Cum să deshidratezi fructe și legume pentru o gustare sănătoasă

|Andreea Nicole |
Cum să deshidratezi fructe și legume pentru o gustare sănătoasă

Cum să deshidratezi fructe și legume pentru o gustare sănătoasă. sursa foto pexels.com

Cum să deshidratezi fructe și legume pentru o gustare sănătoasă. Gata, pregătește-te să ronțăi ceva sănătos! Îți prezentăm, în rândurile care urmează, un ghid pas cu pas pentru a-ți usca singur fructele și legumele.

Legumele și fructele deshidratate nu sunt doar pentru drumeții montane sau pentru biscuiți cu ovăz și stafide. O simplă privire prin raionul de gustări sănătoase al oricărui supermarket arată clar că chipsurile din legume și rulourile din fructe au devenit produse obișnuite și foarte populare. Și nu sunt doar pentru gustări!

Cum să deshidratezi fructe și legume

Servește chipsuri de dovlecel alături de cârnați la grătar pentru o garnitură crocantă și sănătoasă, pe placul chiar și al celor mofturoși. Folosește ardei uscați pentru a da savoare unei supe de iarnă sau taie roșiile uscate în bucățele pentru a-ți decora pizza de casă.

A învăța cum să deshidratezi fructe și legume este extrem de simplu (vorbim doar de ingrediente unice). Așadar, dacă ești dependent de chipsurile din cartofi dulci sau de feliile de mere din comerț, poate a venit timpul să investești într-un deshidrator.

Este o metodă accesibilă, ușoară și delicioasă de a conserva produsele de sezon pe termen lung și de a avea gustări la îndemână pentru orice moment. Este mai ales util dacă ai o grădină productivă sau un abonament la o fermă locală.

Cum să pregătești fructele și legumele pentru deshidratare

A învăța cum să deshidratezi fructe și legume este extrem de simplu dacă ai un deshidrator. sursa foto pexels.com
A învăța cum să deshidratezi fructe și legume este extrem de simplu dacă ai un deshidrator. sursa foto pexels.com
  • Pasul 1: Alege produse de sezon, la maturitate deplină.

Mulți cred că deshidratarea e o modalitate de a salva fructe și legume lovite sau trecute. În realitate, procesul de uscare concentrează aromele, așa că alege produse de calitate, gustoase și proaspete.

  • Pasul 2: Spală, curăță și, dacă e cazul, decojește.

Cumpără produse organice, dacă bugetul îți permite, și oferă-le o clătire sau o frecare ușoară, potrivit eatingwell.com. Curățatul de coajă rămâne la alegerea ta, dar ține cont că, după uscare, coaja va deveni mai tare.

  • Pasul 3: Taie în felii subțiri, cu un cuțit bine ascuțit.

Feliile ar trebui să aibă dimensiuni uniforme, de aproximativ 3–6 mm grosime, pentru a se usca în același ritm. Deoarece feliile se micșorează în timpul uscării, taie-le puțin mai groase decât îți dorești rezultatul final.

  • Pasul 4: Scufundă fructele în apă cu citrice.
Bananele și merele se țin în suc de citrice pentru a nu se înnegri. sursa foto pexels.com
Bananele și merele se țin în suc de citrice pentru a nu se înnegri. sursa foto pexels.com

Acest pas este opțional și se aplică doar fructelor care se pot oxida, precum bananele și merele. Umple un bol cu părți egale de zeamă de lămâie și apă, și lasă feliile la înmuiat 10 minute. Scoate-le apoi și tamponează-le cu prosoape de hârtie.

  • Pasul 5: Oprește legumele în apă clocotită.

Tot opțional, acest pas se recomandă doar pentru legumele cu amidon, precum cartofii dulci sau mazărea păstăi. Fierbe-le câteva minute, apoi transferă-le imediat într-un bol cu apă rece și gheață pentru a opri procesul de gătire și a menține culorile vii.

Cum să deshidratezi fructe și legume cu un deshidrator

Utilizarea unui deshidrator este cât se poate de simplă: îl conectezi, reglezi temperatura și… gata. Modelele performante circulă aerul cald uniform, astfel încât nu trebuie să schimbi tăvile între ele.

În general, se recomandă uscarea fructelor la 57°C și a legumelor la 52°C. Timpul de uscare variază mult, în funcție de tipul de produs, gradul de coacere, grosimea feliilor și umiditatea din aer. Consultă instrucțiunile producătorului și ajustează în funcție de condiții.

Cum să deshidratezi fructe și legume în cuptor

În general, se recomandă uscarea fructelor la 57°C și a legumelor la 52°C. sursa foto pexels.com
În general, se recomandă uscarea fructelor la 57°C și a legumelor la 52°C. sursa foto pexels.com

Uscarea în cuptor este o alternativă bună, deși cuptoarele tind să fie mai fierbinți și mai puțin uniforme. În plus, consumul de energie poate fi mai mare.

Preîncălzește cuptorul la temperatura cea mai joasă (de obicei 90–95°C). Tapetează tăvile cu foi de copt sau covorașe antiaderente, apoi așază deasupra un grătar de răcire. Acesta va permite circulația aerului în jurul fructelor și legumelor. Timpul de uscare va fi mai scurt și poate fi necesar să rotești tăvile pe parcurs.

Cum să păstrezi produsele deshidratate

Alimentele deshidratate sunt gata când sunt complet uscate la atingere, de la o textură elastică până la una crocantă și fragilă.

După ce s-au răcit complet, transferă-le în recipiente etanșe – borcane de sticlă, cutii de plastic sau pungi pentru congelator. Păstrează-le într-un loc răcoros și întunecat.

După câteva zile, agită un recipient: dacă observi condens, mai deshidratează produsele puțin. Corect uscate și depozitate, fructele și legumele pot rezista câteva luni.

Cele mai bune fructe și legume pentru deshidratare

Alimentele deshidratate sunt gata când sunt complet uscate la atingere, de la o textură elastică până la una crocantă și fragilă. sursa foto pexels.com
Alimentele deshidratate sunt gata când sunt complet uscate la atingere, de la o textură elastică până la una crocantă și fragilă. sursa foto pexels.com

1. Banane

Taie bananele decojite în felii de 3–6 mm și lasă-le 10 minute în apă cu lămâie pentru a preveni înnegrirea. Deshidratează la 57°C timp de 6–10 ore, sau în cuptor la 95°C timp de 5–7 ore.

2. Mere

Curăță și scoate cotoarele (opțional), taie în rondele de 6–10 mm, și lasă-le 10 minute în apă cu lămâie. Uscare: 57°C timp de 7–15 ore, sau în cuptor la 95°C timp de 6–8 ore.

3. Căpșuni

Îndepărtează codițele și taie în felii de 6–10 mm sau pe jumătate dacă sunt mici. Uscare: 57°C timp de 7–15 ore, sau 95°C timp de 5–7 ore.

4. Mango

Curăță, îndepărtează sâmburele plat și taie felii de 6 mm. Uscare: 57°C timp de 7–15 ore, sau 95°C timp de 6–8 ore.

5. Ananas

Corect uscate și depozitate, fructele și legumele pot rezista câteva luni. sursa foto pexels.com
Corect uscate și depozitate, fructele și legumele pot rezista câteva luni. sursa foto pexels.com

Îndepărtează capetele și coaja, scoate miezul și taie felii de 6–12 mm. Uscare: 57°C timp de 10–18 ore, sau 95°C timp de 8–10 ore.

6. Roșii

Taie în felii de 6 mm (sau roșiile cherry pe jumătate). Uscare: 68°C timp de 5–9 ore, sau 95°C timp de 4–6 ore.

7. Cartofi dulci

Curăță, taie în felii de 6 mm, opărește câteva minute și răcește în apă cu gheață. Uscare: 52°C timp de 7–11 ore, sau 95°C timp de 6–8 ore.

8. Dovlecei

Taie în felii de 3–6 mm. Uscare: 52°C timp de 7–11 ore, sau 95°C timp de 5–7 ore.

9. Ardei grași

Îndepărtează semințele și nervurile, taie în fâșii de 6 mm. Uscare: 52°C timp de 4–8 ore, sau 95°C timp de 4–6 ore.

10. Mazăre păstăi

Curăță marginile, opărește 2–3 minute și răcește în apă cu gheață. Uscare: 52°C timp de 5–13 ore, sau 95°C timp de 4–6 ore.

Citește și: Cum prepari chipsuri în casă. Mult mai sănătoase decât cele din comerț

Distribuie articolul pe: