Ce mănâncă ginerii din India timp de 40 de zile înainte de nuntă. sursa foto pexels Ce mănâncă ginerii din India timp de 40 de zile după nuntă? Puyyappla Perukkal este tradiția indiană veche de sute de ani în care ginerele este răsfățat cu până la 100 de feluri de mâncare. Pentru mai bine de 700 de ani, în sudul Indiei se menține o tradiție extraordinară: ginerii sunt întâmpinați cu o paradă impresionantă de preparate proaspete gătite de noua lor soacră. Ce mănâncă ginerii din India timp de 40 de zile India este faimoasă pentru nunțile opulente, întinse pe mai multe zile și pline de festinuri bogate. Însă dintre toate tradițiile culinare matrimoniale din țară, puține sunt atât de spectaculoase – și delicioase – precum Puyyappla Perukkal, un ritual al comunității musulmane Mappila din orașul Thalassery, statul Kerala. Renumit pentru producția de cardamom, piper și cuișoare, Thalassery este un oraș de coastă aparent liniștit, dar care a fost secole întregi un nod esențial al comerțului global cu mirodenii. Influențe arabe, persane, olandeze, portugheze, britanice și indiene s-au contopit aici, dând naștere uneia dintre cele mai diverse și savuroase bucătării din India. Originea tradiției Puyyappla Perukkal Dintre toate culturile care au lăsat o amprentă gastronomică în Thalassery, comunitatea musulmană Mappila se distinge prin păstrarea acestui ritual unic, despre care se crede că datează din secolul al XIII-lea, scrie BBC. Ce este Puyyappla Perukkal? Puyyappla Perukkal este tradiția indiană veche de sute de ani în care ginerele este răsfățat cu până la 100 de feluri de mâncare. sursa foto pexels Cunoscut sub numele de „nurturing the son-in-law” („îngrijirea ginerelui”), ritualul presupune ca ginerele să locuiască în casa miresei timp de 40 de zile, ca oaspete de onoare. Aici, soacra și alte femei din familie gătesc pentru el până la 100 de preparate diferite, fără repetiții semnificative. Tradiția are rădăcini în vechiul sistem matriliniar Marumakkathayam, specific unor comunități hinduse din Kerala, în care proprietatea se transmitea pe linie maternă. În timp, musulmanii Mappila au adaptat conceptul pentru a onora ginerii și pentru a întări legăturile familiale. Potrivit lui PM Jabir, membru al cunoscutei familii Maliyakkal, „această tradiție este preluată din ceea ce se practică aici, în Thalassery”. Un ritual încărcat de respect În cultura Mappila, primirea ginerelui în casă este un act de mare respect. Numărul 40 are o semnificație specială în cultura islamică locală, simbolizând binecuvântare și reflecție. Dacă mama miresei nu poate îndeplini rolul, acesta este preluat de o rudă feminină apropiată. Cum decurge ospățul de 40 de zile Mic dejun: platouri bogate și aromate Rubeena Kalathiyath, bucătar la The Heritage 1866, explică: „În zorii de după nuntă, ginerele este servit cu pâine prăjită în ghee, pazham vatti (gogoși din banane) și ouă fierte. Apoi urmează micul dejun cu diferite tipuri de pathiri (lipii din făină de orez) sau ney pathiri prăjite în ghee, alături de curry de miel.” După micul dejun, ginerele merge acasă, întorcându-se seara pentru noi preparate. Gustări de seară: deserturi și antreuri elaborate Musulmanii Mappila au adaptat conceptul pentru a onora ginerii și pentru a întări legăturile familiale. sursa foto pexels În meniul zilnic pot apărea: Vada din linte (chifteluțe prăjite) Unnakaya (banane zdrobite, umplute cu cocos, cardamom și zahăr) Petti pathal (pachețele din pui) Prânz și cină: preparatele principale Meniul este mult mai consistent și include: Aleesa (tocană de grâu și pui cu lapte de cocos) Muttamala (fire din gălbenuș în sirop de zahăr) Kakka roti (chifle de orez umplute) Mutta sirka (orez crud cu ou, prăjit) Moodi pathiri (lipii în straturi) Ghee rice Biryani de miel Kalathiyath spune: „Am văzut-o pe mama și bunica pregătind toate acestea. Așa mi-am dezvoltat pasiunea pentru gătitul tradițional.” Săptămânile următoare Seara predomină fripturile de pui și tocănițele de miel. „Preparate sunt prea multe ca să le numesc pe toate”, glumește Kalathiyath. Tradiții amuzante: „fish money” și „tea money” În trecut, relația dintre ginere și soacră era reglementată de mici ritualuri: Meen panam – „banii pentru pește” Peștele era considerat o delicatesă specială. Pentru ca soacra să-l gătească, ginerele trebuia să plătească o sumă simbolică. Dar, sătul de mâncare de carne, acesta dădea banii miresei, care îi transmitea mamei. Uneori, bancnota era ascunsă sub saltea. Chaaya paisa – „banii pentru ceai” Fiecare ceainic preparat cerea o mică plată, semn al respectului reciproc. Protestul gastronomic Dacă mâncarea nu era pe placul ginerelui, acesta putea pleca demonstrativ din casă, iar unchii și rudele trebuiau să îl convingă să revină. Practica nu mai este întâlnită astăzi, potrivit BBC. Tradiția în prezent: adaptare și continuitate Comunitatea musulmană Mappila se distinge prin păstrarea acestui ritual unic, despre care se crede că datează din secolul al XIII-lea. sursa foto pexels Potrivit Zafirei Amin, care predă cursuri de gătit în Thalassery, odinioară fiecare familie musulmană practica ritualul. Dar odată cu mutarea tinerilor în orașe mari și numărul mai mic de familii extinse, tradiția se păstrează în forme modernizate. Astăzi, multe familii comprimă ritualul: soacra poate servi 40 de preparate într-o singură zi, ca simbol al tradiției. Unde se experimentează ritualul Puyyappla Perukkal Chiar dacă nunțile Mappila sunt rareori publice, turiștii pot descoperi gastronomia tradiției în diverse locuri: The Heritage 1866, Thalassery – oferă preparate specifice ritualului Restaurante Paragon – în Kozhikode, Kochi, Thiruvanthapuram și în EAU Moplah’s – Bengaluru Malabar Junction – Londra Chiar și după ce ultima farfurie este curățată în cea de-a 40-a zi, dulceața tradiției Puyyappla Perukkal dăinuiește. Ritualul leagă generații întregi prin credință, gust și ospitalitate – exact așa cum o face de secole. Citește și: Chaatul indian: mâncarea stradală dulce, picantă și acrișoară pe care ar trebui să o încerci Distribuie articolul pe: