Băutura care nu trebuie consumată pe caniculă

|Andreea Nicole |
Băutura care nu trebuie consumată pe caniculă

Deși această băutură este percepută de mulți ca o soluție rapidă pentru combaterea căldurii, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că poate avea consecințe grave asupra sănătății. foto: freepik.com

Băutura care nu trebuie consumată pe caniculă! Vara, în special în zilele cu temperaturi ridicate, numeroși români aleg să se răcorească cu o bere rece. Deși această băutură este percepută de mulți ca o soluție rapidă pentru combaterea căldurii, medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că poate avea consecințe grave asupra sănătății, mergând de la deshidratare severă până la pierderea cunoștinței sau chiar deces.

Efectele alcoolului asupra organismului în timpul caniculei

Potrivit dr. Tudor Ciuhodaru, consumul de bere – chiar dacă este rece și pare inofensiv – interferează negativ cu mecanismele naturale ale organismului de reglare a temperaturii:

  • Afectează termoreglarea: După o senzație inițială de răcorire, alcoolul din bere determină vasodilatație și creșterea temperaturii interne.
  • Are efect diuretic: Aceasta înseamnă că accelerează eliminarea de lichide prin urinare, accentuând riscul de deshidratare severă.
  • Scade capacitatea de adaptare la căldură: Un organism deshidratat este mult mai vulnerabil la temperaturile ridicate și poate intra rapid în colaps.

De ce poate fi periculoasă berea consumată pe timp de caniculă – Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

Consumul de bere în zilele caniculare poate părea o metodă plăcută de a te răcori, însă medicul Tudor Ciuhodaru avertizează că această combinație poate avea efecte negative asupra organismului. Dincolo de aparențele înșelătoare ale unei beri reci, băutura poate favoriza apariția unor probleme serioase de sănătate.

Dereglarea mecanismului de termoreglare

Unul dintre principalele riscuri semnalate de medic este faptul că berea, atunci când este consumată rece, influențează negativ capacitatea corpului de a-și regla temperatura. Inițial, apare o senzație de răcorire, dar acest efect este de scurtă durată. În scurt timp, urmează o reacție de vasodilatație (dilatarea vaselor de sânge), care favorizează creșterea temperaturii interne a organismului. Astfel, în loc să ajute la menținerea unui echilibru termic, berea poate duce la supraîncălzirea corpului.

Consumul de bere în zilele caniculare poate părea o metodă plăcută de a te răcori. foto: freepik

”Țineţi cont că lumina şi radiaţiile ultraviolete degradează berea. Se recomandă consumul celei îmbuteliate în sticle închise la culoare şi nu a celei din recipiente de plastic, din care berea extrage mai uşor ftalaţii cu risc cancerigen.

Nu uitați recomandarea de a vă hidrata corect. Un pahar de apă, limonadă, ceai sau sucuri de fructe, iaurt la 15-20 de minute, fără a aştepta apariţia senzaţie de sete!”, a scris medicul Ciuhodaru pe pagina lui de Facebook.

Citește și: Cât de periculoase sunt înțepăturile de țânțari. Atenție la virusul West Nile

Deshidratarea – un pericol ascuns

Un alt efect major al consumului de bere în zilele toride este deshidratarea. Deși mulți o consideră o băutură hidratantă, berea are un puternic efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează eliminarea apei din organism prin urinare. Această pierdere de lichide afectează echilibrul hidric și face ca organismul să devină mult mai expus efectelor căldurii.

Medicul subliniază că, din cauza acestui proces, corpul nu mai reușește să compenseze eficient efectele temperaturilor ridicate, iar persoana în cauză poate să nu conștientizeze în timp util pericolul în care se află. Chiar dacă senzația de sete nu este prezentă, deshidratarea se poate instala rapid, mai ales în condiții de expunere la soare.

Citește și: Cum tratezi rapid insolația

Distribuie articolul pe: