Cine trebuie să renunțe imediat la cafeaua instant

|Andreea Nicole |
Cine trebuie să renunțe imediat la cafeaua instant

Cine trebuie să renunțe imediat la cafeaua instant. sursa foto pexels

Cine trebuie să renunțe imediat la cafeaua instant? Cei care prezintă riscul de a dezvolta degenerescenţă maculară. Studiul arată că băutura instant poate crește semnificativ riscul acestei boli legată de vârstă (AMD). Este o afecțiune frecventă care poate duce la orbire permanentă în rândul persoanelor de peste 50 de ani.

Potrivit unei cercetări publicate în Food Science & Nutrition, consumul de:

  • cafea măcinată,
  • cafea decofeinizată,
  • cafea instant a fost analizat pentru a determina legătura cu AMD.

Rezultatul: doar cafeaua instant a fost asociată statistic cu un risc crescut de AMD.

Ce este degenerescența maculară (AMD)?

AMD afectează macula, zona centrală a retinei responsabilă pentru vederea centrală, explică Cleveland Clinic. Există două tipuri principale:

  • AMD umedă – cauzată de vase de sânge anormale care pierd sânge și lichid;
  • AMD uscată – provocată de acumularea de depozite proteice pe retină.

Cine trebuie să renunțe imediat la cafeaua instant

AMD este o afecțiune frecventă care poate duce la orbire permanentă în rândul persoanelor de peste 50 de ani. sursa foto pexels
AMD este o afecțiune frecventă care poate duce la orbire permanentă în rândul persoanelor de peste 50 de ani. sursa foto pexels

Persoanele care:

  • sunt supraponderale,
  • fumează,
  • au hipertensiune arterială,
  • au antecedente familiale de AMD,
  • prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala.

Rezultate care contrazic studiile anterioare

Cercetătorii recunosc că rezultatele sunt surprinzătoare, deoarece studii anterioare au arătat că un consum moderat de cafea poate reduce riscul de AMD și încetini evoluția bolii.

Însă această cercetare a descoperit că numai cafeaua instant a avut o asociere semnificativă cu AMD uscată.

De ce ar crește cafeaua instant riscul de AMD?

AMD afectează macula, zona centrală a retinei responsabilă pentru vederea centrală. sursa foto pexels
AMD afectează macula, zona centrală a retinei responsabilă pentru vederea centrală. sursa foto pexels

Specialiștii afirmă că este posibil ca diferențele dintre tipurile de cafea să fie cauzate de:

  • procesele de fabricare,
  • aditivii folosiți,
  • alte substanțe formate în timpul producției.

Anumite studii anterioare au sugerat că procesarea cafelei instant poate duce la apariția unor compuși potențial nocivi, care ar putea influența sănătatea ochilor.

Ce recomandă cercetătorii?

Pe baza datelor obținute, autorii studiului avertizează că:

„Persoanele cu risc crescut de AMD ar trebui să evite consumul de cafea instant.”

Citește și: Utilizare practică pentru zațul de cafea în construcții, descoperită de oamenii de știință

Distribuie articolul pe: