Consumul de cola dietetică este asociat cu riscuri pentru sănătatea inimii. sursa foto pexels.com Consumul de cola dietetică este asociat cu riscuri pentru sănătatea inimii. Doar câteva băuturi pe zi ar putea crește riscul de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral, potrivit cercetătorilor. Consumul de aceste băuturi ar putea fi asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic, AVC și alte probleme de sănătate, potrivit independent.co.uk. Deși mecanismul exact nu este clar, unii oameni de știință afirmă că îndulcitorii artificiali din aceste băuturi pot declanșa inflamații și pot afecta metabolismul, intestinul și vasele de sânge. Consumul de cola dietetică = riscuri pentru inimă Sucurile dietetice afectează inima. sursa foto pexels.com Cercetătorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au declarat că acești îndulcitori pot favoriza apariția diabetului de tip 2, a hipertensiunii arteriale și a nivelurilor nesănătoase de colesterol. „Nu considerați de la sine înțeles că băuturile îndulcite artificial, cu conținut scăzut de zahăr și calorii, sunt sănătoase – ele pot reprezenta riscuri potențiale pentru sănătate”, a spus dr. Ningjian Wang, cercetător la Spitalul Poporului Numărul Nouă din Shanghai, China. Persoanele cu diabet sau cele care încearcă să slăbească apelează adesea la îndulcitori artificiali, dar acestea sunt deja expuse unor riscuri. Mesajul general al profesioniștilor din domeniul medical este clar. Îndulcitorii artificiali sunt cei mai problematici Indulcitorii artificiali sunt considerați cancerigeni. sursa foto pexels.com Un studiu realizat de Universitatea din California, Irvine, a constatat că persoanele care consumau cele mai mari cantități de îndulcitori artificiali aveau un risc cu 9% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 18% mai mare de accident vascular cerebral sau alte afecțiuni. Asociația Americană a Inimii a descoperit că adulții care beau aproximativ doi litri sau mai mult de băuturi îndulcite artificial pe săptămână prezentau un risc mai mare de aritmie (bătăi neregulate ale inimii). „Evitarea zaharurilor artificiale adăugate este o decizie înțeleaptă, iar acest studiu susține această abordare”, a declarat dr. Elizabeth H. Dineen, cardiolog la UC Irvine Health. Îndulcitori precum aspartamul (cunoscut și ca Equal) și sucraloza (cunoscută ca Splenda), folosiți în cola dietetică sau zero, au fost asociați cu un risc crescut de accident vascular cerebral și boală coronariană. Aspartamul se regăsește și în gumă de mestecat, înghețată, cereale, dropsuri pentru tuse și iaurt. Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul obișnuit și a fost aprobat ca îndulcitor cu utilizare generală de către FDA în 1996. Aspartamul și posibilele riscuri oncologice Consumul ridicat de aspartam poate cauza un AVC. sursa foto pexels.com Deși este unul dintre cei mai studiați îndulcitori din lume, FDA afirmă că nu este de acord cu concluziile potrivit cărora aspartamul ar trebui clasificat drept posibil cancerigen pentru oameni. „Dovezile științifice susțin în continuare concluzia FDA că aspartamul este sigur pentru populația generală atunci când este produs corect și utilizat conform indicațiilor aprobate”, afirmă agenția. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), prin dr. Francesco Branco, a adăugat: „Evaluările asupra aspartamului arată că, deși siguranța nu este o preocupare majoră la dozele utilizate în mod obișnuit, există efecte potențiale care trebuie investigate prin studii mai bune și mai numeroase.” Consumați aspartam cu moderație Consumați aspartam cât mai rar posibil. sursa foto pexels.com Asta nu înseamnă că oamenii nu ar trebui să-l consume deloc – consumul moderat este, în general, considerat sigur. Coca-Cola atrage însă atenția că persoanele cu tulburarea genetică rară fenilcetonurie ar trebui să limiteze drastic consumul de fenilalanină, un aminoacid regăsit în aspartam. Dr. Misagh Karimi, oncolog la City of Hope Orange County Lennar Foundation Cancer Center, a declarat: „Un studiu din 2022 a constatat că persoanele care consumau cantități mai mari de aspartam prezentau un risc ușor mai ridicat de a dezvolta cancer, în special cancer de sân și tipuri asociate cu obezitatea. Totuși, nu este clar ce cantitate de aspartam consumată pe termen lung ar putea crește efectiv riscul de cancer.” Cât e prea mult aspartam? 2 băuturi cu aspartam pe zi sunt riscante. sursa foto pexels.com Doar două băuturi pe zi ar putea crește riscul unor probleme de sănătate, a spus Michelle Routhenstein, nutriționist dietetician înregistrat în New York, specializat în sănătatea inimii, pentru Fox News Digital. „Cercetările arată că consumul a două sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi poate crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral”, a declarat aceasta. Citește și: Îndulcitorii artificiali pot crește riscul de boli de inimă prin declanșarea… Distribuie articolul pe: