Cum să mâncăm ouăle corect? Fierte, prăjite sau omletă, toate sub lupa Mihaelei Bilic

|Andreea Nicole |
Cum să mâncăm ouăle corect? Fierte, prăjite sau omletă, toate sub lupa Mihaelei Bilic

Cum să mâncăm ouăle corect? sursa foto pexels.com

Cum să mâncăm ouăle corect? Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic le explică românilor cum pot integra ouăle în alimentație într-un mod sănătos, adaptat nevoilor fiecăruia.

În cea mai recentă postare pe Instagram, specialistul a detaliat modul în care oul poate fi consumat optim — fie că suntem la dietă, fie că urmărim un stil de viață echilibrat.

Cum să mâncăm ouăle corect?

În postarea sa, Mihaela Bilic deschide discuția astfel:

„Întrebarea zilei @14: Fiert sau prăjit?
Răspunsul are variante multiple, în funcție de ce vă place și ce vă doriți.
Dacă sunteți la cură de slăbire și vreți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, alegeți oul fiert tare, nimic nu satură mai bine!
Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat, atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios.”

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic le explică românilor cum pot integra ouăle în alimentație într-un mod sănătos, adaptat nevoilor fiecăruia. sursa foto pexels.com
Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic le explică românilor cum pot integra ouăle în alimentație într-un mod sănătos, adaptat nevoilor fiecăruia. sursa foto pexels.com

Așadar, modul de preparare poate influența digestia și senzația de sațietate, în funcție de scopurile alimentare ale fiecăruia.

Ouăle prăjite — mit sau realitate

Bilic demontează ideea că oul prăjit ar fi automat caloric:

„Dacă vă place combinația rumenit-cremos, oul ochi va fi preferatul vostru. Uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci albușul nu se poate îmbiba cu grăsime. Oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!”

Practic, dacă prăjim oul cu grijă și îndepărtăm excesul de ulei la final, aportul caloric nu este neapărat excesiv.

Ce variantă alegem pe dietă?

Pentru cei aflați pe diete proteice sau Keto, Bilic recomandă omleta:

„Dacă sunteți la dietă proteică/Keto, faceți efort intens sau aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, se recomandă omleta. Gălbenușul, în contact cu uleiul, produce o reacție de emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din gălbenuș “înghite” uleiul, precum maioneza. Omleta are o valoare calorică ridicată și poate ascunde multă grăsime. Socotiți 100 de calorii pentru fiecare lingură de ulei din tigaie. Apropo de calorii, oul are 80!”

Cu alte cuvinte, prepararea sub formă de omletă permite un conținut mai mare de grăsimi (datorită emulsionării), dar și de energie — de aceea trebuie controlată cantitatea de ulei folosită.

Citește și: Ouăle fierte NU trebuie consumate după vârsta de 40 de ani

Distribuie articolul pe: