Ziua Recunostintei

|Otilia Ignat |
Ziua Recunostintei

Ziua Recunostintei este o sarbatoare a familiei. A fost adusa in America de colonistii sositi in Lumea Noua si a fost respectata oficial, pentru prima data, in anul 1621, in semn de recunostinta fata de recolta miraculoasa obtinuta in conditii climatice dure. În decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezolutie prin care a patra zi de joi din noiembrie este Ziua Recunostintei. Traditia de Ziua Recunostintei isi are radacinile in obiceiurile colonistilor, care au adus cu ei cate ceva din istoria lor in Lumea Noua si, implicit si pe masa americanilor, de Ziua Recunostintei.

Interesant este ca in Canada, Ziua Recunoastintei se sarbatoreste in octombrie, ca urmare a diferentelor climatice, dar semnificatia zilei este aceeasi.  

Ziua Recunostintei este de neconceput fara curcan, dar si alte cateva preparate care sunt specifice acestei zile in care familiile se aduna in fata unor mese imbelsugate. Pe masa trebuie sa fie neaparat curcan, porumb, dovleac, cartofi dulci si sos de merisor. Curcanul americanilor trebuie sa fie mare, bine rumenit si umplut cu tot felul de amestecuri de legume, ciuperci si boabe de porumb, in care se adauga mirodenii si ierburi aromate. Traditionalistii indeasa in curcani pui intregi si ficat de pui si cat de multe mirodenii se poate.  Americanii au zeci, poate chiar sute de moduri in care pregatesc curcanul pentru aceasta masa, cu totul speciala. 

De unde vine traditia curcanului de Ziua Recunostintei?

Benjamin Franklin este cel care a decis ca simbolul sarbatorii sa fie curcanul si a fost primul care a gratiat un curcan ce urma sa fie taiat. Ca sa respecte simbolistica de fiecare data presedintele gratiaza un curcan in ajun de Ziua Recunostintei.  

Pe langa curcan, dovleacul si cartorii dulci sunt principalele garnituri. Dovleacul este principalul element de decor, dar si umplutura traditionala in tarta de pe masa de Ziua Recunostintei. Din dovleac se face si piure, pregatit dupa o reteta veche, neaparat cu miere si lapte. Daca dovleacul nu lipseste, cartofii dulci sunt cea mai iubita ganitura. Fie ca sunt tranformati in piure, fie sunt serviti copti. Pentru piureurile din cartofi dulci americani au o adevarata pasiune. Combinatiile sunt originale, iar cartofii dulci sunt amestecati cu nuci, smantana, mult unt, ciuperci calite si migdale.  

Americanii au un cult pentru dovleac si porumb si pe buna dreptate, in conditiile in care acestea sunt originare din America. Este de neconceput ca pe masa, in Ziua Recunostintei, sa nu fie ceva preparat din porumb. Daca cu ceva vreme in urma americanii mancau o mamaliga foarte asemanatoare cu cea romaneasca, in prezent prefera boabele de porumb fierte in lapte si usor strivite pentru a se lega intr-un piure. Porumbul mai este folosit si in placinte sau tarte. 

Sosul de merisor

Ingredientul minune de Ziua Recunostintei este fara indoiala sosul de merisor. Cina l-a gustat stie ca este delicios si merge de minune la friptura de pasare. Americanii au o pasiune pentru merisor  pe care il folosesc pentru sosuri, ca umplutura in tarte, in salate si chiar in aluaturile de paine. Merisorul este originar din America si este un adevarat fruct national. Langa toate acestea, la festinul de Ziua Recunostintei, se mai adauga si crema de ceapa, care completeaza fericit combintia de dulce, sarat si acrisor, din farfuriile americanilor de Ziua Recunostintei. 

In final sa mai spunem ca masa traditionala de Ziua Recunostintei are neaparat doar doua feluri de mancare. Asa cere traditia. Curcanul cu cele doua-trei sau mai multe garnituri si desertul, neaparat  – o tarta cu dovleac sau merisor.  

Happy Thanksgiving Day!

 

Distribuie articolul pe: