Câte calorii are șoriciul și ce conține, de fapt. sursa foto Instagram Câte calorii are șoriciul și ce conține, de fapt. Nelipsit de la tăierea porcului și de pe mesele de Crăciun, șoriciul este adesea privit cu suspiciune din cauza presupusului conținut ridicat de grăsimi. Medicul nutriționist Mihaela Bilic demontează însă acest mit și explică de ce acest preparat tradițional poate fi consumat fără vinovăție, ba chiar cu beneficii pentru sănătate. Potrivit Mihaelei Bilic, șoriciul este, în esență, piele de porc curățată atent de grăsime, sărată și porționată subțire. Din punct de vedere nutrițional, acesta reprezintă o sursă concentrată de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii, a articulațiilor și a oaselor. Câte calorii are șoriciul și ce conține În plus, conținutul de grăsime este surprinzător de redus, în jur de 10%, ceea ce îl face compatibil inclusiv cu dietele bogate în proteine sau cele ketogenice. „Aperitivul de sezon de care trebuie profitat? Șoriciul! Da, e pielea porcului care se pârlește și se curăță bine de grăsime, se dă cu sare și se taie în șuvițe subțiri! Da, e o sursă concentrată de colagen perfect compatibil cu organismul uman! Merge de minune cu vinul sau țuica fiartă, se potrivește în dietele proteice sau ketogenice, are sub 10% grăsime și 20% proteine, adică colagen. Dă consistență tuturor preparatelor tradiționale din porc, de la tobă și lebăr, până la piftie. Cu numai 160 cal./100 g, e o gustare de iarnă potrivită și pentru siluetă, și pentru sănătate!”, a explicat medicul nutriționist. De ce nu îngrașă șoriciul Aranjamente de masă pentru Crăciun 2025. foto: shutterstock Contrar percepției populare, șoriciul nu este un aliment hipercaloric. Cu aproximativ 160 de calorii la 100 de grame, acesta poate fi integrat moderat într-o alimentație echilibrată, mai ales în perioada sărbătorilor, când mesele sunt mai bogate. Mihaela Bilic atrage atenția și asupra modului de preparare, recomandând coacerea șoriciului înainte de consum, pentru un gust mai intens și o textură mai plăcută. „Prepararea produselor din carne de porc este o artă, iar focul un element esențial, care trebuie stăpânit și pus în slujba omului. Mâncarea noastră n-ar avea același gust fără foc, iar șoriciul copt este o delicatesă pe care doar în preajma Crăciunului o poți savura. Și merită știut că nu îngrașă, ci este o sursă de colagen de cea mai înaltă calitate, extrem de eficient pentru organism. Pomana porcului este, cu siguranță, cea mai gustoasă introducere în atmosfera sărbătorilor de iarnă!”, a transmis Mihaela Bilic pe Instagram. Mai mult decât un aperitiv tradițional În concluzie, șoriciul nu este doar un simbol al sărbătorilor de iarnă, ci și un aliment cu valoare nutrițională reală. Consumat cu moderație și preparat corect, acesta poate aduce un aport important de colagen și proteine, fără riscul de a afecta silueta, așa cum subliniază medicul nutriționist. Citește și: Cum să mâncăm ouăle corect? Fierte, prăjite sau omletă, toate sub lupa Mihaelei Bilic Distribuie articolul pe: