Alimentația în post: ce trebuie să evităm și ce alimente sunt recomandate? Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pateu vegetal sau soia modificată genetic? Produsele vegetale ultraprocesate, precum pateul cu soia modificată genetic și plin de aditivi, nu reprezintă cea mai sănătoasă alegere pentru un mic dejun în perioada postului. Medicii avertizează că, dacă nu avem grijă la ceea ce consumăm, postul poate avea efecte negative. Pentru credincioși, postul este un prilej de purificare sufletească și fizică, pregătindu-se pentru Sărbătoarea Învierii. Ortodocșii exclud din alimentație orice produs de origine animală. Catolicii au permisiunea de a consuma lapte, ouă și pește, restricțiile aplicându-se doar cărnii și produselor din carne. Alimentația ortodocșilor în post: greșeli frecvente „O pauză de la proteina animală este benefică pentru organism şi dacă vorbim din punct de vedere nutriţional”, explică nutriționista Liana Conțiu. Dar mulți români adoptă obiceiuri alimentare nesănătoase în această perioadă. Se bazează excesiv pe pâine, cartofi și produse de post din comerț. „Majoritatea abuzează de pâine, cartofi şi produse de post pe perioada acestor zile în care se lipsesc de produsele de origine animală”, atrage atenția specialista. Pericolele produselor procesate de post Analizele realizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului asupra ingredientelor înscrise pe etichetele produselor de post arată că 96% dintre cele 32 de sortimente de pateu vegetal testate conțin cel puțin două E-uri. Unele dintre ele au chiar și 12 aditivi alimentari. Doar două produse au fost considerate de calitate superioară. Printre ingredientele regăsite frecvent în aceste pateuri vegetale se numără margarina, uleiul, proteina din soia, sarea iodată, arome artificiale și diverși aditivi: Stabilizatori (E-452); Emulgatori (E-470); Agenți de îngroșare (E-412, E-407); Potențiator de aromă (glutamat monosodic E-621); Coloranți (caramel E-150, roșu carmin E-120). Mulți dintre acești aditivi pot avea efecte negative asupra sănătății. De exemplu, glutamatul monosodic este asociat cu probleme cardiace și risc de declanșare a astmului. Soia modificată genetic ar putea influența fertilitatea și crește riscul de cancer, deși acest subiect rămâne unul controversat în lumea științifică. Citește și: Cât de periculoși sunt aditivii alimentari pentru copii Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci soia modificată genetic „Ne referim la toate produsele procesate din magazine menite să ne scutească de gătit. Şi consumul de soia trebuie evitat pentru că majoritatea produselor conţin soia modificată genetic. Persoanele care suferă de diabet, diferite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, afecţiuni gastrice ar trebui să excludă aceste alimente”, avertizează nutriționista. Ce alternative sănătoase avem? „În cantităţi moderate, laptele de soia şi tofu pot fi opțiuni acceptabile. În rest, mesele noastre ar trebui să conțină fructe, legume și semințe. Este foarte important să ne gătim mâncarea pentru a avea controlul asupra ingredientelor şi să nu ne-o cumpărăm gata făcută. Legume ca: ciupercile, fasolea, mazărea, lintea conţin proteină vegetală şi ar trebui consumate cât de des posibil”, recomandă Liana Conțiu. Astfel, un post sănătos presupune mai mult decât excluderea cărnii și lactatelor. Este necesară o alimentație echilibrată, bazată pe produse naturale și cât mai puțin procesate. Citește și: Monoglutamat de sodiu – este sau nu periculos? Distribuie articolul pe: