Astenia de primăvară și alimentele care o combat

Astenia de primăvară și alimentele care o combat

Astenia de primăvară nu este o afecțiune clinică bine definită, ci reprezintă un ansamblu de simptome care pot apărea la începutul primăverii.

Simptomele debutează, de obicei, între lunile martie și aprilie, iar intensitatea lor variază de la o persoană la alta. Printre acestea se pot regăsi:

  • Oboseală sau epuizare inexplicabilă din alte cauze;
  • Tristețe;
  • Lipsă de motivație;
  • Dificultăți de concentrare;
  • Modificarea tiparului de somn, cu dificultăți în adormire sau insomnie;
  • Scăderea libidoului;
  • Lipsa poftei de mâncare;
  • Iritabilitate;
  • Dureri de cap sau musculare.

Vestea bună este că aceste simptome sunt temporare și nu durează mai mult de 2-3 săptămâni.

Care sunt cauzele simptomlor asteniei de primăvară?

Sick dejected young man rubs eyes with handkerchief, has allergy to seasonal flowers or plants, cries unhappily, being tired of fighting against allergens, needs good treatments, stands indoor

Creierul nostru produce diferiți neurotransmițători sau mediatori chimici, precum serotonina, melatonina sau cortizolul, care influențează reglarea stării de spirit, emoțiilor și ritmului somnului.

Cantitatea acestor neurotransmițători din organism ne influențează felul în care ne simțim, dormim și ne desfășurăm activitățile mentale și emoționale.

Producția lor este reglată, printre altele, de expunerea la soare. Astfel, primăvara, când ceasurile sunt date înainte cu o oră în ultimul weekend din martie și numărul de ore de lumină și expunere la soare crește, ceasul nostru biologic se modifică.

În această perioadă, corpul uman trebuie să se adapteze la variațiile în producția de neurotransmițători. În funcție de sensibilitatea individuală, pot apărea unele dintre simptomele asociate asteniei de primăvară.

Alți factori care pot contribui la apariția acestor simptome includ:

  • Istoricul de alergii la polen, în care, pe lângă simptomele alergice, pot apărea și schimbări de dispoziție, oboseală sau tristețe;
  • Stresul, un stil de viață sedentar sau modificările sezoniere ale programului de muncă.

Cum putem preveni astenia de primăvară?

Unul dintre cele mai frecvente simptome odată cu venirea primăverii este senzația de oboseală. Pentru a preveni astenia, este important să adoptăm o rutină sănătoasă, să facem mișcare, să ne odihnim suficient, să ne hidratăm corespunzător și să avem o alimentație echilibrată.

Alimente care combat astenia de primăvară

  • Ciocolata neagră – stimulează producția de endorfine datorită conținutului de feniletilamină, ajutând la combaterea tristeții, negativismului și oboselii.
  • Nuci – sunt o sursă excelentă de energie, bogate în magneziu, cu efect antistres, contribuind la reducerea anxietății și îmbunătățirea calității somnului.
  • Ovăz – un aliment complex, bogat în carbohidrați, proteine, minerale și fibre. Conține vitaminele B6 și B5, esențiale în prevenirea oboselii și a fluctuațiilor de dispoziție. Consumat zilnic, ovăzul ajută la menținerea unui nivel optim de energie.
  • Gălbenuș de ou – conține seleniu, care favorizează buna dispoziție. Este un superaliment bogat în nutrienți benefici pentru creier, precum luteina și colina, care susțin funcțiile cognitive și memoria.
  • Semințe de susan și in – bogate în Omega-3, esențiale pentru sinteza endorfinelor, cunoscute și sub numele de „hormonii fericirii”.
  • Avocado – favorizează sinteza serotoninei, un hormon responsabil de starea de bine. Este bogat în triptofan, magneziu și vitaminele C și E, având, de asemenea, un conținut ridicat de antioxidanți și acizi grași esențiali benefici pentru piele.
  • Căpșuni – pe lângă faptul că sunt sărace în calorii, căpșunile sunt bogate în vitamina C, acid folic și antioxidanți, ajutând la combaterea retenției de apă.

Suplimente alimentare pentru energie și vitalitate

Pe lângă o dietă echilibrată, suplimentele alimentare naturale pot oferi vitaminele și nutrienții necesari pentru a combate oboseala. Două formule recomandate sunt:

  • ReConnect – o formulă inovatoare bazată pe NADH (Co-E1), coenzima Q10, serină și vitamina C, care contribuie la creșterea nivelului de energie și vitalitate încă de la începutul zilei.
  • Vibracell – un complex multivitaminic ce conține peste 40 de fructe și legume, oferind un plus de energie și vitalitate.

Adoptarea unui stil de viață echilibrat și o alimentație corespunzătoare, suplimente nutritive dacă este necesar, pot contribui semnificativ la prevenirea asteniei de primăvară și la menținerea unei stări de bine pe tot parcursul sezonului, potrivit vitaeinternational.com.

Terapia pentru astenia de primăvară

Deși simptomele fizice și psihologice asociate asteniei de primăvară sunt temporare, ele pot influența starea de bine a fiecărei persoane.

Întrucât nu există un tratament specific pentru această afecțiune, prevenirea și ameliorarea simptomelor sunt esențiale. Un stil de viață sănătos, alături de oferirea organismului a ceea ce i-a lipsit în timpul iernii –soare și activitățile în aer liber – joacă un rol crucial.

Recomandări pentru combaterea asteniei de primăvară

✔️ Odihnă adecvată: Dormi între 7 și 8 ore pe noapte, menținând un program constant de culcare și trezire.
✔️ Activitate fizică dimineața: Trezirea devreme și o plimbare sau o alergare matinală pot face minuni pentru nivelul de energie. Dacă timpul nu îți permite, încearcă să mergi pe jos sau cu bicicleta la muncă, măcar pe o parte din traseu.
✔️ Exerciții regulate: Practică exerciții fizice moderate timp de 40-50 de minute, de cel puțin 3-4 ori pe săptămână. Activitatea fizică stimulează eliberarea de endorfine, contribuind la starea de bine și reducerea stresului.
✔️ Alimentație echilibrată: Consumă o dietă variată, bogată în fructe, nuci și legume. Evită alimentele procesate sau fast-food-ul.
✔️ Hidratare corespunzătoare: Bea suficientă apă zilnic pentru a menține organismul hidratat și energizat.
✔️ Gestionarea stresului: Planifică-ți activitățile zilnice astfel încât să ai timp și pentru relaxare, sport, interacțiuni sociale și odihnă adecvată.

Citește și: 5 modalitati de detoxifiere pentru primavara

Când este necesar un consult medical?

Dacă simptomele persistă mai mult de 2-3 săptămâni sau ai îndoieli că ar putea fi vorba despre astenia de primăvară și nu despre o altă afecțiune, este indicat să consulți un medic.

Astenia de primăvară poate fi confundată cu alte afecțiuni, în special cu depresia sezonieră, care are câteva caracteristici specifice:

  • Este o afecțiune recurentă;
  • Apare mai frecvent la femei, la persoanele cu istoric de afecțiuni psihiatrice sau cu antecedente familiale de tulburări psihice;
  • Necesită supraveghere medicală și tratament adecvat, potrivit hospitaldaluz.pt.

Adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea simptomelor te pot ajuta să depășești această perioadă fără dificultăți majore. 🌿☀️

Citește și: Focar de febră aftoasă la granița României. Ce este această boală