Bacterii care combat cancerul și „absorb” chimicalele periculoase din organism, descoperite de oamenii de știință

|Andreea Nicole |
Bacterii care combat cancerul și „absorb” chimicalele periculoase din organism, descoperite de oamenii de știință

Bacterii care combat cancerul și „absorb” chimicalele periculoase din organism. sursa foto pexles.com

Bacterii care combat cancerul și „absorb” chimicalele periculoase din organism au fost descoperite de oamenii de știință. Un grup de bacterii sănătoase din intestin ar putea ajuta la eliminarea din corp a substanțelor toxice cunoscute sub numele de „chimicale eterne” (PFAS), reducând astfel riscul efectelor lor cancerigene.

Ce sunt PFAS și de ce sunt periculoase

PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilice) sunt compuși chimici toxici, legați de apariția cancerului, infertilității și malformațiilor congenitale. Sunt denumiți „chimicale eterne” deoarece nu se degradează în mod natural nici în mediu, nici în organism.

Se regăsesc în obiecte precum ambalaje din plastic și vase cu strat antiaderent, de unde pot migra în alimente. Odată ingerate, aceste substanțe se acumulează în organe vitale, crescând riscul de insuficiență organică și anumite tipuri de cancer.

Bacterii care combat cancerul pot ajuta

Acesta este unul dintre primele studii care arată că PFAS pot fi eliminate din organism. sursa foto pexels.com
Acesta este unul dintre primele studii care arată că PFAS pot fi eliminate din organism. sursa foto pexels.com

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge au prelevat 38 de tulpini de bacterii sănătoase din intestinul uman și le-au introdus în șoareci de laborator. Au constatat că rozătoarele care aveau aceste bacterii în intestin eliminau prin fecale cu până la 74% mai mulți compuși PFAS decât șoarecii fără floră intestinală umană, la doar câteva minute după expunere.

Rezultatele sugerează că substanțele toxice se atașează de bacterii pe parcursul digestiei și sunt astfel eliminate din corp.

Acesta este unul dintre primele studii care arată că PFAS pot fi eliminate din organism, nu doar acumulate, completând cercetările recente care leagă acești compuși de tractul digestiv. De exemplu, o cercetare publicată luna trecută arăta că PFAS se leagă de acizii biliari din intestin, iar consumul de fibre poate ajuta la eliminarea acestora.

Ce spun autorii studiului

ubstanțele toxice se atașează de bacterii pe parcursul digestiei și sunt astfel eliminate din corp. sursa foto pexels.com
ubstanțele toxice se atașează de bacterii pe parcursul digestiei și sunt astfel eliminate din corp. sursa foto pexels.com

„Având în vedere amploarea problemei PFAS și efectele lor asupra sănătății umane, este îngrijorător cât de puține eforturi se fac pentru eliminarea acestor substanțe din organism. Am descoperit că anumite specii de bacterii intestinale umane au o capacitate remarcabilă de a absorbi PFAS din mediu, la diferite concentrații, și de a le depozita în aglomerări în interiorul celulelor”, a declarat dr. Kiran Patil, autorul principal al studiului și toxicolog la Universitatea din Cambridge.

„Datorită aglomerării PFAS în aceste clustere, bacteriile par a fi protejate de efectele toxice ale acestora”, a adăugat el.

PFAS sunt considerate perturbatori endocrini – imită hormonii naturali ai corpului, cum ar fi estrogenul și testosteronul – și pot contribui la apariția unor forme de cancer sensibile la hormoni, precum cel de sân sau ovarian.

Rezultatele cercetării despre bacterii care combat cancerul

Odoribacter splanchnicus acționează asupra PFAS și PFOA. sursa foto pexels.com
Odoribacter splanchnicus acționează asupra PFAS și PFOA. sursa foto pexels.com

Publicat în revista Nature Microbiology, studiul a testat efectul celor 38 de bacterii asupra a două tipuri de PFAS: acidul perfluorononanoic (PFNA) și acidul perfluorooctanoic (PFOA).

Organizația Mondială a Sănătății clasifică PFOA ca substanță cancerigenă de grup 1 (cauzează cancer la animale), iar PFNA ca posibil cancerigen (grup 2).

În decurs de 24 de ore, nouă dintre tulpinile bacteriene testate au redus prezența PFNA cu 25–74% și a PFOA cu 23–58%. Cea mai eficientă s-a dovedit a fi Odoribacter splanchnicus, o bacterie despre care se știe că produce acid butiric – un compus benefic pentru metabolism și imunitate.

Ce urmează: probiotice cu bacterii care combat cancerul

Cercetătorii vor scoate pe piață noi probiotice cu această bacterie. sursa foto pexels.com
Cercetătorii vor scoate pe piață noi probiotice cu această bacterie. sursa foto pexels.com

Cercetătorii lucrează acum la dezvoltarea unor suplimente probiotice care să mărească numărul acestor bacterii benefice în intestinul uman.

„Realitatea este că PFAS se află deja în mediul înconjurător și în corpurile noastre, iar noi trebuie să încercăm să le diminuăm efectele asupra sănătății. Nu am găsit încă o modalitate de a distruge PFAS, dar rezultatele noastre deschid posibilitatea de a le elimina din organism, acolo unde fac cel mai mult rău”, a declarat dr. Indra Roux, coautoare a studiului și cercetătoare la MRC Toxicology Unit, Universitatea din Cambridge.

Această descoperire ar putea reprezenta o nouă armă împotriva poluării chimice invizibile care amenință sănătatea globală, potrivit dailymail.co.uk.

Citește și: Alimentul care elimină substanțele chimice cancerigene din organism, descoperit de cercetători

Distribuie articolul pe: