Telefobia: generația Z, afectată de anxietatea legată de telefon. Unii urmează cursuri pentru a învăța arta pierdută a apelurilor

|Andreea Nicole |
Telefobia: generația Z, afectată de anxietatea legată de telefon. Unii urmează cursuri pentru a învăța arta pierdută a apelurilor

Telefobia: generația Z, afectată de anxietatea legată de telefon. sursa foto freepik.com

Telefobia: generația Z, afectată de anxietatea legată de telefon! A existat o vreme când a răspunde la telefon era principala formă de comunicare. Dar acum, cu atâtea opțiuni disponibile, unii tineri foarte familiarizați cu tehnologia, sunt copleșiți de anxietate atunci când le sună telefonul.

Generația Z — născută între 1997 și 2012 — se confruntă cu telefobia. Este un „fenomen relativ recent” care descrie teama de apeluri telefonice, potrivit lui Liz Baxter, consilier de carieră la Nottingham College, o instituție de învățământ din Marea Britanie pentru elevi cu vârste între 16 și 18 ani și peste.

Telefobia: anxietatea legată de telefon

„Telefobia este o frică sau o anxietate legată de efectuarea și primirea apelurilor telefonice”, a declarat Baxter pentru CNBC Make It, într-un interviu.

„Ei [Generația Z] pur și simplu nu au avut ocazia să dea sau să primească apeluri telefonice. Nu mai este funcția principală a telefoanelor lor; pot face orice pe telefon, dar automat alegem să trimitem mesaje, notițe vocale sau orice altceva în afară de a folosi telefonul în scopul pentru care a fost creat inițial. Astfel, oamenii au pierdut această abilitate”, a explicat ea.

Baxter a spus că mulți dintre elevii mai mari ai colegiului trebuie să susțină interviuri telefonice ca etapă preliminară în procesul de angajare. Mulți „pică acest test” deoarece le lipsește încrederea și abilitatea de a gestiona un apel.

„Într-o clasă de 25-30 de studenți, aș spune că cel puțin trei sferturi dintre ei experimentează și recunosc anxietatea legată de utilizarea telefonului”, a afirmat ea.

Cursuri anti-telefobie

Unii studenți iau cursuri ca să scape de telefobie. sursa foto pexels.com
Unii studenți iau cursuri ca să scape de telefobie. sursa foto pexels.com

Seminarul de telefobie al colegiului face parte dintr-o serie de sesiuni legate de carieră, menite să ajute elevii să-și îmbunătățească abilitățile telefonice.

Sesiunea presupune exersarea unor scenarii în care trebuie să efectuezi un apel, de exemplu: programarea unei consultații medicale, anunțarea absenței de la serviciu din cauza unei boli, și alte situații cotidiene. Elevii stau spate în spate, pentru a simula un apel telefonic real în care nu îl poți vedea pe celălalt, și exersează folosind scenarii scrise.

Baxter a spus că participarea la o singură sesiune le oferă elevilor mai multă încredere, deoarece demistifică modul în care funcționează un apel telefonic.

Telefobia, cauzată de pandemia Covid-19?!

Ea a menționat că apariția telefofobiei poate fi parțial pusă pe seama pandemiei de Covid-19, în timpul căreia tinerii au devenit extrem de izolați.

„Dacă au pierdut doi ani de interacțiune socială și de ritm natural al comunicării, asta le influențează evident modul în care se simt în contexte sociale mai largi, mai ales atunci când sunt deja inconfortabili. Cred că râzi de ei.”

Anxietatea generației Z în privința apelurilor telefonice provine din teama de necunoscut, explică Baxter.

„Asociază sunetul telefonului care sună cu frica”, a spus ea. „Nu știu cine este la celălalt capăt. Nu știu cum să gestionez situația.”

Un sondaj realizat de Uswitch în 2024, pe un eșantion de 2.000 de adulți din Marea Britanie, a arătat că aproape un sfert dintre cei cu vârste între 18 și 34 de ani nu răspund niciodată la telefon. Aproximativ 61% dintre aceștia preferă să primească un mesaj în loc de un apel vocal.

E posibil ca pandemia de Covid-19 să fi creat telefobia. sursa foto freepik.com
E posibil ca pandemia de Covid-19 să fi creat telefobia. sursa foto freepik.com

Generația Z crede că apelurile aduc vești proaste

Peste jumătate dintre tinerii de 18-24 de ani consideră că un apel telefonic neașteptat înseamnă vești proaste. 48% preferă să comunice prin rețelele sociale, iar peste o treime preferă mesajele vocale.

Generația Z este, de asemenea, preocupată de modul în care sună în timpul apelurilor, deoarece nu primesc feedback vizual pentru a înțelege cum se descurcă, a observat Baxter.

„Ciudat este că mulți dintre studenții noștri se simt foarte confortabil pe Microsoft Teams, pentru că pot vedea indiciile vizuale. Pot citi expresia feței, pot evalua reacțiile. Pot vedea cum le merge.”

„Cred că acest lucru contribuie în mare măsură la anxietatea legată de apelurile doar audio. Nu te pot vedea. Cred că râzi de ei sau îi judeci, iar lipsa acestui feedback îi face să nu mai aibă încredere în propriul comportament.”

Cum te poți pregăti pentru un apel telefonic

Pregătește-te din timp pentru un apel programat. sursa foto freepik.com
Pregătește-te din timp pentru un apel programat. sursa foto freepik.com

Apelurile telefonice nu trebuie să fie înfricoșătoare, spune Baxter. Există modalități simple de a te pregăti pentru un apel, mai ales dacă îl aștepți.

„Partea bună a apelurilor telefonice și audio este că poți trișa. Poți folosi post-it-uri, îți poți scrie notițe… lipsa aspectului vizual poate lucra în favoarea studenților atunci când vine vorba de a găsi răspunsurile potrivite.”

Totul începe cu pregătirea mediului: asigură-te că ești într-un spațiu liniștit și sigur, fără întreruperi, iar telefonul este încărcat și funcțional, spune Baxter. Dacă apelul este un interviu, este utilă documentarea în prealabil despre organizația respectivă.

„Scrie-ți un mic scenariu. Gândește-te la ce vei spune. Asta te poate ajuta să îți reduci anxietatea”, a adăugat ea. „Poți folosi și notițe ajutătoare, care să îți reamintească ce vrei să comunici.”

Fă exerciții de respirație ca să te calmezi

Seminarul include, de asemenea, exerciții de respirație, utile în caz de anxietate sau stres generat de un apel.

„Îi încurajăm pe studenți să inspire adânc, să își țină respirația, să expire lent și apoi să observe cum acest lucru încetinește ritmul cardiac și aduce o stare de calm”, a spus Baxter, potrivit cnbc.com.

Tinerii au ajuns să asocieze apelurile telefonice cu lucruri negative, dar Baxter le arată elevilor că cineva ar putea suna și pentru a le da o veste bună, cum ar fi că au trecut în următoarea etapă a interviului sau că au promovat un examen.

„Încercăm să le arătăm că, de fapt, răspunsul la un apel nu ar trebui să fie ceva periculos și că ei dețin controlul… Îi încurajăm pe elevi să își recâștige puterea și [să înțeleagă că], dacă apelul nu este unul dorit, au libertatea să îl închidă — iar asta le dă putere.”

Citește și: Tanorexia si tanofobia

Distribuie articolul pe: