Un nou „truc” înainte de masă te-ar putea ajuta să rămâi suplu, potrivit unui nou studiu

|Andreea Nicole |
Un nou „truc” înainte de masă te-ar putea ajuta să rămâi suplu, potrivit unui nou studiu

Un nou „truc” înainte de masă a fost descoperit. sursa foto pexels.com

Un nou „truc” înainte de masă te-ar putea ajuta să rămâi suplu, potrivit unui nou studiu. Mirositul mâncării înainte de a o consuma ar putea contribui la menținerea unei greutăți sănătoase, sugerează cercetările.

Experții au descoperit că mirosirea unei mese înainte de a începe să mănânci poate declanșa o senzație de sațietate care te-ar putea ajuta să nu mănânci în exces.

Descoperirea aparține unor cercetători germani care au analizat scanări cerebrale ale șoarecilor în timp ce reacționau la mirosul alimentelor. Aceștia au identificat un grup specific de celule nervoase din creier care sunt direct conectate la nas.

„Truc” înainte de masă pentru slăbit

Mirosul alimentelor ne poate ajuta să slăbim. sursa foto pexels.com
Mirosul alimentelor ne poate ajuta să slăbim. sursa foto pexels.com

Șoarecii au consumat mai puțină mâncare atunci când aceste celule au fost activate înainte de masă. Dar numai dacă erau expuși la mirosuri alimentare, nu și la alte arome.

Autorii studiului au precizat că nu se știe încă dacă acest proces de reducere a apetitului prin miros funcționează și la oameni. Totuși, ei au menționat că și creierul uman conține același grup de celule nervoase responsabile pentru această reacție, ceea ce sugerează că ar putea avea un efect similar.

Dar acest „truc” nu funcționează la persoanele deja supraponderale. Cercetătorii au observat că șoarecii obezi nu au avut aceeași reacție cerebrală atunci când au mirosit mâncarea. Se crede că obezitatea afectează simțul olfactiv, un fenomen deja observat și la oameni, au explicat autorii.

Mirosul alimentelor poate duce la slăbit

Persoanele cu greutate normală care miros mâncarea pot slăbi. sursa foto pexels.com
Persoanele cu greutate normală care miros mâncarea pot slăbi. sursa foto pexels.com

Dr. Sophie Steculorum, autoare a studiului și expertă în neuroștiințe, a declarat:

„Studiul nostru arată cât de mult influențează mirosul alimentelor obiceiurile noastre alimentare zilnice. Rezultatele evidențiază cât de important este să luăm în considerare simțul mirosului în reglarea apetitului și în dezvoltarea obezității.

Deoarece am descoperit că acest mecanism reduce pofta de mâncare doar la șoarecii slabi, nu și la cei obezi, studiul nostru deschide o nouă direcție pentru prevenirea mâncatului excesiv în cazul obezității.”

Cercetătorii cred că această reacție este legată de instinctele de supraviețuire ale șoarecilor.

„Credem că acest mecanism ajută șoarecii să se protejeze de prădători în sălbăticie. Mâncând mai repede și pentru perioade mai scurte, își reduc șansele de a fi prinși,” a explicat autoarea principală a studiului, Janice Bulk, expertă în neurologie.

Anumite mirosuri reduc pofta de mancare

Anumite mirosuri de alimente pot tăia pofta de mâncare. sursa foto pexles.com
Anumite mirosuri de alimente pot tăia pofta de mâncare. sursa foto pexles.com

Alte cercetări anterioare au sugerat că anumite mirosuri înainte de masă pot reduce pofta de mâncare. De exemplu, mirosul de mere, mentă sau pere ar putea ajuta oamenii să mănânce mai puțin pe parcursul zilei, potrivit unui studiu american.

Însă rezultatele sunt mixte: alte studii au arătat că persoanele supraponderale au mâncat semnificativ mai mult după ce au fost expuse la mirosuri alimentare.

Acest studiu vine în completarea unor cercetări recente care au arătat că consumul de ouă și legume înainte de alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii prăjiți, poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.

„Truc” înainte de masă: miroase alimentele și consumă carbohidrații ultimii

Evită să mănânci carbohidrații înaintea proteinelor. sursa foto pexels.com
Evită să mănânci carbohidrații înaintea proteinelor. sursa foto pexels.com

Experții au explicat că aportul de fibre, proteine sau grăsimi înaintea carbohidraților poate reduce sau întârzia creșterile bruște ale glicemiei. Aceste creșteri sunt asociate cu obezitatea, deoarece fluctuațiile de zahăr în sânge cresc riscul de a simți foame și de a ciuguli între mese.

Datele recente sugerează că în Anglia există aproximativ 14 milioane de persoane cu obezitate — adică peste un sfert (26,5%) din populație. Tot mai multe regiuni au raportat că cel puțin o treime dintre adulți suferă de obezitate, în special în Midlands și nord-estul Angliei.

Criza obezității costă sistemul NHS peste 11 miliarde de lire anual, iar economia pierde miliarde în productivitate și beneficii sociale. NHS recomandă ca cea mai eficientă metodă de a slăbi este adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă și mișcare fizică regulată.

Citește și: Bucătarul cu stele Michelin Matteo Grandi a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Cum a reușit

Distribuie articolul pe: