Alimente congelate pentru un nivel mai bun al zahărului din sânge. sursa foto freepik.com Alimente congelate pentru un nivel mai bun al zahărului din sânge. Multe fructe și legume sunt congelate atunci când ating maturitatea maximă, păstrându-și vitaminele și mineralele esențiale. Acestea nu doar că te pot ajuta să economisești timp și bani la cumpărături, dar, potrivit experților, pot fi și o strategie nutritivă pentru menținerea nivelului scăzut al zahărului din sânge. Dacă în trecut erau încărcate cu sare și zahăr, astăzi multe opțiuni congelate sunt mult mai sănătoase decât în urmă cu doar câteva decenii. Progresele în metodele de conservare fac ca ingredientele să rămână proaspete mai mult timp, iar fructele și legumele sunt congelate la momentul optim al coacerii. „Asta înseamnă că procesul de congelare poate ajuta la păstrarea vitaminelor și mineralelor esențiale”, explică University of Utah Health. Nivel mai bun al zahărului din sânge Alimentele congelate nu mai conțin sare sau zahăr din procesul de prelucrare. sursa foto freepik.com A ști ce alimente congelate sunt cele mai bune de consumat te poate ajuta să reduci riscul de glicemie crescută, boli cardiovasculare și diabet. Nivelul ridicat al zahărului din sânge poate fi periculos, mai ales pentru persoanele cu diabet. Un vârf glicemic poate declanșa un răspuns imun care dăunează țesuturilor, nervilor și inimii. „Există această așteptare și convingere că a mânca sănătos sau a duce o viață sănătoasă ar trebui să fie greu de realizat”, spune Sofia Whitefields, dietetician la University of Utah Health. „Mâncarea poate fi simplă și accesibilă pentru toată lumea.” Alimente congelate benefice Alimentele congelate sunt indicate persoanelor cu diabet. sursa foto freepik.com Creveți Creveții sunt o excelentă sursă de proteine slabe și nu conțin zahăr. Au un indice glicemic de zero — scala prin care se măsoară cât de repede un aliment crește nivelul zahărului din sânge (0 fiind cel mai mic și 100 cel mai mare). Sunt, de asemenea, săraci în carbohidrați și au doar 84 de calorii la o porție de 85 g (3 oz), potrivit The Baton Rouge Clinic. Creveții conțin vitamina B12, esențială pentru sănătatea celulelor sanguine, și grăsimi omega-3 care reglează tensiunea arterială. În plus, au mai puțin de un gram de grăsimi saturate per porție. Conform Departamentului Agriculturii al SUA, creveții congelați se păstrează pe termen nelimitat, deși textura poate avea de suferit după o perioadă lungă de depozitare. (Doar asigură-te că nu sunt radioactivi!) Broccoli Broccoli conține sulforafan, un compus bogat în sulf care poate ajuta la gestionarea glicemiei. Acesta se regăsește și în alte legume crucifere, precum cresonul, conopida sau varza kale. O cană de broccoli crud oferă peste 5 g de fibre care absorb zahărul din sânge, fiind o garnitură excelentă alături de pește sau pui. Beneficiile nu se opresc aici: consumul de legume crucifere a fost asociat cu un risc mai mic de deces prin boli cardiovasculare. Aceste legume conțin și glucozinolați, compuși vegetali care pot ajuta la prevenirea cancerului, potrivit Cleveland Clinic. Poți găti rapid buchețele de broccoli la air fryer sau le poți coace pe o tavă, stropite cu ulei de măsline, pentru un gust mai intens. Fructe de pădure Alimentele congelate își păstrează nutrienții. sursa foto freepik.com Afinele, zmeura, căpșunile și murele sunt bogate în fibre, antioxidanți și nutrienți. O cană de fructe de pădure conține în medie 3 g de fibre care ajută la reglarea glicemiei. Zmeura are cel mai scăzut conținut de zahăr — doar 5 g per cană, comparativ cu afinele, care au în jur de 15 g, potrivit Johns Hopkins Medicine. Cel mai bine este să nu alegi doar un singur tip. Un smoothie cu mix de fructe de pădure sau un parfait cu iaurt poate fi o alegere excelentă pentru începutul zilei. Porumb Porumbul este considerat „regele culturilor” în SUA — anul acesta fermierii americani vor planta aproximativ 95,5 milioane de acri, potrivit Successful Farming. Conține atât zahăr, cât și fibre, aproximativ 5 g din fiecare la un știulete. Poate fi servit ca garnitură alături de broccoli sau adăugat în salate și supe cu influențe mexicane. Pește Peștele, o sursă de proteine slabe, ajută la încetinirea absorbției zahărului. Somonul și codul sunt bogate în grăsimi omega-3, care mențin senzația de sațietate și reduc pofta de desert. Peștele congelat are, adesea, o calitate la fel de bună sau chiar mai bună decât cel proaspăt — la fel ca în cazul creveților. O cină simplă și sănătoasă ar putea fi somon la cuptor, cu lămâie și ierburi aromatice. Citește și: Mănânci legume congelate? Riscurile la care te expui Distribuie articolul pe: