Cele 7 „porunci” ale longevității: „Nu genele, ci ceea ce faci în fiecare zi te poate ajuta să trăiești mai mult și mai bine”

|Andreea Nicole |
Cele 7 „porunci” ale longevității: „Nu genele, ci ceea ce faci în fiecare zi te poate ajuta să trăiești mai mult și mai bine”

Cele 7 „porunci” ale longevității. sursa foto pexels.com

„Nu genele, ci ceea ce faci în fiecare zi te poate ajuta să trăiești mai mult și mai bine”. Dr. Eric Topol afirmă că putem preveni bolile asociate cu îmbătrânirea doar dacă adoptăm câteva măsuri simple și practice în viața de zi cu zi.

Știm cu toții că îmbătrânirea este un proces inevitabil al vieții. Cu toate acestea, pare că a devenit o obsesie colectivă să evităm sau să încetinim cât mai mult această realitate a trecerii timpului. În plus, nu este același lucru să îmbătrânești chinuit, cu probleme de sănătate, sau să o faci într-un mod sănătos și lipsit de boli.

Cele 7 „porunci” ale longevității, create de dr. Eric Topol

Un cardiolog susține că nu genele ne conferă longevitatea. sursa foto pexels.com
Un cardiolog susține că nu genele ne conferă longevitatea. sursa foto pexels.com

Tocmai de aceea, un reputat cardiolog și cercetător în domeniul longevității, Eric Topol, care cunoaște foarte bine știința îmbătrânirii, vorbește în noua sa carte, Super Agers: An Evidence-Based Approach to Longevity („Super-îmbătrânirea: O abordare bazată pe dovezi pentru longevitate”), despre elementele-cheie ale unei îmbătrâniri sănătoase și despre prevenirea bolilor asociate cu vârsta, precum cancerul, afecțiunile cardiovasculare sau bolile neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

„Această carte încearcă să clarifice lucrurile, să elimine pseudoștiința și să prezinte o viziune incredibil de optimistă asupra modului în care suntem extrem de bine poziționați pentru a preveni cele trei boli asociate cu înaintarea în vârstă care ne amenință longevitatea”, a explicat Topol, director și fondator al Scripps Research Translational Institute și cardiolog în activitate, într-un interviu pentru cotidianul The Guardian.

Ne definesc genele sănătatea?

Stilul de viață sănătos ne conferă longevitate. sursa foto pexels.com
Stilul de viață sănătos ne conferă longevitate. sursa foto pexels.com

Pentru a afla dacă genele sunt răspunsul la întrebarea de ce unii oameni trăiesc foarte mult fără probleme grave de sănătate, Topol și echipa sa au desfășurat un experiment pentru a secvenția și analiza în detaliu ADN-ul participanților de peste 85 de ani.

Era oare genetica responsabilă pentru sănătatea și longevitatea lor? De fapt, nu. Ceea ce îi deosebea de alți vârstnici era faptul că făceau mai multă mișcare, aveau o greutate mai mică, un nivel educațional mai ridicat și o rețea socială solidă cu care desfășurau activități variate (de la dans la voluntariat).

A avea antecedente familiale de boli grave nu înseamnă că destinul nostru este deja scris. De fapt, genetica influențează doar aproximativ 20% din speranța noastră de viață. Restul depinde de noi: obiceiurile zilnice, stilul de viață și mediul în care trăim sunt factorii care au cea mai mare influență asupra modului în care îmbătrânim și asupra duratei vieții noastre.

Medicii nu pot promite că vor opri sau inversa procesul de îmbătrânire – cel puțin deocamdată –, dar noi putem face ceva pentru ca a doua parte a vieții să fie una sănătoasă și lipsită de boli.

Cele 7 „porunci” ale longevității, potrivit lui Eric Topol

Ce trebuie să faci pentru a trăi mai mult. sursa foto pexels.com
Ce trebuie să faci pentru a trăi mai mult. sursa foto pexels.com
  1. Fă antrenamente de forță de cel puțin 3 ori pe săptămână: exercițiile fizice, în special antrenamentele de rezistență, încetinesc îmbătrânirea biologică, îmbunătățesc densitatea osoasă, echilibrul și reduc riscul de căderi.
  2. Urmează o dietă mediteraneană: consumă fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și cât mai puțină carne roșie. Este singura dietă susținută de studii clinice pe termen lung care promovează o viață mai lungă și mai sănătoasă.
  3. Evită alimentele ultraprocesate: produse precum băuturile carbogazoase, mezelurile, mâncărurile congelate și gustările industriale cresc riscul de boli cardiovasculare și metabolice.
  4. Dormi suficient și de calitate: între 7 și 9 ore pe noapte (femeile beneficiază mai mult de 8–9 ore), cu accent pe somnul profund, esențial pentru sănătatea creierului și prevenirea bolilor cronice.
  5. Nu lua suplimente inutile: Topol susține că, în lipsa unui diagnostic medical de deficiență, suplimentele nu aduc beneficii reale și doar îmbogățesc industria care le produce.
  6. Menține conexiuni sociale active: relațiile sociale susțin sănătatea mintală, previn demența și reduc riscul de mortalitate prematură.
  7. Petrece timp în natură: contactul cu mediul natural reduce stresul, îmbunătățește starea de spirit și favorizează mișcarea. De asemenea, expunerea moderată la soare ajută la menținerea unui nivel adecvat de vitamina D.

Citește și: Vasul de croazieră care promite longevitate. Oferă terapie genetică, nutriționiști și tratamente anti-îmbătrânire

Distribuie articolul pe: