Aerul de la metrou mai poluat decât cel de afară. Ce arată verificările

|Andreea Nicole |
Aerul de la metrou mai poluat decât cel de afară. Ce arată verificările

Factorii principali care contribuie la acest fenomen includ ventilația deficitară, frecarea continuă dintre roți și șine, gazele de eșapament și praful resuspendat în aer. foto: facebook Metrorex

Călătoria zilnică cu metroul în București, în special pe linia M2, reprezintă un pericol invizibil pentru sănătate. Investigațiile recente arată că bucureștenii sunt expuși, în stațiile de metrou, unor niveluri periculoase de poluare atmosferică, mai ales în orele de seară.

Factorii principali care contribuie la acest fenomen includ ventilația deficitară, frecarea continuă dintre roți și șine, gazele de eșapament și praful resuspendat în aer. Cu toate acestea, autoritățile nu monitorizează oficial calitatea aerului din subteran – informațiile provin doar din cercetări independente, cum este și cea realizată de Buletin de București.

Aerul din metrou – mai periculos decât cel de la suprafață

Stațiile de pe linia M2, cunoscută ca „magistrala corporatiștilor” datorită traseului său prin zonele de birouri, ascund un nivel de poluare surprinzător de ridicat. Măsurători realizate cu senzori independenți în patru stații intens circulate – Pipera, Piața Victoriei, Eroii Revoluției și Tudor Arghezi – au relevat concentrații foarte mari de particule poluante, depășind cu mult valorile recomandate.

Citește și: Alertă sanitară în Turcia: o bacterie periculoasă, identificată în apa mării. Risc major pentru turiști

Stația Eroii Revoluției – cele mai ridicate niveluri de poluare

Cele mai ridicate niveluri de poluare s-au înregistrat în stația Eroii Revoluției, datând din 1986. Cercetătoarea Luminița Mărmureanu, care a analizat datele colectate cu echipamente portabile, avertizează că stația Piața Victoriei evidențiază o predominanță a particulelor grosiere (PM10), semn clar al poluării cauzate de surse mecanice și de praful resuspendat – adică particulele ridicate de trenuri și de mișcarea pasagerilor.

Cele mai ridicate niveluri de poluare s-au înregistrat în stația Eroii Revoluției, datând din 1986

Poluarea se agravează seara…

Poluarea se agravează seara – un amestec toxic între aerul de la suprafață și cel subteran
Seara, nivelurile de poluare cresc și mai mult, în special în ceea ce privește particulele fine și ultrafine (PM2.5 și PM1).

Potrivit specialistei consultate de Buletin de București, această acumulare este rezultatul direct al unei ventilații insuficiente și al aportului constant de surse de poluare interne (trenuri, praful de pe șine) și externe (aerul poluat care pătrunde din oraș în stațiile de metrou).

Astfel, gurile de metrou devin un „punct de amestec” în care poluarea de la suprafață se combină cu cea generată în subteran, rezultând un mediu periculos pentru sănătate.

Potrivit specialistei consultate de Buletin de București, această acumulare este rezultatul direct al unei ventilații insuficiente și al aportului constant de surse de poluare interne

Vagoanele – o ușoară îmbunătățire, dar nu o soluție

Deși trenurile mai noi beneficiază de sisteme mai eficiente de ventilație, aerul din interiorul vagoanelor nu este nici pe departe lipsit de poluare. Analiza comparativă a concentrațiilor de particule a arătat diferențe semnificative între aerul de pe peroane și cel din interiorul garniturilor.

Citește și: Modalitatea simplă de a elimina microplasticele din apa de băut

  • Particulele ultrafine (PM1) au fost cu aproximativ 88% mai abundente pe peroane decât în vagoane.
  • Pentru PM2.5, diferența a fost de 59%, iar pentru PM10 de 49%.

Chiar dacă aceste diferențe indică o calitate a aerului ceva mai bună în interiorul trenurilor, ele nu compensează riscurile la care călătorii sunt expuși în timpul întregii călătorii prin rețeaua de metrou.

Distribuie articolul pe: