Alimentul care elimină substanțele chimice cancerigene din organism. sursa foto freepik.com Alimentul care elimină substanțele chimice cancerigene din organism a fost descoperit de cercetători. Un nou studiu arată că un anumit tip de aliment poate ajuta la combaterea toxinelor care cresc riscul apariției unor forme de cancer. tudiul, realizat în Boston, a constatat că o alimentație bogată în fibre poate reduce nivelul „substanțelor chimice eterne” – compuși toxici asociați cu apariția cancerului. Cercetătorii au comparat bărbați care au consumat fibre beta-glucan – regăsite în ciuperci și ovăz – înainte de fiecare masă, timp de patru săptămâni, cu un grup care a primit un supliment pe bază de orez. Fibrele elimină substanțele chimice cancerigene Fibrele din ovăz și ciuperci par să combată PFAS. sursa foto freepik.com Rezultatele au arătat că cei care au consumat suplimentul de fibre au înregistrat o reducere a nivelului acestor substanțe toxice, cunoscute sub denumirea de PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice), potrivit Daily Mail. Aceste substanțe nu se degradează în mod natural în organism. Pe lângă faptul că măresc riscul apariției unor tipuri de cancer, PFAS pot duce la insuficiență de organe și infertilitate. Cercetătorii cred că fibrele ajută la eliminarea excesului de bilă, de care PFAS se leagă pentru a rămâne în corp. Până acum se credea că aceste substanțe rămân în organism „pentru totdeauna”, însă acest studiu este primul care oferă o posibilă metodă de eliminare a lor. De asemenea, lipsa fibrelor din alimentație este asociată cu un risc crescut de cancer de colon. Cercetătorii de la Universitatea din Boston au declarat: „În ciuda îngrijorărilor tot mai mari privind toxicitatea PFAS, intervențiile specifice pentru reducerea nivelului acestora în organism sunt limitate.” Fibrele ar putea elimina și PFAS Studiile pentru a combate substanțele chimice cancerigene continuă. sursa foto freepik.com Studiul a fost publicat în martie, în revista Environmental Health, și a implicat 72 de bărbați cu vârste între 18 și 65 de ani, care aveau niveluri detectabile de PFAS în sânge. Toți participanții aveau în sânge cinci forme de PFAS. 70% dintre ei prezentau 11 dintre cele 17 tipuri de toxine analizate. Aceste substanțe chimice interferează cu producerea hormonilor naturali și cresc riscul unor forme de cancer. Dintre cei 72 de participanți, 42 au consumat un supliment de 1 gram de beta-glucan din ovăz, cu aproximativ 10 minute înainte de fiecare masă, în timp ce ceilalți 30 au primit un supliment pe bază de orez. Fiecărui participant i s-au prelevat probe de sânge înainte și după experiment. Studiile pe fibre continuă Rezultatele au arătat că cei care au consumat suplimentul de fibre au avut o scădere de 8% a nivelurilor de acid perfluorooctanoic (PFOA) și acid perfluorooctansulfonic (PFOS) – două dintre cele mai periculoase forme de PFAS. Oamenii de știință cred că fibrele contribuie la eliminarea acestor substanțe din corp înainte ca ele să producă daune pe termen lung. Totuși, au avertizat că nu toate tipurile de fibre au acest efect și că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a vedea dacă alte forme de fibre funcționează în mod similar. Citește și: Grupa de sânge care te poate proteja de cancer, potrivit științei Distribuie articolul pe: