Poti sa adopti o dieta pe baza de lichide, astfel ajuti digestia, stimulezi rinichii sa functioneze normal si iti purifici organismul de toxine. Consumand multe lichide previi formarea pietrelor la fiere. Daca consumi lichide din ora in ora sau la doua ore, pret de cateva zile acest lucru iti va fi extrem de benefic. Cand situatia se mai imbunatateste consuma: supe, ceai cu un strop de lapte, cereale rafinate. Afectiunile fierii sunt mai frecvente la acele persoane a caror diete include un consum ridicat de calorii. Este avizata cantitatea minima de calorii necesara mentinerii greutatii corporale. O cantitate prea mare de proteine poate sa determine o crestere a cantitatii de colesterol de la nivelul vezicii biliare. Proteinele din dieta nu ar trebui sa depaseasca 60-80 grame. Lipidele De vreme ce grasimea provenita din alimentatie este un factor care provoaca durere, energia ar trebui sa provina din carbohidrati si sa nu existe nicio sursa de grasimi. Cu toate ca indicat ar fi sa nu se consume grasimi de niciun fel cu totii stim ca acest lucru este aproape imposibil. De ce? Simplu pentru ca organismul are nevoie de un complex de nutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti etc) si o parte din ei se gasesc in grasimi. Si daca nu este bine sa consumam de niciun fel grasimi pentru ca acest lucru accentueaza crizele de fiere, dar e bine sa consumam grasimi, atunci ce-i de facut? Sa sa restrictioneze drastic consumul de lipide! Doza zilnica recomandata este de 20-30 grame. Mai tarziu dupa ce starea de sanatate s-a mai imbunatatit un pic se va creste usor doza la 40-45 de grame pe zi. Daca esti gurmand si adori prajelile si iti este greu sa renunti la acestea privesti partea buna a lucrurilor, controlul portiilor cu grasimi favorizeaza pierderea in greutate. Pentru acei pacienti la care consumul de grasimi nu accentueaza simptomele, administrarea de uleiuri vegetale si uleiuri nehidrogenate este recomandat. Carbohidrati Cresterea dozei de zaharuri simple (regasite in bauturi si dulciuri) este asociata cu formarea pietrelor la fiere. Fibrele Deficitul de fibre este considerat un alt factor pentru care se formeaza pietrele la fiere, dar se pare ca fibrele au un impact foarte mic asupra metabolizarii colesterolului. [next]Vitaminele Daca medicul de familie ti-a spus in urma analizelor pe care le-ai facut ca ai probleme cu fierea si prin urmare iti recomanda sa urmezi o dieta saraca in grasimi, vitaminele (A, D, E si K) sub forma de grasimi solubile ar trebui luate numai sub forma de suplimente nutritive. Sa nu uitam de lichide, ar trebui sa se incurajeze adoptarea unei diete bogata in lichide. In ceea ce prievste alimentatia corecta pentru prevenirea si tratarea bolilor de fiere aceasta nu se aplica in cazul oricarui pacient. De ce? Pentru ca fiecare persoana care acceseaza un site si primestte un regim potrivit afectiunii de care sufera vrea ca sfatul pe care il primeste sa se personalizat si nu unul general, numai ca intr-o asemenea conditie nu poti mai mult decat sa oferi un regim pentru afectiunea in sine, dupa care pacientul sa-si intrebe medicul si impreuna cu un nutritionist sa-i creeze un regim personalizat. De aceea un regim nu se potriveste tuturor. In cazul unui regim de fiere pacientul poate sa observe ca: -organismul lui tolereaza unele alimente contraindicate, -nu suporta unele alimente permise in cadrul dietei, -organismul lui suporta in anumite perioade unele alimente, pentru ca mai apoi sa le refuze. Alimente permise O persoana care sufera de pietre la fiere poate sa consume fara nicio grija urmatoarele alimente: supe, ciorba de legume ori carne slaba, tocanita fara ceapa (sau cu ecapa fiarta), piure de legume (piure de cartofi), legume fierte sau fripte, carne slaba (pui, vita), branza fara grasimi, carne fiarta sau fripta, lapte fara grasimi (si in general lactate fara grasimi), salate de legume si fructe pregatite cu uleiuri vegetale (ulei de masline), peste fiert sau fript (ori pui fiert sau fript). Se va consuma usturoi crud sau adaugat in legume numai daca se observa ca sistemul digestiv il tolereaza. La masa se va consuma paine de cel putin o data pe zi. Se poate bea apa plata sau apa cu putine minerale. In ceea ce priveste consumul de glucide se pot consuma prajituri din fructe (tarte). Daca pacientul nu sufera si de alte afectiuni poate sa consume sare (doza recomandata, nici mai mult nici mai putin). In rest se pot adauga in dieta alimente percum: broccoli, pepeni, spanac, grapefruit si lamai. Pe tine te supara fierea?