Borș de fasole, rețetă din Bucovina

|Andreea Nicole |
Borș de fasole, rețetă din Bucovina

Borș de fasole, rețetă din Bucovina! Cunoscut de localnici drept „borș di făsui”, acest preparat este un simbol al simplității și al gustului desăvârșit, așa cum numai în Bucovina mai găsești. Nelipsit din meniul zilelor de vineri și din perioadele de post, borșul de fasole îmbină bogăția vegetală cu aromele autentice ale satului românesc. Dacă ciupercile sunt reginele pădurii, atunci fasolea este regina cămării, aducând savoare, sațietate și o stare de bine care te leagă de casă și copilărie.

Ingrediente (pentru o oală de aproximativ 4-5 litri)

  • 300 g fasole albă (ideal: cu bob mare, uscată)
  • 2 cepe mari, tocate mărunt
  • 1 morcov mare, ras sau tăiat cubulețe
  • 1 bucățică de păstârnac (cam o jumătate de rădăcină)
  • 1 bucățică de țelină (rădăcină mică)
  • 1 ardei gras (roșu sau galben), tăiat cubulețe
  • 3-4 linguri pastă de tomate
  • 3-4 linguri ulei (preferabil de floarea-soarelui)
  • 1-2 foi de dafin
  • 1 crenguță de cimbru
  • 1 crenguță de tarhon (proaspăt sau uscat)
  • Pătrunjel verde, tocat
  • Mărar verde, tocat
  • Sare și piper – după gust
  • Vegeta (opțional, pentru un plus de gust)
  • Borș acru, după gust (de casă, ideal)
  • 2-3 linguri de zacuscă de ghebe (ingredientul surpriză).

Mod de preparare pas cu pas

Cu o seară înainte, pune fasolea la înmuiat în apă rece din abundență. Dacă ai o sobă tradițională, poți lăsa vasul lângă ea, astfel încât căldura blândă să ajute hidratarea boabelor.

A doua zi, scurge apa în care a stat și fierbe fasolea în două ape:

Prima apă: las-o să clocotească 10-15 minute, apoi arunc-o.

A doua apă: adaugă apă curată și fierbe boabele până devin cremoase, dar nu complet moi – trebuie să-și păstreze forma.

Într-o oală mare, pune la fiert ceapa, morcovul, țelina, păstârnacul și ardeiul. După aproximativ 10 minute de fierbere, adaugă fasolea prefiartă, împreună cu verdețurile (pătrunjel, mărar), crenguțele de cimbru și tarhon, precum și foile de dafin.

Borșul de fasole, sau borșul „di fansuli”, după cum se aude în graiul zonei, este de nelipsit din bucătăria locală. foto: bacaniabucovinei.ro

Într-o crăticioară, încălzește uleiul și adaugă pasta de tomate. Călește ușor, amestecând continuu, până se închide ușor la culoare. Adaugă apoi borșul acru (după cât de multă acrime dorești) și lasă să dea un clocot.

Citește și: Piperchi, rețeta machedonească care se prepară simplu

Toarnă borșul clocotit în oala mare, apoi adaugă 2-3 linguri generoase de zacuscă de ghebe. Acest ingredient conferă un gust profund, ușor afumat și o textură aparte borșului – un mic secret moștenit din gospodăriile bucovinene.

Potrivește de sare, piper și, dacă dorești, adaugă puțină vegeta pentru un gust mai intens. Lasă totul să mai fiarbă la foc mic încă 5-10 minute, ca aromele să se împrietenească.

Presară pătrunjel și mărar verde proaspăt deasupra, apoi servește fierbinte, cu o felie de pâine de casă sau ardei iute alături, după gust.

Cum se servește?

Borșul de fasole este și mai bun a doua zi, când toate aromele se așază și se contopesc. E mâncarea care îți aduce aminte de posturile de odinioară, de mirosul sobei și de liniștea din bucătăriile bunicilor.

Citește și: Roşiile româneşti, un pericol pentru sănătate. Conțin un cocktail periculos de pesticide

Distribuie articolul pe: