Vin fals ne curge pe gatlej

Vin fals ne curge pe gatlej

Litri nenumarati s-au varsat pe gatul meu inocent pana sa aflu ca am fost inselata. Mare parte din vinurile pe care le gustasem pana atunci erau nimic altceva decat falsuri. Nu fac parte dintr-o categorie a celor putini. Dimpotriva multi nu cunosc aromele originale, motiv pe care se si bazeaza falsificatorii de vin.

 

Cel mai des falsificate sunt favoritele mele – vinurile dulci, dar si cele imbuteliate la PET. Perfizi, cu ochi mici si rautaciosi si pusi pe inselat papilele gustative, falsificatorii speculeaza grandomania cumparatorilor. Cu cat un vin e mai cautat, devine notoriu si dispare rapid de pe rafturi, cu atat e luat mai repede in vizor de falsificatorii de vinuri.


Adibas, Pasanonic sau Somy au echivalent si in sectorul viticol
. Un caz celebru este Vinton Vrancea. Nu sesizati problema? Mai cititi o data – Vinton Vrancea. Aaaa, nu Vincon ? Ce-I drept dupa o sticla nu mai citesti cu atat de multa precizie, dar inainte de a scoate dopul ai destul timp sa iti arunci ochii pe eticheta.


Cum de merge o afacere ca asta ? Simplu, se bazeaza pe lipsa de cultura a vinului. Sa ridice mana cati dintre voi stiu ce gust trebuie sa aiba un Chardonnay, un Savignon Blanc sau o sticla de Tokaj. Aud ? Cele trei maini ridicate timid in spate imi dau de inteles ca nu sunteti siguri chiar 100 %. Atunci se impune sa chemam pe cineva sa ne invete ce gust trebuie sa aiba o sticla de Chemin des Papes. Sau daca nu, macar sa fim mai atenti la elementele de siguranta.


Misiune aproape imposibila din cauza ca peste 90 % din sticle nu au elemente de siguranta in afara de eticheta. Mai mult chiar si hologramele au inceput sa fie falsificate, asa ca oricat de vigilenti ati fi, daca nu sunteti expert riscati sa va treziti cu un fals, pe care – culmea ironiei- sa il mai si apreciezi.


Sfatul meu este sa va gasiti un prieten oenolog cu care sa mergeti la cumparaturi de vin. Cu ocazia asta va alegeti si cu un vin original si in acelasi timp delicios.
Nici la capitolul asocierilor vin-mancare nu am cu ce sa ma laud. Pentru ca sunteti multi ca mine mi-am invins ingnoranta si m-am documentat pentru voi. Am aflat astfel ce vinuri trebuie sa fie nelipsite de la cinele cu prietenii. 


Mergand pe regula vinul alb merge cu pui si peste, vinul rosu cu porc, vita si vanat – va recomand un vin demisec, care merge de minune cu toate. Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neaga, Galbena de Odobesti sau Grasa de Cotnari – iata dupa ce sa va orientati daca sunteti traditionalisti. Pentru arome noi puteti incerca un J.P.Chenet sau un Porto. 


La desert intotdeauna turnati in pahar un vin dulce, altfel riscati sa stricati gustul ambelor specialitati culinare.
Acestea fiind spuse, va reamintesc : consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii !