Sucul de soc aduce beneficii în gestionarea greutății și sănătatea metabolică

|Andreea Nicole |
Sucul de soc aduce beneficii în gestionarea greutății și sănătatea metabolică

Sucul de soc aduce beneficii în gestionarea greutății și sănătatea metabolică. sursa foto pexels.com

Sucul de soc aduce beneficii în gestionarea greutății și sănătatea metabolică. Ar putea fi un instrument puternic pentru controlul greutății și îmbunătățirea sănătății metabolice, potrivit unui nou studiu coordonat de Washington State University.

Un studiu clinic, publicat în revista Nutrients, a arătat că consumul zilnic a 350 ml de suc de soc timp de o săptămână produce modificări pozitive în microbiomul intestinal și îmbunătățește toleranța la glucoză și oxidarea grăsimilor.

Ce este socul

Socul este o plantă cu multe beneficii pentru corpul uman. sursa foto pexels.com
Socul este o plantă cu multe beneficii pentru corpul uman. sursa foto pexels.com

Socul este o plantă ale cărei fructe mici, mov închis, sunt originare din Europa și sunt frecvent utilizate ca supliment natural pentru întărirea imunității. Totuși, alte potențiale beneficii pentru sănătate ale socului sunt puțin cunoscute.

„Socul este o boabă subapreciată, atât comercial, cât și nutrițional. Începem acum să-i recunoaștem valoarea pentru sănătatea umană, iar rezultatele sunt foarte încurajatoare”, a declarat dr. Patrick Solverson, autor principal și profesor asistent la Facultatea de Medicină Elson S. Floyd din cadrul WSU.

Cercetătorii au testat efectele sucului de soc asupra sănătății metabolice într-un studiu clinic randomizat, controlat cu placebo, desfășurat pe 18 adulți supraponderali. Participanții au consumat fie suc de soc, fie un placebo cu gust și culoare similară, creat special de Food Innovation Lab a Universității de Stat din Carolina de Nord, în timp ce au urmat o dietă standardizată.

Sucul de soc aduce beneficii sănătății

Testările clinice de după intervenție au arătat că cei care au băut suc de soc au prezentat o creștere semnificativă a bacteriilor intestinale benefice, precum firmicutes și actinobacteria, și o scădere a bacteriilor dăunătoare, cum ar fi bacteroidetes. Un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru absorbția nutrienților și susține sănătatea fizică și mentală.

Pe lângă schimbările pozitive ale microbiotei, sucul de soc a dus și la îmbunătățirea metabolismului:

  • nivelurile de glucoză din sânge au scăzut, în medie, cu 24%, ceea ce indică o capacitate îmbunătățită de procesare a zaharurilor după consumul de carbohidrați;
  • nivelul insulinei a scăzut cu 9%.
Sucul de soc poate ajuta la slăbit. sursa foto pexels.com
Sucul de soc poate ajuta la slăbit. sursa foto pexels.com

Sucul de soc poate ajuta la slăbit

În plus, rezultatele sugerează că sucul de soc poate crește capacitatea organismului de a arde grăsimi. Participanții care au primit suc de soc au prezentat o oxidare a grăsimilor semnificativ mai mare (descompunerea acizilor grași) după o masă bogată în carbohidrați și în timpul exercițiilor fizice.

Cercetătorii atribuie aceste efecte pozitive conținutului ridicat de antociani din soc – compuși bioactivi din plante care oferă multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antiinflamatoare, antidiabetice și antimicrobiene.

„Mâncarea este medicament, iar știința abia începe să confirme această înțelepciune populară”, a declarat Solverson. „Studiul nostru contribuie la un număr tot mai mare de dovezi care arată că socul, folosit de secole în medicina populară, are numeroase beneficii pentru sănătatea metabolică și prebiotică.”

Sucul de soc, mai bogat în antociani decât murele

Sucul de soc, mai bun decât murele. sursa foto pexels.com
Sucul de soc, mai bun decât murele. sursa foto pexels.com

Deși și alte fructe conțin antociani, concentrațiile sunt mai mici. Potrivit lui Solverson, pentru a obține aceeași doză de antociani ca în 180 ml de suc de soc, o persoană ar trebui să consume 4 căni de mure pe zi. Deși produsele pe bază de soc sunt mai puțin populare în SUA decât în Europa, cererea a crescut brusc în timpul pandemiei COVID-19, iar piața continuă să se extindă.

Cercetătorii au depus deja o cerere de brevet provizoriu pentru utilizarea componentelor bioactive din socul american în gestionarea greutății și sănătatea intestinală, prin suplimente sau alte aplicații.

Această cercetare a fost susținută de un grant de 200.000 de dolari de la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură (NIFA) al Departamentului Agriculturii din SUA. Echipa de cercetare a colaborat cu Universitatea de Stat din Colorado, Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Universitatea din Vermont.

Cu un grant suplimentar de 600.000 de dolari, cercetătorii intenționează să exploreze și alte aplicații ale sucului de soc, inclusiv dacă poate ajuta persoanele care au renunțat la medicamentele pentru slăbit să-și mențină greutatea. Ei subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru confirmarea rezultatelor și pentru evaluarea efectelor pe termen lung în diferite categorii de populație.

Citește și: Sucul de aloe vera ajută la slăbit?

Distribuie articolul pe: