Vaccinul anti-HPV devine gratuit pentru tinerii între 11 și 26 de ani

|Andreea Nicole |
Vaccinul anti-HPV devine gratuit pentru tinerii între 11 și 26 de ani

Vaccinul anti-HPV devine gratuit pentru tinerii între 11 și 26 de ani. sursa foto freepik.com

Vaccinul anti-HPV devine gratuit pentru tinerii între 11 și 26 de ani. Deputații au votat extinderea programului național de imunizare. Camera Deputaților a aprobat marți, 21 mai, extinderea accesului gratuit la vaccinul anti-HPV pentru o categorie mai largă de tineri.

Decizia vine într-un context îngrijorător: România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Statisticile arată că incidența acestei boli în țara noastră este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar rata deceselor este de peste patru ori mai ridicată.

Vaccinul anti-HPV, gratuit de la 11 la 26 de ani

Până acum, programul de vaccinare gratuită era până la 18 ani. sursa foto freepik.com
Până acum, programul de vaccinare gratuită era până la 18 ani. sursa foto freepik.com

Astfel, atât fetele, cât și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani vor putea beneficia de vaccinare gratuită împotriva virusului papilloma uman (HPV), vinovat de apariția mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de col uterin.

Până acum, programul de vaccinare gratuită era destinat fetelor și băieților de până la 18 ani, în timp ce persoanele cu vârste între 19 și 45 de ani puteau beneficia de o compensare parțială de 50%.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care România se confruntă cu una dintre cele mai alarmante rate de mortalitate cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană, deși această formă de cancer este aproape complet prevenibilă prin vaccinare.

Cancerul de col uterin se poate preveni prin vaccinare

Vaccinarea previne cancerul de col uterin. sursa foto freepik.com
Vaccinarea previne cancerul de col uterin. sursa foto freepik.com

Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința. România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil. Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030”, a transmis pe Facebook deputatul liberal Ovidiu Câmpean, unul dintre susținătorii proiectului de lege.

Acesta subliniază și necesitatea unei campanii ample de informare, care să ajute publicul să înțeleagă importanța vaccinării și să combată dezinformarea.

Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți. Când rata mortalității din România este de trei ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează”, a declarat parlamentarul.

Această extindere a programului de vaccinare gratuită reprezintă un pas esențial pentru atingerea țintei europene de imunizare de 90% până în 2030, și vine ca răspuns la realitatea dură din sistemul de sănătate publică românesc. În continuare, autoritățile sunt chemate să susțină măsura cu campanii educaționale coerente și accesibile.

Citește și: HPV e cauza numarul 1 de aparitie a cancerului oral la tineri

Distribuie articolul pe: