Cazurile de norovirus cresc în SUA. foto pexels.com Cazurile de norovirus cresc în SUA: rata testelor pozitive s-a dublat din august, arată cele mai recente date ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). În prezent, rata testelor pozitive este de aproape 14%, dublu față de acum trei luni, când era de aproximativ 7%. În săptămâna care s-a încheiat pe 15 noiembrie, aproape 14% dintre testele efectuate au fost pozitive pentru norovirus, potrivit CDC. Prin comparație, în urmă cu aproximativ trei luni, doar 7% dintre teste indicau prezența virusului. Rata testării pozitive reflectă procentul de persoane confirmate cu norovirus după ce apar simptome care sugerează infecția. Specialiștii atrag însă atenția că acest indicator poate varia în funcție de numărul de teste efectuate și, prin urmare, nu este întotdeauna un instrument perfect de măsurare. Cazurile de norovirus cresc în SUA Anul trecut, în luna decembrie, SUA au înregistrat un record al cazurilor de norovirus, cu aproape 25% dintre teste pozitive. După o perioadă de scădere, numărul cazurilor a început din nou să crească în ultimele săptămâni. Conform datelor din sistemele electronice de sănătate (Epic Research), Alabama, Nebraska, Oklahoma, Texas și Wyoming sunt printre statele cu cel mai mare număr de cazuri în prezent. De asemenea, vizitele la camerele de urgență sunt în creștere din luna iulie. Ce este norovirusul și cum se transmite? În prezent, rata testelor pozitive este de aproape 14%, dublu față de acum trei luni, când era de aproximativ 7%. foto pexels.com Norovirusul este un virus extrem de contagios și reprezintă cea mai frecventă cauză de gastroenterită virală — inflamația mucoasei tractului gastrointestinal. Deși adesea numit „boala stomacului” sau „gripa stomacală”, norovirusul nu are legătură cu virusul gripal. În SUA, norovirusul este principala cauză a bolilor transmise prin alimente, fiind responsabil de: 58% dintre îmbolnăvirile alimentare anuale, aproximativ 2.500 de focare în fiecare an, potrivit CDC. Simptomele norovirusului Cele mai comune simptome sunt: greață, vărsături, dureri abdominale, diaree. Pacienții pot prezenta și: febră, dureri de cap, dureri musculare sau articulare. De obicei, simptomele apar la 12–48 de ore după infectare, iar la adulții sănătoși, boala durează între una și trei zile. Cum prevenim infecția cu norovirus? Spălatul pe mâini este extrem de important. foto pexels.com Experții în sănătate recomandă ca principala măsură de prevenire spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun timp de 20 de secunde. Important: dezinfectantul de mâini nu este eficient împotriva norovirusului. CDC recomandă spălarea mâinilor: după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor, înainte de a mânca, în timpul pregătirii sau manipulării alimentelor. Citește și: Ce trebuie să știi despre răcelile de vară și varianta de COVID-19 numită stratus Distribuie articolul pe: