Cum pregătim verdeața pentru iarnă – sfaturi pas cu pas de la Gina Bradea

|Andreea Nicole |
Cum pregătim verdeața pentru iarnă – sfaturi pas cu pas de la Gina Bradea

Gina Bradea a explicat, pas cu pas, cum se pregătește verdeața pentru iarnă, respectiv, pătrunjel, leuștean și mărar. foto: pixabay

Pentru a ne bucura de gustul proaspăt al pătrunjelului, mărarului și leușteanului și în sezonul rece, există mai multe metode de conservare. Fiecare dintre ele păstrează aroma și calitățile plantei într-un mod diferit.

Pregătirea verdețurilor înainte de conservare

    Se aleg frunzele fragede de pătrunjel, mărar și leuștean, îndepărtând tijele groase. Totuși, la leuștean tulpinile pot fi păstrate, pentru că oferă o aromă plăcută ciorbelor.

    Spălarea: se clătesc bine sub jet de apă rece.

    Uscarea: verdeața se întinde pe șervete curate și se lasă până ce nu mai rămâne urmă de apă. Este esențial să fie complet uscate, altfel există riscul să mucegăiască.

    Conservarea prin congelare

      Verdețurile uscate se toacă mărunt (sau se pot lăsa frunze întregi). Se pun în pungi, caserole, forme pentru cuburi de gheață sau chiar în tăvițele pentru ouă de la frigider. Nu se adaugă apă și nici ulei. Astfel, frunzele își păstrează foarte bine gustul și culoarea.

      Nu se pune apă, nu se pune nici ulei

      Conservarea în sare

      Se folosește sare grunjoasă, ca pentru murături. Într-un vas de plastic sau borcan, se pune un strat de sare, apoi verdeață, iar sare și tot așa, până se umple recipientul.

      Citește și: Rețetă de castraveți bulgărești în oțet – crocanți și aromați, rezistenți 2-3 ani

      Este important ca stratul final să fie de sare, pentru a împiedica alterarea. Se închide bine capacul și se păstrează la rece. Aceasta este una dintre cele mai vechi metode de conservare, folosită de sute și chiar mii de ani.

      Conservarea în oțet

      Verdeața (în special leușteanul) se așază în borcane curate. Se acoperă complet cu oțet și se presară puțină sare deasupra.

      Se închide borcanul ermetic, se etichetează și se depozitează în cămară. Acest tip de verdeață este ideal pentru ciorbe acrite, în care gustul de oțet se îmbină natural cu celelalte ingrediente.

      Conservarea prin uscare

      Verdețurile se întind răsfirat pe un șervet, o față de masă sau pe o hârtie curată. Se păstrează într-un spațiu uscat și bine aerisit, dar ferit de razele directe ale soarelui.

      Zilnic, verdeața se întoarce, pentru a se usca uniform. Alternativ, se pot usca în cuptor, la foc foarte mic, cu ușa întredeschisă. După uscare completă, frunzele se fărâmițează ușor și se păstrează în borcane. Se adaugă în mâncăruri la finalul gătitului, pentru a-și păstra aroma.

      Distribuie articolul pe: