Poate dieta care imită postul să vindece cancerul? Un doctor susține că da

|Andreea Nicole |
Poate dieta care imită postul să vindece cancerul? Un doctor susține că da

Poate dieta care imită postul să vindece cancerul? sursa foto Facebook Prolon

Poate dieta care imită postul să vindece cancerul? Un doctor susține că da și vă prezentăm mai multe detalii în rândurile următoare. Potrivit acestuia, un plan alimentar cu alimente sărace în calorii și bogate în nutrienți ar putea aduce beneficii majore pentru sănătate.

Pare prea frumos ca să fie adevărat: o dietă de cinci zile care promite nu doar un corp mai suplu, ci și posibilitatea unei vieți mai lungi, o inimă mai sănătoasă și reducerea inflamației.

Numită „dieta care imită postul” (Fasting Mimicking Diet – FMD), oferă toate beneficiile postului – arderea grăsimii abdominale și reducerea colesterolului – fără a fi nevoie să te înfometezi. Această dietă a fost creată de prof. Valter Longo, biogerontolog și director al Institutului pentru Longevitate din cadrul Universității din California de Sud.

Dieta care imită postul, inventată de un doctor

„Dieta care imită postul” are beneficii pentru sănătate. sursa foto Facebook Prolong
„Dieta care imită postul” are beneficii pentru sănătate. sursa foto Facebook Prolong

Dieta sa, numită „Pro-Lon” (prescurtare de la „pro-longevitate”), a fost prima dietă brevetată vreodată pentru „promovarea longevității și a duratei vieții sănătoase”.

Ce este dieta care imită postul?

Postul de cinci zile a fost demonstrat că încetinește îmbătrânirea în studiile pe animale, iar acum aceste beneficii au fost replicate și la oameni.

Participanții la studiu, care au urmat regimul timp de 3-4 luni (postind 5 zile și mâncând normal 25), au prezentat semne de întinerire celulară și ale sistemului imunitar. Mai mult, analizele de sânge au arătat că vârsta lor biologică a fost redusă cu până la 2,5 ani.

Postul activează procese de regenerare celulară și susține longevitatea.

„Corpul nostru este făcut să postească – de aceea avem rezerve de grăsime”, spune dr. Jason Fung, expert în post și autorul cărții „The Obesity Code”.

Totuși, puțini pot ține un post doar cu apă fără a-și perturba viața. Aici intervine FMD: o metodă de a simula efectele postului, dar în care poți consuma totuși alimente.

Cum funcționează dieta?

Dieta conține mâncare plină de nutrienți, dar săracă în proteine și cu 800 de calorii pe zi. sursa foto Facebook Prolong
Dieta conține mâncare plină de nutrienți, dar săracă în proteine și cu 800 de calorii pe zi. sursa foto Facebook Prolong

Dieta durează cinci zile: în prima zi se consumă 1.100 calorii, iar în următoarele patru zile, 800 calorii/zi. Se bazează pe alimente de origine vegetală, cu conținut redus de zahăr și proteine, dar bogate în nutrienți esențiali.

Această combinație declanșează „modul de post” în organism, în care se ard grăsimile și sunt eliminate celulele vechi (proces numit autofagie).

Beneficiile postului:

  • Arderea grăsimii abdominale: Prof. Longo spune că dieta reduce grăsimea din zona abdominală fără a afecta masa musculară. „După trei cicluri de FMD de cinci zile, majoritatea pierd 2-3 kg, în principal grăsime”, explică el.
  • Încetinirea îmbătrânirii și prevenirea bolilor: Participanții la studiile cu dieta ProLon au observat scăderi ale tensiunii arteriale, colesterolului, creșterea producției de celule stem și reducerea hormonului IGF-1 (asociat cu risc de cancer).

Se desfășoară în prezent mai multe studii clinice pentru a vedea dacă poate ajuta pacienții cu cancer. Prof. Longo consideră rezultatele „foarte promițătoare”.

Dieta promite regenerare celulară și întinerirea biologică pe interior. sursa foto Facebook Prolon
Dieta promite regenerare celulară și întinerirea biologică pe interior. sursa foto Facebook Prolon

Alte versiuni ale dietei

Nutriționista britanică Rhian Stephenson a creat o variantă bazată pe FMD, cu rețete gătite acasă: smoothie-uri, salate de quinoa, paste cu ciuperci și sesiuni de yoga.

„Am redus caloriile, dar am menținut densitatea nutritivă, iar oamenii au raportat că aveau mai multă energie decât se așteptau”, spune ea.

Cheia acestei diete: restricție calorică pe termen scurt, dar bogată în nutrienți, cu puține proteine (pentru a declanșa repararea celulară) și stabilizarea glicemiei și a insulinei.

Postul intermitent vs. dieta care imită postul

Dieta trebuie urmată de 2 până la 4 ori pe an. sursa foto Facebook Prolon
Dieta trebuie urmată de 2 până la 4 ori pe an. sursa foto Facebook Prolon

Postul intermitent (ex: 5:2 sau 16:8) a câștigat popularitate în ultimii ani. Studiile arată că este eficient pentru slăbit (până la 5 kg în 10 săptămâni), dar nu este mereu eficient pentru persoanele stresate sau active, mai ales femeile la mijlocul vieții.

Prof. Longo avertizează că postul zilnic de peste 16 ore, mai ales dacă presupune săritul peste micul dejun, este asociat cu o speranță de viață mai scurtă și cu boli cardiovasculare. El recomandă: 2-4 cicluri de FMD pe an și post zilnic de 12 ore, potrivit telegraph.co.uk.

Sfaturi pentru reușita postului:

  • Pregătire: evită zahărul, alcoolul și carnea roșie cu o săptămână înainte.
  • Curăță dulapurile: elimină tentațiile alimentare.
  • Găsește sprijin: alătură-te unui grup sau convinge un prieten.
  • Reechilibrează electroliții: o doză de sare de mare dizolvată în apă dimineața.
  • Nu renunța la cafea: poți bea ceai sau cafea neîndulcite.
  • Odihnește-te mai mult: evită exercițiile intense; yoga sau plimbările sunt recomandate.

Cât de des să urmezi dieta?

Prof. Longo recomandă o dată pe lună timp de trei luni, apoi după nevoie. Stephenson sugerează: de patru ori pe an pentru slăbit sau de 1-2 ori/an pentru întreținere.

Exemplu de meniu pentru o zi din dietă (800 calorii):

  • Mic dejun: smoothie cu fructe de pădure, țelină, castravete, o curmală și ½ avocado
  • Prânz: tofu cu broccoli
  • Cină: ciuperci stir-fry cu sos satay de ghimbir și arahide

Citește și: Dieta anti-îmbătrânire. Ce trebuie să mănânci pentru o piele tânără

Distribuie articolul pe: