Cumperi pește congelat din supermarket? Câtă gheață conține, de fapt

|Andreea Nicole |
Cumperi pește congelat din supermarket? Câtă gheață conține, de fapt

Rezultatele au arătat că, în unele cazuri, consumatorii plătesc mai mult pentru gheaţă decât pentru carne. foto: freepik.com

Când cumperi peşte congelat, ai impresia că plăteşti un produs sănătos, sigur şi atent conservat. În realitate, însă, o bună parte din banii tăi se duc pe… gheaţă. Fenomenul nu este deloc izolat, iar analizele de laborator confirmă acest lucru. În special la macrou, proporţia de gheaţă aplicată ca glazură ajunge la aproximativ 25%, un sfert din produs fiind, de fapt, apă îngheţată.

Peştele congelat, consumat de români în post

A fost testat peştele congelat, pe care românii îl cumpără frecvent în această perioadă, mai ales când există „dezlegare la peşte”.

Rezultatele au arătat că, în unele cazuri, consumatorii plătesc mai mult pentru gheaţă decât pentru carne. Mai mult, în anumite mostre, nivelul de mercur se apropie alarmant de limitele admise, ceea ce ridică probleme serioase legate de siguranţa alimentară. Unele produse au fost deja retrase de pe rafturi din această cauză.

O cantitate exagerată de gheaţă

Legislaţia îi obligă pe producători să menţioneze pe etichetă proporţia exactă de gheaţă şi cantitatea reală de peşte. Indiferent dacă mergi în piaţă sau în supermarket, vânzătorul îţi va spune fără ezitare că peştele este „proaspăt”. La prima vedere, şi pare aşa: stă aşezat corect pe un pat de gheaţă, cu ochii limpezi şi imobil. Doar că acest aspect impecabil ascunde deseori o cantitate exagerată de gheaţă folosită fie pentru conservare, fie pentru a creşte artificial greutatea produsului.

Legislaţia îi obligă pe producători să menţioneze pe etichetă proporţia exactă de gheaţă şi cantitatea reală de peşte.

Citește și: Ciorbă de pește în stil pescăresc. Deliciu culinar în post

„Am avut o probă de dorada, de merluciu si celelalte probe de macrou. Analizele ne arată că macroul este o problema. Glazură declarată de exemplu pe unul dintre produse ca fiind maxim 10 la sută este în realitate de 26 la sută. Plătim gheaţa la preţ de peşte!”, a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

Etichetele nu reflectă întotdeauna conținutul real

Legislaţia îi obligă pe producători să menţioneze pe etichetă proporţia exactă de gheaţă şi cantitatea reală de peşte. În practică, însă, ceea ce citim pe ambalaj nu se reflectă mereu în conţinutul real. Analizele arată clar diferenţe între datele declarate şi situaţia din pachete, iar consumatorul ajunge să plătească în plus fără să ştie.

„Noi avem de exemplu un file de macrou cu piele etichetat ca fiind 10 la sută procent de glazură şi determinat în laborator a fi 26,26% procentul de glazură”, a mai declarat Alexandru Cîrîc, director ICA, conform observatornews.ro.

Fileuri de somon marinat contaminate cu Listeria monocytogenes

Controalele efectuate de ANSVSA au scos la iveală și alte nereguli importante. În urma verificărilor, au fost descoperite loturi de fileuri de somon marinat contaminate cu Listeria monocytogenes, o bacterie extrem de periculoasă. Prezența acestei bacterii poate trece ușor neobservată, deoarece simptomele inițiale pot semăna cu cele ale unei viroze obișnuite, febră, frisoane sau stare generală de rău.

Totuși, infecția poate evolua rapid și poate provoca complicații severe, în special la persoanele vulnerabile, cum ar fi femeile însărcinate, vârstnicii sau cei cu imunitatea scăzută.

Citește și: Rețetă de păstrăv la cuptor pentru dezlegare la pește în post

Distribuie articolul pe: