune complexe și, cel mai grav, contribuie la apariția cancerului.

În prezent, alcoolul este responsabil pentru aproximativ 100.000 de cazuri de cancer și 20.000 de decese anual în SUA. Prin comparație, accidentele rutiere cauzate de consumul de alcool produc circa 13.500 de decese anual.

Alcoolul, a treia cauză prevenibilă de cancer în SUA

Primele dovezi că alcoolul este cancerigen au apărut încă din anii 1980. Studiile epidemiologice au confirmat legături directe între alcool și cancerele:

  • cavității bucale
  • gâtului și laringelui
  • esofagului
  • ficatului
  • colonului și rectului
  • sânului

De asemenea, s-a descoperit o legătură puternică între consumul cronic și episoadele de binge drinking și cancerul pancreatic.

În 2012, Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), parte a OMS, a clasificat alcoolul drept carcinogen de grupa 1 – categoria cu cel mai înalt nivel de dovezi științifice.

Crește riscul de cancer cu fiecare înghițitură de alcool

Primele dovezi că alcoolul este cancerigen au apărut încă din anii 1980. sursa foto pexels
Primele dovezi că alcoolul este cancerigen au apărut încă din anii 1980. sursa foto pexels

Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) și Institutul Național de Sănătate (NIH) confirmă că alcoolul cauzează mai multe tipuri de cancer.

Ghidurile alimentare din SUA afirmă clar:

👉 Chiar și mai puțin de un pahar pe zi crește riscul de cancer.

Cu toate acestea, mai puțin de jumătate dintre americani știu acest lucru.

Conform datelor naționale din 2023, peste 224 de milioane de persoane cu vârste de 12+ ani au consumat alcool cel puțin o dată în viață – peste 79% din populație. Consumul era în creștere chiar înainte de pandemia COVID-19.

Cum provoacă alcoolul cancer?

Cancerul apare atunci când celulele încep să se înmulțească necontrolat. Alcoolul contribuie la acest proces prin multiple mecanisme dovedite:

  1. Metabolizarea alcoolului și formarea acetaldehidei

Când alcoolul este descompus în organism, se formează acetaldehida, un compus recunoscut ca substanță cancerigenă. Unele mutații genetice fac ca alcoolul să fie metabolizat mai rapid, crescând nivelul acetaldehidei și riscul asociat.

  1. Stres oxidativ și inflamație

Alcoolul determină eliberarea de radicali liberi, molecule instabile care:

  • deteriorează ADN-ul
  • afectează proteinele și lipidele
  • favorizează inflamația, un mediu ideal pentru dezvoltarea tumorilor

Laboratoarele de cercetare au demonstrat că radicalii liberi formați din alcool pot produce proteine anormale care susțin inflamația și tumorile.

  1. Dereglarea nivelurilor hormonale

Un exemplu notabil: alcoolul crește nivelul estrogenilor, ceea ce sporește riscul de cancer mamar, potrivit sciencealert.com. În plus, alcoolul scade nivelurile vitaminei A, un nutrient care ajută la reglarea estrogenilor.

  1. Interacțiunea cu alte substanțe cancerigene, precum tutunul

Persoanele care fumează și beau au un risc major crescut de cancer al:

  • gurii
  • faringelui
  • laringelui

Alcoolul facilitează absorbția carcinogenilor din fumul de țigară și dispozitivele de vapat.

Cât de mult alcool este sigur?

Când alcoolul este descompus în organism, se formează acetaldehida, un compus recunoscut ca substanță cancerigenă. sursa foto pexels
Când alcoolul este descompus în organism, se formează acetaldehida, un compus recunoscut ca substanță cancerigenă. sursa foto pexels

Specialiștii sunt unanimi:

👉 Nu există o cantitate de alcool considerată 100% sigură.

Recomandările oficiale din SUA sugerează:

  • maxim un pahar/zi pentru femei
  • maxim două pahare/zi pentru bărbați

Totuși, chiar și sub aceste limite riscul de cancer persistă. Riscul individual diferă în funcție de:

  • genetică
  • stil de viață
  • alimentație
  • afecțiuni preexistente

Reducerea consumului de alcool îți protejează sănătatea

Alcoolul este una dintre cele mai ușor de prevenit cauze ale cancerului. Nu există metode precise de a calcula riscul personal, dar orice reducere a consumului scade riscurile pe termen lung.

👉 Reevaluează-ți obiceiurile legate de alcool pentru a-ți proteja sănătatea și a reduce riscul de cancer.

Citește și: Strategia simplă care ajută la reducerea consumului de alcool, spun experții. Și chiar funcționează

Distribuie articolul pe: