Cel mai vechi parmezan din lume are 27 de ani și trei luni. De ce nu a fost mâncat până acum?

|Andreea Nicole |
Cel mai vechi parmezan din lume are 27 de ani și trei luni. De ce nu a fost mâncat până acum?

Cel mai vechi parmezan din lume are 27 de ani și trei luni. sursa foto Nazionale del Parmigiano Reggiano

Cel mai vechi parmezan din lume are 27 de ani și trei luni. O roata de brânză italiană din secolul XX stabilește un record pentru cel mai vechi parmezan. Produsul a fost maturat cu 6 ani mai mult decât deținătorul anterior al recordului. Parmezanul a fost deschis recent, fiind aclamat drept „o adevărată bijuterie a naturii”.

Roata de 36 de kilograme, încă comestibilă, a fost una dintre ultimele produse în 1998 de Romano și Silvia Camorani, la fabrica lor de lactate din Poviglio, un orășel din apropierea Parmei, în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei.

Cel mai vechi parmezan din lume

Brânza, evaluată la peste 20.000 de euro, a fost în cele din urmă deschisă și degustată duminică, la vârsta de 27 de ani și trei luni, doborând astfel recordul anterior de 21 de ani.

„Aroma și gustul au fost de pe altă lume”, a declarat Romano Camorani, adăugând că, deși nu mai produce brânză, a continuat să aibă grijă de roată „cu dragoste”, pe tot parcursul maturării.

Parmigiano Reggiano are statutul de denumire de origine protejată în UE, ceea ce înseamnă că poate fi produs doar în provinciile italiene Reggio Emilia, Parma și Modena, precum și în anumite părți din Mantova și Bologna.

Preparată din lapte de vacă, sare și cheag animal, această brânză se maturează în mod obișnuit între 12 și 36 de luni, iar perioadele mai lungi de maturare sunt rezervate cazurilor excepționale.

Parmezanul roată mare rezistă mulți ani

Cu cât o roată de parmezan este mai mare, cu atât are șanse mai mari să reziste în timp. Pentru a se păstra, brânza trebuie să aibă proporțiile potrivite de grăsimi, proteine și sare. Iar cu cât este maturată mai mult, cu atât gustul devine mai intens.

Durata maturării este decisă de către producător, care hotărăște când va fi deschisă roata. Brânza astfel maturată este apoi evaluată de un panel al Consorțiului Parmigiano Reggiano și considerată autentică doar dacă este comestibilă și corespunde standardelor. Sunt criterii pe care roata recordului lui Camorani le-a îndeplinit.

Nicola Bertinelli, președintele consorțiului, a descris deschiderea brânzei lui Camorani drept „un moment extraordinar”.

„Demonstrează cum acest produs poate rămâne uimitor în timp, fără utilizarea conservanților”, a spus el. „Este o bijuterie autentică a naturii.”

Cel mai vechi parmezan a fost un deliciu!

După ce a scris un nou record, parmezanul a fost mâncat. sursa foto Nazionale del Parmigiano Reggiano
După ce a scris un nou record, parmezanul a fost mâncat. sursa foto Nazionale del Parmigiano Reggiano

În cadrul ceremoniei de tăiere, aproximativ 7 kilograme din brânza lui Camorani au fost savurate alături de stropi de oțet balsamic, la Acetaia Razzoli, un producător de oțet balsamic condus de familia Razzoli, fondat de Giuliano Razzoli, campion olimpic la schi.

Dincolo de combinația corectă de ingrediente, Camorani consideră că longevitatea roții se datorează grijii cu care a tratat-o, ca pe un copil.

„Cred că ar fi putut rezista chiar și 30 de ani”, a spus el.

Acum trebuie să decidă ce va face cu brânza. Parmezanul deținător al recordului anterior, produs în anul 2000 de către un producător din Bertani, a fost scos la licitație în scop caritabil.

Ce rămâne din cel mai vechi parmezan se va vinde local

Unii mi-au sugerat să o vând pe piața japoneză”, spune Camorani. „Dar eu vreau să o păstrez local.”

Cei care doresc pot cumpăra întreaga brânză rămasă, deși cel mai probabil va fi vândută în bucăți. Clienții pot ridica brânza direct de la Camorani sau pot opta pentru livrare.

Brânza Parmigiano Reggiano este promovată de Nazionale del Parmigiano Reggiano, o asociație afiliată consorțiului, care sprijină membrii săi să participe la concursuri internaționale de brânzeturi, cum ar fi International Cheese & Dairy Awards din Marea Britanie, organizat în această lună.

Scopul este să fie depășit recordul de 28 de ani stabilit în 2013 de un cheddar american. Gabriele Arlotti, purtător de cuvânt al asociației, a declarat că există deja un candidat de parmigiano reggiano în acest sens, deși locația sa este ținută secretă.

Citește și: Varza de Bruxelles cu usturoi, lamaie si parmezan

Distribuie articolul pe: